MAMAIA: Prima taxă de promovare a unei staţiuni turistice a devenit proiect – pilot prentru turismul românesc

MAMAIA: Prima taxă de promovare a unei staţiuni turistice a devenit proiect – pilot prentru turismul românesc(1285)


Încă de la începutul anului 2010, Federaţia Asociaţiilor de Promovare Turistică din România (FAPT) a susţinut public, în repetate ocazii, necesitatea implementarii unei “taxe de promovare”, la nivelul Consiliilor Locale, care să fie plătită de către toţi agenţii economici ce îşi derulează activitatea în staţiunile turistice. Veniturile încasate prin această taxă locală urmau să fie utilizate cu destinaţie specială, respectiv promovarea turismului, de catre Asociaţiile de Dezvoltare şi Promovare a Turismului din regiunile respective, unde Consiliile Locale şi Judeţene sunt membre, alături de patronatele hoteliere, de cel al agenţiilor de turism şi de alţi agenţi economici, cu activitate în turism sau domeniile conexe.


Începând cu luna aprilie 2013, după aproximativ trei ani, perioadă în care s-a analizat oportunitatea introducerii acestei taxe speciale, Asociaţia “Litoral – Delta Dunării” a reuşit să convingă autorităţile locale din Municipiul Constanţa de necesitatea introducerii acestei impuneri, pentru derularea de acţiuni de promovare a staţiunii Mamaia şi zonei turistice “Satul de Vacanţă”, din Constanţa - Mamaia.


Corina Martin: “Voi propune ca acest model să fie implementat şi în alte destinaţii turistice!”

Corina Martin, preşedintele FAPT România şi al Asociaţiei “Litoral – Delta Dunării”, a declarat: „Încă de la începutul anului 2010 pledez, în numele asociaţiilor de promovare turistică regionale, pentru necesitatea implicării operatorilor economici privaţi, în promovarea unei destinaţii, prin parteneriat public - privat, pentru că nu ne mai putem permite să cerem şi să aşteptăm, an după an, sprijinul statului sau pe cel al autorităţilor locale. Veniturile din taxa hotelieră au scăzut consistent, fiind plafonate la numai... 1% dintr-o noapte de cazare!, şi, de foarte mulţi ani, statul nu mai alocă bugete pentru promovarea staţiunilor turistice . Am realizat acum un pas uriaş, un model ce va deschide o nouă pagină în istoria dezvoltării turismului din România: Municipiul Constanţa a acceptat implementarea taxei de promovare, pentru staţiunea Mamaia, la cererea Asociaţiei “Litoral-Delta Dunării”. Voi propune ca acest model sa fie implementat şi la nivelul altor destinaţii turistice, din
România, prin celelalte Asociaţii de Promovare, membre ale Federaţiei FAPT!”.


Destinaţia fondurilor: exlusiv pentru marketing turistic!


Principiul care a stat la baza acestei taxe a fost ca fiecare agent economic care activează într-o staţiune turistică (deţinâmd hoteluri, pensiuni, campinguri, restaurante, terase, cluburi, beach-baruri, magazine etc.), care beneficiază de acţiunile de promovare derulate în statiunea Mamaia şi încasează venituri din activitatea de turism şi activităţile conexe, trebuie să contribuie la bugetul de promovare al destinaţiei.


Conform Hotărârii de Consiliu Local, taxa de promovare va fi colectată de către Serviciul de Impozite şi Taxe al Municipiului Constanţa, urmând ca 80% din aceste fonduri să fie transferate către Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului “Litoral – Delta Dunării”, iar 20% să rămână la bugetul local.

Tot Corina Martin a ţinut să precizeze care va fi destinaţia sumelor colectate : “Toate aceste venituri vor fi utilizate exclusiv pentru acţiuni de promovare ale staţiunii Mamaia şi zonei “Sat Vacanţă”, fiind gestionate distinct, de către o comisie formată din reprezentanţi ai Asociaţiei “Litoral – Delta Dunării”, Consiliului Local Constanţa si ai mai multor asociaţii patronale, ce activează în staţiunea Mamaia şi în “Satul de Vacanţă”. Printre acţiunile de promovare pe care ni le propunem, se numără participările la târgurile de turism, naţionale şi internaţionale, realizarea de materiale de promovare turistică dedicate, campanii de promovare media şi organizarea de evenimente, care să crească traficul turistic în staţiune”.

 
jooble.org