JUDEŢUL TULCEA:

JUDEŢUL TULCEA: "Clusterele" - O soluţie de dezvoltare sustenabilă a identităţii locale(1119)


Ieri, George Brezoi, ministru secretar de stat în cadrul Departamentul pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediu de Afaceri și Turism, a discutat cu vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Vasile Strat, cu proaspăt numitul prefect Marin Bădiță, cu noul guvernator Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), fostul prefect Lucian Simion, dar și cu operatori în turism, despre noțiunea de „clustere“, o soluție de dezvoltare sustenabilă a identității locale.


În timpul discuțiilor, ministrul secretar de stat Brezoi a prezentat modele de bună practică în ceea ce privește sistemul de „clustere“ și a sublinitat importanța colaborării constructive între actorii publici și cei din mediul privat.

În deschiderea discuțiilor, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Vasile Strat, a adus în discuție două pârghii esențiale pentru dezvoltarea turistică a județului nostru: FLAG (prin care s-au accesat fonduri europene în valoare de peste 3 milioane de euro), respectiv ITI (prin care pot fi finanțate proiecte în valoare de peste un miliard de euro – în perioada de finanțare 2014-2020).

„Sper ca în viitoarea perioadă de programare să reușim să accesăm integral această sumă pusă la dispoziție, iar după anul 2020 sunt convins că județul nostru va arăta diferit“, a declarat vicepreședintele Strat.

 


Brezoi: Delta trebuie promovată ca un produs turistic

 


În continuarea ideilor, secretarul de stat George Brezoi a vorbit despre importanța clusterelor (forme de asociere între parteneri din mediul public sau privat cu un scop comun). Pentru o mai bună funcționare a sistemului de promovare turistică, în România urmează să fie organizată o organizație de turism (pe modelul Organizației Mondiale de Turism).
Astfel, Brezoi a vorbit despre importanța promovării Deltei Dunării ca un produs turistic, o comoară a turismului și despre faptul că studiile arată că turiștii caută din ce în ce mai mult să se întoarcă în natură.

 


Despre facilități fiscale

 


Prefectul județului, Marin Bădiță, a precizat, în cadrul ședinței, că ar fi necesare anumite facilități fiscale (special create pentru aceste zone).

„Trebuie să creăm șansa dezvoltării unor activități sustenabile. Cred că este important să sprijinim investitorii autohtoni din Delta Dunării“, este de părere prefectul Bădiță.

În acest sens, secretarul de stat George Brezoi a vorbit despre o serie de facilități pentru investitorii în turism. La momentul de față, sunt operabile programe finanțate cu fonduri europene pentru asigurarea de locuri de muncă (în limita unui salariu de 900 de lei pentru cei cu studii medii și de 1.300 de lei pentru cei cu studii superioare – pentru o perioadă de 6-12 luni), dar și programe pentru debutanți sau pentru firme de tip start-up.

„Pe viitor avem în lucru o serie de propuneri pentru acordarea unor ajutoare de stat pentru investițiile noi din turism: reduceri de taxe și impozite pe trei ani. Pentru primul prag, investiții de 500.000 de euro – 1 milion de euro, luăm în calcul o reducere de 50% a impozitului de profit și a asigurărilor datorate de angajator, pentru investițiile de 1-5 milioane de euro – procentul ajunge la 75%, iar la cele de peste 5 milioane de euro – 100%“.


În continuarea acestor discuții, guvernatorul ARBDD, Lucian Simion, a discutat despre planul de management al Rezervației Biosferei Delta Dunării, care ar trebui să fie pus în acord cu planurile investiționale ale Consiliului Județean Tulcea (prin instrumentul financiar I.T.I. - Delta Dunării).


IMAGINE: Localitatea Caraorman, din Delta Dunării, beneficiar al I.T.I. - Delta Dunării (Sursă foto: indeltadunarii.ro)
 

Taguri: Tulcea, PaulPaltanea, Caraorman, Clustere, ClustereTulcea, GeorgeBrezoi, MarinBadita, LucianSimion, ICEM, ICEMTulcea, Tulcea, Constanta, Calarasi, CasaAvramide, Avramide, CJT, CJTulcea, DirectiadeCultura, RazvanAngheluta,jooble.org