Grupurile minorităților propun ca preşedintele să fie ales de Parlament şi renunţarea la ordonanţe de urgenţă(955)


Reprezentanţii minorităţilor naţionale din Parlamentul României au prezentat într-o conferinţă de presă amendamente la un proiect legislativ prin care doresc ca şeful statului să fie ales de Parlament, arătând că minorităţile au avut discuţii în acest sens cu toate grupurile parlamentare şi că „simte că, de data aceasta, multe dintre propuneri vor deveni realitate”.
Practic, minorităţile propun trecerea de la republica semiprezidenţială la republica parlamentară, în care preşedintele este ales de către Parlament. Potrivit acestei propuneri, întreaga construcţie este centrată pe Parlament, care să fie bicameral, format din Camera Deputaţilor şi Camera Regiunilor, cu atribuţii diferite.
Deputatul UDTTMR, Amet Varol a precizat că în acelaşi timp, grupul minorităţile propune şi renunţarea la ordonanţele de urgenţă şi utilizarea lor numai în situaţii excepţionale, cum ar fi stări de urgenţă, de război.
O altă propunere de modificare a Constituţiei este ca demiterea prim-ministrului să se poată face în urma adoptării unei „moţiuni constructive de cenzură”, care să menţioneze şi numele noului prim-ministru. Adoptarea moţiunilor simple ar avea drept consecinţă demiterea ministrului care se ocupă de domeniul respectiv, mai propun minorităţile.
Minorităţile propun şi ca judecătorii să răspundă penal, civil, material, moral pentru îndeplinirea atribuţiilor cu rea credinţă.
 
jooble.org