EXCLUSIV. Vizită – „surpriză”, dar... programată politic: Băsescu a venit să-l facă vicepreşedinte al partidului SĂU, pregătit de „Mişcarea Populară”, pe independentul Vrabie, de la Peştera! FOTO

EXCLUSIV. Vizită – „surpriză”, dar... programată politic: Băsescu a venit să-l facă vicepreşedinte al partidului SĂU, pregătit de „Mişcarea Populară”, pe independentul Vrabie, de la Peştera! FOTO(975)


„Sărbătoarea Florilor de Salcâm”, cum mai este numită manifestarea festivă anuală „Zilele Comunei Peştera” (din judeţul Constanţa, lângă Medgidia), a fost onorată, ieri, de însuşi... preşedintele ţării, Traian Băsescu!
În legătură cu „surpriza” acestei descinderi, a ditamai şefului statului român, într-o mică unitate administrativă, care, asemenea TUTUROR (!) comunelor şi oraşelor din ţară, îşi serbează „ziua” o dată pe an (ba s-au găsit primari care, din motive uşor de identificat, bugetează chiar şi... patru ediţii, câte una pe anotimp!), declaraţiile „actorilor principali” sunt contradictorii.

O „surpriză”... anunţată!

Organizatorul şi, totodată, gazda Valentin Vrabie (primarul reales, de două cicluri electorale, cu cele mai mari procente din ţară, raportat la numărul de cetăţeni cu drept de vot, şi care, practic, nu are opoziţie în Consiliul Local!), a spus că este o surpriză, dar că se bucură că anul acesta a... amânat sărbătoarea, din cauza postului Paştelui, zice el.
Preşedintele, „al contrario”, a declarat, la sosire (după ce a coborât, dar mai departe de câmpul festivităţilor, „cu hârzobul din cer”, cum îi spun elicopterului oamenii de la ţară, inclusiv cei din mărunta comună din crucea stearpă şi prăfuită, dar şi profitabil - vîntoasă!, a Dobrogei), că vizita era... programată de mai mult timp!
Consilierul prezidenţial Dorel Onaca (scafandrul constănţean, care a fost parlamentar din partea a trei partide: PRM, PSD şi PDL!) zâmbea, pe sub mustaţa pe care... n-o are. Ştia el, masivul body-guard politic băsescian, ceea ce... ştim şi noi foarte bine: numai „surpriză” nu este sosirea la aşa „baie de mulţime”, la o serbare pe care primarul Vrabie o realizează cu baierele pungii (publice, a sponsorilor din afacerile cu energia eoliană, dar şi personale!) larg deschise, de unde şi afluenţa extraordinară de doritori de mici, fripturi şi bere gratis. Başca muzici, păienjeniş de lasere şi puzderie de vedete, din „show – bizz”.


Cuplul Palaz – Vrabie a ratat conducerea UNPR – Constanţa, dar va fi în fruntea noului partid al lui Băsescu!

„Cine ştie, cunoaşte...”, zice o vorbă din popor. Primarul Valentin Vrabie este „omul lui Băsescu”, încă din 2010, când era încă membru... PSD! De altfel, acesta urma să fie, după alegerile legislative din 9 decembrie 2012, adjunctul prietenului său apropiat, fostul prefect (între 2008 – 2012) Claudiu Iorga Palaz, la conducerea partidului inventat de Băsescu la „prezidenţialele” din 2009: UNPR. Dar n-au mai apucat, pentru că generalul, făcut „la apelul bocancilor”, Gabriel Oprea, Şerban Mihăilescu – „Micky Şpagă” şi ceilalţi din gaşcă s-au reîntors alături de vechii colegi pesedişti... Dar l-au lăsat, rătăcit şi (auto-) captiv, la aşa-zisa „dreaptă”, pe consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu. Iar acesta, dacă tot nu a reuşit, în 2010, „să se aleagă” preşedinte la... PSD, iar la UNPR a rămas doar preşedinte „de onoare”, a pus-o de o „Fundaţie” care, aşa cum zice poetul, trebuia să poarte un nume. Şi pentru că nu se putea numi (cel puţin nu „din prima”...) „Băsescu” (Traian, Ioana sau versiunea de „succesuri” mu(l)te: EBA ot/of Dorobanţi), s-a autobotezat „Mişcarea Populară”. Acum i se caută, de mama focului, un nume şi... partidului care se coace în cuptorul de la Cotroceni. Acest viitor partid, rezultat din bigamia politică a unui preşedinte „al tuturor românilor” cu dreapta spectrului partinic, nu mai are răbdare şi se cere scos cu forcepsul, deşi este abia în stare embrionară, pe ideea că trebuie pregătite din timp alegerile europarlamentare, dar mai ales cele prezidenţiale, ambele programate la anul. Ca să nu iasă, totuşi, un avorton sigur, părinţii, naşii şi ursitoarele au ales calea de mijloc: sarcina extrauterină... Riscant!
Din surse credibile din „Mişcarea Populară” am aflat, ÎN EXCLUSIVITATE!, că partidul, al cărui nume nu a fost încă stabilit (dar este sigur că nu se va numi la fel ca Fundaţia, pentru a nu se repeta conflictul dintre „purişti” şi „pragmatici”, din 1991-92, când pe baza ONG - ului„Alianţa Civică” s-a format PAC-ul / Partidul Alianţei Civice) va fi lansat la apă (ca să-i placă şi primului marinar al ţării…) cel mai târziu în luna iulie! Dar se doreşte chiar luna iunie, dacă va fi posibil. E grabă mare… Pentru ca din toamnă, odată cu noua sesiune parlamentară, să fie o voce în legislativ, prin senatorii şi deputaţii care vor migra, de la PDL – cei mai numeroşi --, PPDD şi, se speră, de la PNL!


Vrabie va fi susţinut pentru Primăria... Medgidia, peste trei ani!

Vrabie este astăzi „independent”, din punct de vedere politic , dar nu oricum, ci din... ramura „băsesciană” a acestor „rara avis” din administraţia locală românească! Timp de trei ani, în mandatul trecut, a fost omul PDL-ului, ramura Palaz (formal, acesta din urmă era „instituţie independentă”, dar pe cine mai păcăleşte astăzi gargara asta „legalistă”...). Nu-şi dădea demisia din PSD, ca să nu piardă mandatul de primar. Iar PSD – ul nu-l excludea, pentru că ştia că Vrabie câştigă, „fluierând”, orice alegeri, fie ele şi anticipate, la Peştera. Dar adevăratul motiv al conflictului dintre Vrabie şi conducerea social – democraţilor constănţeni a fost ambiţia primului de a fi susţinut pentru Primăria... Medgidia! Lucru pe care PSD – ul i l-a refuzat! În schimb, i-l promite Băsescu! La pachet cu funcţia de vicepreşedinte al filialei Constanţa a noului partid! Iar preşedinte, putem anunţa, tot în exclusivitate, va fi, mai mult decât probabil, nimeni altul decât Claudiu Iorga Palaz! Acesta este motivul real pentru care fostul prefect (locul trei la alegerile pentru primăria Constanţa, în iunie anul trecut, cu un „scor” electoral destul de modest...), nu este şi nu va fi cooptat în eşalonul de prim – plan al Fundaţiei „Mişcarea Populară”, fiind păstrat pentru preşedinţia filialei locale a partidului – minune!


Congresul de constituire s-ar putea să fie ţinut la... Constanţa, pe Stadionul „Farul”!!

Sunt mari şanse ca „adunarea constituantă” a noului partid să se convoace pe... litoral, pentru că în iulie o mare parte dintre români vor fi aici, la mare, în concediu. În acest caz, va fi primul congres de constituire... în aer liber! Stadionul „Farul” va fi gazdă, cel mai probabil! Constanţa are şi atuul că este, cel puţin în acest moment, filiala „Mişcării Populare”cu cele mai multe cereri de aderenţă, la nivelul întregii ţări. De altfel, aşa cum la noi în oraş / judeţ s-a constituit prima filială a “M.P.”, înaintea chiar şi a Bucureştiului!, la fel: va fi prima organizaţie locală a partidului!


Băsescu a fluierat, la Peştera, deschiderea sezonului de recrutări pentru partidul SĂU!

Cât despre vizita – „surpriză” a Băsescului (care a descoperit şi el că a devenit independent politic, abia după... nouă ani de mandat!) se vede din elicopter(ul prezidenţial) că a fost, de fapt, fluierul - semnal de... „liber la independenţi”, dat pentru primarii şi consilierii locali care au şanse să fie realeşi la eventuale „anticipate”, dar mai ales pentru parlamentari, care, înainte de a deveni membri în noul partid, trebuie să se „albească” prin două – trei luni de... post partinic. Acesta a fost mesajul şi leit – motiv - ul (deviza, lozinca, „logo” – ul etc.) „surprizei” de ieri, dintre eolienele de la Peştera, judeţul Constanţa. S-a sperat, ne gândim noi, că... Peştera va avea ecou!
 
jooble.org