DEPUTATUL P.N.L. MIHAI LUPU:

DEPUTATUL P.N.L. MIHAI LUPU: "A.C.L. susţin, în continuare, proiectul Legii PRIMEI INTABULĂRI a TERENURILOR AGRICOLE şi FORESTIERE"(804)


MIHAI LUPU, deputat de Constanţa, din partea Partidului Naţional Liberal (P.N.L.), a făcut o declaraţie politică, prin care reaminteşte că parlamentarii P.N.L. şi P.D.L. susţin PRIMA INTABULARE A TERENURILOR AGRICOLE ŞI FORESTIERE


Iată conţinutul acestei declaraţii politice:


„Stimaţi colegi,

Deşi Guvernul Ponta şi parlamentarii Puterii actuale s-au opus vehement, în sesiunea parlamentară trecută, adoptării iniţiativei legislative liberale, privind prima intabulare a terenurilor agricole şi forestiere, Alianţa Creştin Liberală (A.C.L.) a hotărât să-şi arate, în continuare, susţinerea acestui proiect.

În acest sens, după ce această propunere legislativă a fost respinsă pe 8 aprilie 2014, prin votul majorității controlate de P.S.D., noi am decis reluarea demersului nostru parlamentar, în această sesiune, prin depunerea din nou, în această săptămână, a Iniţiativei ”Prima intabulare”, care este semnată de către majoritatea parlamentarilor P.N.L. și P.D.L.

Noi, parlamentarii A.C.L., considerăm că acest proiect legislativ este absolut necesar, deoarece va permite facilitarea intabulării terenurilor agricole şi forestiere, folosind cu prioritate resurse financiare din accesarea fondurilor europene, aferente exercițiului bugetar 2014 - 2020.

Mai mult decât atât, precizăm faptul că sumele necesare vor putea fi suplimentate, cu fonduri proprii ale Agenției de Cadastru și Publicitate Imobiliară (A.C.P.I.) sau cu alte fonduri bugetare naționale.

De asemenea, este foarte important de menţionat şi faptul că, la prima intabulare, proprietarii nu vor suporta niciun cost, nicio taxă şi nicio cheltuială, indiferent de natura lor!

Mai trebuie spus şi faptul că, în prezent, mediul rural se confruntă cu un mare număr de proprietari care nu au resursele necesare pentru a susţine costurile generate de lucrările cadastrale, iar fărâmiţarea terenurilor este una dintre marile probleme ale economiei agricole.

Din păcate, în acest moment, în România asistăm la un paradox: la nivelul actual al imobilităţii tranzacţiilor în domeniul agricol, costurile generate de lucrările cadastrale sunt, uneori, mai mari decât... valoarea de tranzacţionare a terenurilor respective!

Suntem convinşi că adoptarea iniţiativei respective va rezolva un blocaj pe piaţa imobiliară, având în vedere că, în prezent, aceste terenuri neintabulate nu pot fi tranzacţionate, iar proprietarii care le deţin, dar nu fac agricultură (fie că le-au moştenit sau au făcut o investiţie imobiliară la un moment dat) vor avea posibilitatea de a reda aceste terenuri agriculturii româneşti!”

 

IMAGINE: Deputatul P.N.L. de Constanţa MIHAI LUPU (Sursă foto: replicaonline.ro)
 

Taguri: MihaiLupu, PrimaIntabulareATerenurilorAgricleSiForestiere, ACL, PNL, PDL, PSD, GuvernulPonta,jooble.org