A fost lansat volumul de studii științifice „Kallatida”

A fost lansat volumul de studii științifice „Kallatida”(1396)


Ieri, începând cu ora 19.00, în curtea Cercului Militar din Mangalia, în cadrul evenimentelor organizate cu prilejul Zilei de Sf. Maria și a Zilei Marinei Române, a avut loc lansarea volumului științific „Kallatida”, coordonat de: dr. Ion Pâslaru, dr. Sorin Marcel Colesniuc și dr. Todor Dimov.

Moderatorul evenimentului a fost scriitoarea Emilia Dabu, președintele Clubului Artelor „Solteris” din Mangalia, care a subliniat importanța apariției acestei cărți. Domnia sa i-a prezentat pe toți cei implicați în apariția volumului, dar și pe cei care au participat la organizarea lansării de carte. Dr. Ion Pâslaru, coordonator științific al volumului „Callatida”, a tradus, pentru participanții din Bulgaria, discursurile celor care au urcat pe scenă.

Dr. Sorin Marcel Colesniuc și-a început expunerea prin a mulțumi celor care au susținut financiar apariția volumului „Kallatida” și a explicat motivele pentru care lansarea cărții a fost legată de Ziua Marinei Române, întrucât pe mare au venit, în antichitate, grecii dorieni din Heracleea Pontică și au întemeiat cetatea Callatis. Și tot pe mare, cetățenii callatieni au menținut, timp de secole, relațiile cu marile orașe grecești din antichitate.
De asemenea, Sorin Colesniuc a prezentat și volumul „Studii de preistorie. Aria Pontică”, lansat în ziua de 1 iunie 2014 la Durankulak, în Bulgaria, volum omagial dedicat arheologului Ion Pâslaru, pentru bogata și îndelungata sa activitate în domeniul istoriei.

Dr. Todor Dimov, arheolog la Muzeul Regional de Istorie din Dobrici, a vorbit despre colaborarea cu specialiștii de la Muzeul „Callatis”, care a avut ca rezultat apariția celor două volume de studii științifice, după care a anunțat organizarea simpozionului internațional „Getica”, ce se va desfășura la Dobrici, în această toamnă, unde vor susține comunicări și specialiștii de la Muzeul „Callatis”: dr. Ion Pâslaru și dr. Sorin Marcel Colesniuc.

Dr. Mihai Ionescu i-a felicitat pe coordonatorii volumului și le-a mulțumit sponsorilor, după care a subliniat unele aspecte referitoare la data întemeierii cetății Callatis. În continuare, și-a exprimat dorința de a publica, împreună cu specialiștii muzeului callatian, un volum cu toate săpăturile arheologice desfășurate la Mangalia, după anul 1990.

În discursul său, ing. Nicoleta Griguță, președintele Asociației „ProActiv pentru Comunitate” Mangalia, a declarat că s-a simțit deosebit de onorată că a putut susține financiar apariția volumului și le-a mulțumit celor prezenți pentru faptul că au dat curs invitației de a participa la lansarea cărții. De asemenea, a amintit proiectele derulate până în prezent de Asociație și a vorbit despre un nou proiect, aflat în lucru, în colaborare cu dr. Ion Pâslaru și dr. Sorin Marcel Colesniuc, legat de legendele callatiene și legendele Pontului Euxin.

Președintele Filialei Mangalia, a Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere - comandor Alexandru Macavei, a menționat că este o onoare pentru Asociație să susțină și să promoveze astfel de evenimente culturale. Domnia sa a vorbit despre vechea colaborare a Asociației cu dr. Ion Pâslaru și dr. Sorin Marcel Colesniuc, precum și de colaborarea cu Asociația Ofițerilor Rezerviști din Șabla și a încheiat cu transmiterea de felicitări pentru autorii volumului.

Primarul satului Durankulak, Ziumbiul Medarov, a mulțumit autorilor pentru munca depusă și a vorbit despre acei oameni simpli din popor, din Bulgaria, care au sponsorizat apariția volumelor de studii științifice, menționându-l pe prof. Plamen Matev.

Vicepreședintele Asociației Ofițerilor Rezerviști din Șabla, Iordanka Stoeva, a declarat că este fericită și bucuroasă că proiectul româno-bulgar, de publicare a studiilor științifice, s-a finalizat cu succes și i-a prezentat pe bulgarii care au susținut financiar apariția volumelor.

Prof. Plamen Matev și-a început discursul cu o întrebare retorică: cum ar fi să se creeze o lume nouă, cu vecini buni, și câți ani trebuie să mai așteptăm pentru aceasta? El a menționat că studiile de arheologie, din cele două volume, sunt o surpiză pentru el și a facut referiri la vechile civilizații din această zonă, dar și la cele din Mesopotamia, menționând că va susține, și în viitor, în măsura posibilităților, costurile unor astfel de proiecte.

Comandor (r) drd. Ovidiu Mihalache a vorbit, în limba germană (pe care unii dintre bulgarii prezenți la activitate o cunoșteau), despre relația de prietenie și colaborare dintre rezerviștii militarii din Șabla și Mangalia, pe care ar numi-o o comunitate academică. I-a felicitat pe toți cei prezenți și, la final, a oferit flori doamnelor implicate în derularea acestui eveniment cultural: Liana Naum, Emilia Dabu, Nicoleta Griguță și Iordanka Stoeva.

Prezent la lansarea de carte, senatorul Marian Vasiliev a încheiat seria discursurilor spunând că este impresionat de puterea oamenilor de a mai face cultură, o carte însemnand „un exercitiu imens si o concentrare de minte și de suflet: mintea și sufletul celor la care te referi în carte, minte pentru că au lăsat ceva în urmă, suflet pentru că au trăit la fel ca noi; mintea și sufletul celor care au scris cartea și mintea și sufletul celor cărora li se adresează cartea”. 

Senatorul Marian Vasiliev a continuat spunând că „de multe ori, din nefericire, vedem că și mintea și sufletul lipsesc, câteodată, din politică; mintea și sufletul lipsesc, câteodată, din viața socială; mintea și sufletul lipsesc, câteodată, din relațiile pe care le avem fiecare dintre noi, unii cu ceilalți. Vreau să vă spun că atât timp cât vor exista oameni ca cei care au muncit la această carte, atât timp cât vor exista oameni ca cei care au sprijinit financiar și moral apariția acestei cărți, atât timp cât vor exista oameni care găzduiesc și organizează astfel de manifestări culturale, mintea și sufletul vor dovedi că, de fapt, sunt cele care contează în viața unui om”.

Seara s-a încheiat cu un recital muzical susținut de comisarul-șef Răzvan Ion, de la Poliția Mangalia.
jooble.org