Începe Festivalul Internațional al Dansului, Cântecului și Portului Popular Turco – Tătar

Începe Festivalul Internațional al Dansului, Cântecului și Portului Popular Turco – Tătar(1684)


Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România organizează în perioada 28 – 31 august 2014 cea de-a XX-a ediție a Festivalului Internațional al Dansului, Cântecului și Portului Popular Turco – Tătar. Manifestarea reunește an de an ansambluri din diferite colțuri ale lumii, UDTTMR fiind un mesager al valorilor culturale tradiționale.

Manifestarea este, deopotrivă, un mijloc de promovare a valorilor culturale tradiţionale tătăreşti din Dobrogea, dar şi un mijloc de relaţionare cu toţi constănţenii, indiferent de etnie. De la an la an festivalul a căpătat o importanţă tot mai mare în rândul manifestărilor de profil, atât prin prisma organizării, cât şi prin nivelul artistic ridicat al invitaţilor.


Anul acesta pe scena festivalului vor urca, alături de ansamblurile și soliștii UDTTMR, ansambluri și soliști din Turcia, Bulgaria, Macedonia, Kazahstan și, în premieră, Georgia.

Programul manifestărilor:

Joi, 28 august - sosirea invitaților

Vineri, 29 august
- Ora 10,00 – întâlnire cu autoritățile locale la Sala „Remus Opreanu” – Instituția Prefectului Județul Constanța
- Ora 11,00 – 14,00 – parada costumelor tradiționale pe traseul Parcare City Park Mall – bd. Al. Lăpușneanu – Faleză stațiunea Mamaia – Cazinoul din Stațiunea Mamaia
- Ora 14,00 – spectacol pe scena de la Cazinoul din stațiunea Mamaia
- Ora 19,00 – ora 22,00 – spectacol pe scena Teatrului de Vară Soveja

Sâmbătă, 30 august
- Ora 15 – kureș în parcul de lângă Treatrul Soveja
- Ora 19,00 – ora 22,00 – spectacol pe scena Teatrului de Vară Soveja

Duminică, 31 august – plecarea invitaților

Prezentare ansambluri din străinătate

Turcia – Mehter - Fanfara otomană militară din Amasya
Fanfara otomană militară (Mehter) este una din cel mai vechi grupuri instrumentale militare din Turcia. Fanfara are un bogat palmares alcătuit din numeroase participări la festivaluri din ţară şi de peste hotare. Costumele colorate, ţinuta, diversitatea instumentelor sunt componente ce definesc Fanfara otomană militară, sunt detalii ce rămân la fiecare apartiţie în conştiinţa spectatorilor. Instrumentele au o vechime însemnată, acestea sunt reprezentative pentru vechea fanfară militară otomană. În scrierile vechi de peste 2500 de ani găsim detalii despre muzica şi instrumentele fanfarei militare otomane. Mehter semnifică prietenia, iubirea, unitatea, dar și patriotismul. Fanfara Mehter din Amasya participă la toate manifestările organizate de către primărie, grupul este alcătuit din instrumentişti, piesa de rezistenţă a grupului o constituie cele 2 tobe mari care întodeauna sunt aşezate pe mijlocul scenei, ceilalţi instrumentişti sunt aşezati în semicerc. Fanfara este condusă de un dirijor care are rol și de șef al grupului.

Turcia - Organizaţia Culturală, de Întrajutorare şi Sportivă a Tătarilor Crimeeni din Eskişehir
Organizaţia Culturală, de Întrajutorare şi Sportivă a Tătarilor Crimeeni din Eskişehir a luat fiinţă în anul 1972. Scopul organizaţiei este de a promova şi valorifica istoria, cultura, literatura, muzica, dar şi dansurile tradiţionale a tătarilor crimeeni. Organizația se implică și în acțiuni educative, ea oferind anual burse de studii studenţilor din Crimeea care vin să studieze în Turcia. Ansamblul folcloric al organizaţiei este format din tineri care iubesc folclorul şi cultura tătarilor crimeeni.
Tot din Eskișehir, va participa anul acesta la festivalul organizat de UDTTMR și „Asociația de Cercetare Folclorică a Tătarilor din Eskișehir”.

Turcia - Ansamblul folcloric al Universităţii din Yalova
Universitatea din Yalova s-a înfiinţat în anul 2008. În cadrul universităţii au fost create cluburi, dar şi grupuri folclorice reprezentând diferite zone ale ţării. Grupurile folclorice au ca scop promovarea dansurilor tradiţionale turceşti, atât în ţară, cât şi peste hotare. În prezent, în universitate funcţionează şase grupuri folclorice, reprezentând zonele importante din Turcia. În cadrul ansamblurilor artistice activează 168 de studenţi. În timpul liber studenţii învaţă diferite dansuri şi obiceiuri tradiţionale. Prin diversitatea grupurilor folclorice create, Universitatea din Yalova este unică în peisajul academic turcesc.

Turcia - TUFAK (Ankara)
Organizația „TUFAK” din Ankara – Turcia a luat ființă în anul 1958 cu scopul promovării muzicii și dansurilor tradiționale și a valorilor culturale. Funcționeaza fără întrerupere de mai bine de 50 de ani, timp în care a dezvoltat numeroase proiecte în toate colțurile lumii. În Turcia, dar și la nivel internațional, sunt recunoscuți atât ca mesageri ai culturii turce, dar și ca promotori ai unor ample proiecte internaționale cu finanțare europeană, derulate în scopul promovării valorilor multiculturale. A obținut de-a lungul timpului numeroase premii și diplome la manifestări de profil din întreaga lume.

Turcia - Bursa Vatan Halk Oyunlari
Unul dintre ansamblurile care participă an de an la festivalul organizat de UDTTMR este și Bursa Vatan Halk Oyunlari. Ansamblul participă la numeroase festivaluri din țară și din străinătate, fiind recunoscut pentru varietatea repertoriului abordat. Are în componența sa atât copii, dar și tineri și adulți, în decursul timpului ansamblul prezentându-se pe scena de la Constanța cu grupuri formate din dansatori de diferite vârste.

Bulgaria - Centrul cultural „ÖMER LÜTFİ” Kırcaali- Bulgaria
Centrul cultural „ÖMER LÜTFİ” a luat fiinţă în anul 1993 în localitatea Kırcaali din Bulgaria.
„ÖMER LÜTFİ” este numele celui mai renumit coregraf din Kırcaali, care a devenit erou în Al Doilea Război Mondial.
Scopul centrului cultural este de a valorifica folclorul turcesc din Bulgaria. Datorită participărilor la diferite manifestări naţionale şi internaţionale, ansamblul şi-a căştigat o bună reputaţie în rândul grupurilor folclorice din Bulgaria. De-a lungul anilor au câştigat numeroase trofee şi premii la festivaluri internaţionale din Turcia şi zona balcanică. Grupul folcloric are în componenţă 50 de membri din rândul elevilor de liceu şi al studenţilor. Repertoriul este format din dansuri şi cântece specifice turcilor rumeli. Au participat la numeroase festivaluri naționale și internaționale. Participările internaţionale şi întălnirile dintre cele două ansambluri folclorice din Kırcaali şi respectiv Karasu din Medgidia au condus la înfrăţirea celor două localităţi în anul 2010, în baza unui protocol de înfrăţire.

Macedonia: Ansamblul folcloric „Bahar’’
Asociaţia culturală şi arte frumoase „BAHAR” din Macedonia a luat fiinţă în anul 1992 şi în prezent numără 80 de membri. Asociaţia are ca scop promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor folclorice ale turcilor din Macedonia. În componenţa asociaţiei există un grup de dansuri folclorice şi o formaţie instrumentală. An de an Asociaţia „BAHAR” organizează în luna mai Festivalul primăverii „HIDIRELEZ”, în localitatea Valandovo. Formaţia de dansuri „BAHAR” are un bogat palmares, din care amintim participările sale atât la festivaluri naţionale, cât şi internaţionale din: Turcia (Yalova, Edirne, Istanbul, Izmir, Ankara), Grecia, Kosovo. În România se află pentru a şaptea oară. Programul care va fi prezentat în România va cuprinde dansuri vechi ale turcilor din Macedonia.

Bulgaria - Casa de Cultură din Șumnu
Și anul acesta va participa la festival ansamblul de dansuri turcești din Șumnu. Organizația, condusă de Nurten Remzi, participă an de an la numeroase festivaluri și manifestări culturale din țară și mai ales din străinătate. Organizația își promovează acțiunile prin intermediul unei reviste proprii, Mozaik, publicație dedicată limbii și culturii turcilor. Pe lângă dansuri tradiționale, Organizația Casei de Cultură din localitatea Șumnu este recunoscută în rândul festivalurilor de profil și grație concertelor de saz susținute de artiștii grupului.

Georgia - Mtservali
Pentru prima dată la festivalul de la Constanța se află și Ansamblul Mtservali din Georgia, dar și Kokshetau din Kazahstan.
  
jooble.org