Constanța nu are consilierii pe care îi merită

Constanța nu are consilierii pe care îi merită(2089)


Există, în companiile private, obieciul (de multe ori datoria) de a întocmi un raport de activitate, la sfârștiul unei anumite perioade. O dată pe lună, la final de trimestru sau semestru, la final de an. Este o metodă excelentă pentru ca șefii să știe ce ai făcut, dar și pentru autoevaluarea activității.

Din păcate, această bună practică din mediul privat nu a ajuns și în administrație. Nu am văzut nicio dare de seamă, măcar o dată pe an, din partea celor care ne conduc. Nu mă refer numai la primar, ci și la consilierii locali, membri în ”guvernul orașului”.

De ce nu o fac? Un răspuns simplu ar fi că nu au de ce să o facă. Dacă sunt consilieri PSD, este clar că vor vota orice le spun șefii de partid (nu există un singur caz de opoziție, din câte îmi aduc aminte). De ce nu o fac însă consilierii de opoziție? Răspunsul este mai complex. O parte dintre ei se opun inițiativelor puterii, dar o fac într-un mod discutabil. Ne aducem aminte cum, anul trecut, consilierii PDL, singurii care făceau opoziție atunci, au criticat în termeni duri cheltuirea a peste 14 milioane de euro pentru Campusul Social “Henri Coandă”, dar nu au votat împotrivă, ci s-au abținut. Opoziție au făcut și liberalii, prin Ana Marcu și prin tânărul Bogdan Matei, dar nu au reușit mai mult decât să îl irite pe Radu Mazăre.

De ce nu o fac? Pentru că, de fapt, nu au ce spune. Pentru că cei care i-au trimis acolo și-ar da seama că cei mai mulți dintre ei trag targa pe uscat.

Ce ar trebui să scrie într-un astfel de raport? În opinia noastră, lucrurile pe care consilierii le-au făcut pentru constănțeni. Cel mai important lucru ar fi să vedem proiectele inițiate de aceștia pentru a îmbunătăți câtuși de puțin viața celor pe care îi reprezintă. Proiectele de hotărâri inițiate însă de altcineva în afara primarului Mazăre și a viceprimarului Decebal Făgădău se pot însă număra pe degete în ultimii ani. Ceilalți consilieri, PSD, PNL, PDL și PNȚCD se mulțumesc numai să voteze sau nu proiectele celor doi.

Constanța are nevoie de consilieri care să se implice, care să asculte păsurile oamenilor și care să le transforme în proiecte de hotărâre. Dacă sunt de la PSD, poate vor avea șanse să fie votate. Dacă sunt din opoziție, vor fi probabil respinse, dar încercarea este pasu obligatoriu către reușită.

Până când vom vedea astfel de oameni în Consiliul Local Constanța, ziarul Timpul le cere public tuturor consilierilor locali întocmirea unui raport de activitate pe primele șase luni ale acestui an, pe care îl vom publica pentru ionformarea cititorilor noștri. Acceptăm chiar și pagini goale.
  
jooble.org