U.S.OPEN -  Flushing Meadows: Din cinci românce care au trecut de primul tur, doar Sorana Cîrstea ar mai putea să o însoţească pe Simona Halep, în

U.S.OPEN - Flushing Meadows: Din cinci românce care au trecut de primul tur, doar Sorana Cîrstea ar mai putea să o însoţească pe Simona Halep, în "şaisprezecimi de finală"...(1438)


Constănţenca SIMONA HALEP este, deocamdată, singura jucătoare din România care s-a calificat în turul al treilea ("şaisprezecimi de finală") de la cel de-al patrulea (după Melbourne, Roland Garros şi Wimbledon) turneu de “Grand Slam” al acestui an (2014), “U.S. Open”, care se desfăşoară la Flushing Meadows (New York), după victoria lejeră, cu 6 – 2, 6 - 1, în faţa slovacei Jana Cepelova.

În următorul tur, Simona Halep o va întîlni pe veterana croată Mirjana Lucic - Baroni (32 de ani!, locul 121 WTA…).
Până acum, cele două nu s-au întâlnit niciodată, într-un meci oficial.
Cea mai mare performanță pentru această jucătoare din Croaţia a fost o… semifinală la Wimbledon, în 1999, pierdută, în trei seturi, în fața campioanei germane Steffi Graf!
La această ediţie de la Flushing Meadows, Lucic - Baroni a produs o surpriză, în primul tur, eliminând-o pe Garbine Muguruza (Spania), cu scorul de 6 - 3, 7-6, iar în turul secund a învins-o pe Shahar Peer (Israel), cu: 6 - 7, 6 - 3, 6 - 2.
Dar ca să ajungă pe tabloul principal, croată a avut nevoie de trei (3) meciuri în calificări, pe care le-a câştigat fără probleme, trecând de două jucătoare din S.U.A., Falconi și Pera, și una din Georgia, Shapatava.


Surpriza zilei a venit de la poloneza Agnieszka Radwanska.
Favorita cu numărul patru (4), care era pe partea de tablou a Simonei Halep, a fost eliminată în turul doi (2). Shuai Peng a eliminat-o în doar două seturi, scor 6-3, 6-4.


Din păcate, trei dintre cele cinci (5!) jucătoare românce, care s-au calificat “în bloc” în turul doi, au fost învinse, deja, în această fază (ultima speranţă, cam… slabă, rămânând Sorana Cîrstea, nr. 80 WTA, care, însă, o întâlneşte pe puternica canadiancă Eugenie Bouchard, locul 8 WTA)

Astfel, românca IRINA - CAMELIA BEGU, locul 61 WTA, a ratat, miercuri – 27 august, calificarea în turul trei la “U.S. Open”, ultimul turneu de “Grand Slam” al anului.
Begu a fost învinsă, în turul doi, cu scorul de 2 - 6, 6 - 4, 6 - 1, după o oră şi 48 de minute, de Roberta Vinci (Italia), cap de serie numărul 28 şi poziţia 30 în ierarhia mondială.

O altă româncă, ALEXANDRA DULGHERU, a reuşit să-i smulgă un set Sharapovei, una dintre favoritele turneului!
Alexandra Dulgheru a fost aproape să producă o imensă surpriză, la “U.S. Open”, împotriva rusoaicei Maria Sharapova. Dulgheru i-a luat primul set Sharapovei, dar rusoaica a revenit în meci și s-a impus la final cu scorul de 4 - 6, 6 - 3, 6 - 2.

Şi slătineanca MONICA NICULESCU (68 WTA) a ratat calificarea în turul trei la “U.S. Open”, ultimul turneu de “Grand Slam” al anului, pierzând împotriva Barborei Zahlavova (Cehia, 29 WTA), cu scorul de 6 - 4, 4 - 6, 2 – 6.
Niculescu şi-a cedat serviciul în nouă rânduri şi, în astfel de condiţii, e aproape imposibil să câştigi la un turneu de “Grand Slam”.
Monica a făcut şapte “game”-uri pe serviciul adversarei.
Jucătoarea antrenată de Călin Ciorbagiu a controlat total primul set, în care s-a desprins repede la 5 - 2, un avans suficient să închidă manşa. Serviciul îi mergea neaşteptat de bine, dar nimic nu anunţa ceea ce avea să se întâmple în seturile doi şi trei.
Monica n-a mai reuşit să blocheze retururile Barborei, care i-a rupt serviciul româncei încă din debutul actului al doilea.
Zahlavova este… “sfert-finalistă” la Wimbledon – 2014 !


Pentru performanţele reuşite la “U.S. Open”, Irina-Camelia Begu, Alexandra Dulgheru şi Monica Niculescu vor primi câte 60.420 de dolari U.S.A. şi câte 70 de puncte WTA.


Cea de-a cincea româncă care a acces în turul doi, târgovişteanca SORANA CÎRSTEA (80 WTA) şi Eugenie Bouchard (Canada, 8 WTA) vor închide ziua, pe centralul “Arthur Ashe”, după ora 04.30 (a României; ora 21.30, a zilei de joi – 28 august, la New York, pe coasta de Est a continentului nord-american!).
Sorana Cîrstea, dacă ar câştiga cu canadianca, ar putea juca în turul următor chiar cu… cea care a eliminat-o pe Niculescu, cehoaica Barbora Zahlavova!


O altă favorită (după poloneza Agniesyka Radwanska), părăseşte competiţia încă din turul doi!
Şi Ana Ivanovic (Serbia) pleacă acasă! A opta favorită a pierdut în faţa Karolinei Pliskova, cu: 7 – 5, 6 - 4.

 

La dublu – masculin, perechea FLORIN MERGEA (ROMÂNIA) / Draganja a acces în turul doi: 2 - 6, 6 - 4, 6 - 0 cu Cermak / Levinsky.


Şi perechea HORIA TECĂU (ROMÂNIA, constănţean şi el) / Roger s-au calificat, la pas, în turul doi: 6 - 4, 6 - 4 cu Huta Galung / Junaid!

 

Pe de altă parte, VICTOR HĂNESCU, cel mai bun jucător (de simplu) român, care… nu a reuşit să se califice pe tabloul principal de la Flushing Meadows (!), a pierdut, la mare luptă, ce-I drept, meciul cu un jucător de pe locul… 438 (în clasamentul profesionist de elită, ATP) în lume, la… turneul “Challenger” (aşadar din circuitul valoric… secund al tenisului profesionist!) de la Como (Italia), scor: 6 - 4, 1 - 6, 6 – 4 pentru adversarul românului!


IMAGINE: Colaj cu jucătoarele românce Cîrstea, Begu, Dulgheru şi Niculescu (Sursa foto – colaj: prosport.ro)
 

Taguri: USOpen, FlushingMeadows, SimonaHalep, JanaCepalova, MijanaLucic-Baroni, SoranaCirstea, IrinaCameliaBegu, AlexandraDulgheru, MonicaNiculescu, DanielleRoseCollins, DanielleCollins, wild-card, GrandSlam, NewYork,jooble.org