De ce fug străinii de litoralul românesc? Cele mai importante trei motive

De ce fug străinii de litoralul românesc? Cele mai importante trei motive(777)


Litoralul românesc aproape a dispărut din preferințele străinilor. Statisticile turiștilor din alte țări care își petrec vacanța aici arată este îngrijorător de mic. De obieci, raportările se opresc undeva în jurul a 5% din numărul total. De ce nu vin turiștii străini pe litoralul românesc?

Nu trebuie să fii expert în domeniu pentru a descoperi primele două cauze. Unu: serviciile de proastă calitate. Doi: prețurile mari. Cele două se leagă. Servicii de proastă calitate înseamnă tot, de la condițiile de cazare la modul în care ești servit la masă sau la modalitățile de petrecere a timpului liber. Există câteva excepții pe litoral, cum ar fi Mamaia, unde poți întâlni hoteluri de cinci stele sau patru, cu servicii ireproșabile. Turiștii lor se vor lovi însă, în alte locuri din stațiune sau mai ales în alte stațiuni, de această veche problemă a litoralului. Prețurile mari sunt reclamate întodeauna de străini. Cu banii pe care îi plătesc pe un sejur în România ar putea alege la fel de bine Bulgaria sau chiar Grecia și le-ar mai rămâne ceva în buzunare. ”Cea mai mare concurenţă pentru litoralul românesc o face cel bulgăresc. Litoralul românesc este destul de scump. Cu tot cu transport, litoralul bulgăresc sau nordul Greciei sunt mai ieftine”, a confirmat Mircea Vladu, directorul uneia dintre cele mai mari agenții de turism, pentru Mediafax. În ceea ce privește unitățile de cazare, Alexandru Mărginean, manager la o altă agenție, spune că românii sunt atraşi şi de hotelurile din străinătae, care arată mai bine. ”În afara câtorva, nu prea a mai construit nimeni un hotel nou pe litoralul românesc. În Turcia, toate hotelurile de cinci stele sunt noi, iar în Bulgaria o mare parte dintre unităţile de patru şi cinci stele sunt construite în ultimii ani”, a precizat acesta.

Lipsa de promovare, o altă problemă
Președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc, Mohammad Murad, consideră că turiștii străini nu vin în România din cauza imaginii proaste pe care o are țara noastă. ”Suntem mult în urmă în ceea ce privește imaginea externă chiar și comparativ cu Bulgaria, față de care nu suntem departe ca servicii. Sectorul privat s-a mișcat, a mai investit, dar statul a ramas în urmă. Noi putem face oferte și de un leu camera, că tot nu se vând. Străinii nu știu ce găsesc aici, cum sunt drumurile sau serviciile, cum și cu ce ajungi dintr-un loc în altul. Cam 80% dintre străinii care vin aici sunt plăcut impresionați, pentru că se așteaptă să găsească ceva foarte rău. Hotelurile de patru stele de la noi, de exemplu, sunt de multe ori peste cele similare din țările din jur. La părțile comune este însă de lucrat, pentru că zona comună este mult în urmă”, a precizat acesta.


Codașii Europei

Statisticile referitoare la numărul de străini care vizitează România indică faptul că ne aflăm la coada Europei, în acest clasament. Astfel, rata străinilor în numărul total de turiști este de 14,7%, cu mult mai mică decât cea a Germaniei, țară aflată pe penultima poziție, cu 21,3%. În schimb, pe primele locuri se situează Malta, cu 96,9%, urmata de Lituania (93,9%), Muntenegru și Croația, ambele cu 92,3%. Bulgaria are 79% turiști străini, iar Grecia 82,9%.

Câteva vești bune

În ciuda acestor cifre, hotelierii sunt optimiști, în special cei din Mamaia. Aceștia recunosc faptul că nu mai există chartere din Germania spre litoral, dar spun că în această vară vor sosi străini pe litoral. De fapt, afirmă reprezentanții Asociației Patronale Mamaia, au și început să vină. Este vorba despre germani și ruși, dar și turiști din țările arabe. Aceștia apelează la tour-operatori mai mici și sunt atrași de prețurile mici pe care le oferă hotelierii acestora. O noutate a sezonului este că străinii sosesc în special în capete de sezon, când pot beneficia și de tarife preferențiale.
jooble.org