TULCEA: Inaugurarea investiţiilor la Templul Coral (Sinagoga Mozaică) din municipiul-reşedinţă de judeţ, obiectiv reabilitat cu fonduri bugetare centrale

TULCEA: Inaugurarea investiţiilor la Templul Coral (Sinagoga Mozaică) din municipiul-reşedinţă de judeţ, obiectiv reabilitat cu fonduri bugetare centrale(1605)


Templul Coral (Sinagoga), din municipiul Tulcea, a fost reabilitat, cu bani de la Guvernul României.

Astăzi, vineri - 22 august 2014, începând cu ora 11.00, comunitatea evreiască din Tulcea a inaugurat, în prezența autorităților locale, dar și a unor invitați de seamă, investiția referitoare la reabilitarea Templului Coral (Sinagoga Mozaică), de pe strada Babadag, din municipiu.

Ceremonia a început cu dezvelirea plăcilor de marmură, în cinstea celor care au contribuit la renovarea sinagogii și un serviciu religios, săvârșit de către rabinul Rafael Shaffer şi de prim – cantorul Iosef Adler.

Cei prezenți la eveniment au vorbit despre importanța acestei investiții, pentru promovarea istoriei Nord - Dobrogene și pentru viața culturală din această zonă a României.

„Reabilitarea unei clădiri de patrimoniu aduce un plus de valoare județului nostru și demonstrează, încă o dată, faptul că suntem conștienți de valorile noastre și suntem capabili să evidențiem una dintre caracteristicile definitorii pentru Nordul Dobrogei: multiculturalitatea acestui complex etnic!
Templul Coral, construit în urmă cu peste un secol, este una dintre puținele clădiri care s-au păstrat din fostul cartier evreiesc din oraşul Tulcea“, a transmis vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea (CJT), Vasile Strat.

După ceremonial, a avut loc un program artistic, dedicat inaugurării Templului Israelit, la Teatrul „Jean Bart”, din municipiul Tulcea.


Mâine, sâmbătă – 23 august 2014, de la 11.00, la Sala „Mihail Kogălniceanu”, din sediul Consiliului Judeţean Tulcea, este programată lansarea cărții „Romanul unui Evreu”, de Carol Feldman, după care, de la ora 12.00, va avea loc Simpozionul „Evreii din Dobrogea de Nord“.


IMAGINE: Templul Coral, din municipul Tulcea (Sursă foto: ziare-pe-net.ro)
 

Taguri: TemplulCoral, Tulcea, TemplulCoralTulcea, NordulDobrogei, TeatrulJeanBartTulcea, TeatrulJeanBart, SinagogaTulcea, SinagogaMozaicaTulcea, SinagogaEvreiascaTulcea, CarolFeldman, RomanulUnuiEvreu, ConsiliulJudeteanTulcea, CJT, C.J.T., CJTulcea, C.J.Tulcea, V,jooble.org