Exploatarea gazelor de şist din Dobrogea ar putea începe. Guvernul a dat avizul de mediu

Exploatarea gazelor de şist din Dobrogea ar putea începe. Guvernul a dat avizul de mediu(953)


Undă verde pentru explorarea gazelor de şist în România. Gigantul american Chevron a primit astăzi de la Guvern avizul de mediu în baza căruia poate să înceapă să sape după gaze de şist. Practic, americanii au acum liber la căutat gaze. Chevron a concesionat trei perimetre, în Dobrogea, în zona localităților Adamclisi, Vama Veche și Costinești.

Cert este că, deocamdată, se vorbește doar de căutarea unor depozite de gaze în rocă. Asupra exploatării efective, adică scoaterea gazelor printr-o tehnologie considerată periculoasă, încă se păstrează tăcerea. Premierul Victor Ponta a declarat, citat de Hotnews: „Explorare, da. După confirmarea existenței sau inexistenței resurselor de gaz, vom lua o decizie finală care presupune dacă exploatăm gaze de șist, cu respectarea tuturor standardelor europene și mondiale de protecția mediului”.

Însă problema exploatării nu poate fi atât de incertă. Chevron nu bagă bani într-o afacere care ar putea fi interzisă, chiar dacă a găsit gaze. Vor dori sa-și recupereze investițiile.

Oamenii care locuiesc în zonă se tem că exploatarea le-ar polua zona, dar ministrul mediului Rovana Plumb a dat asigurări că procedura de extragere nu prezintă niciun risc pentru populaţie. Mai mult, ministrul a anunţat că va organiza foarte curând o serie de dezbateri publice pentru a-i lămuri pe oameni cu privire la beneficiile pe care le va aduce exploatarea gazelor din Dobrogea.
 
jooble.org