MĂSURI DURE pentru STOPAREA ARDERILOR DE MIRIŞTI, luate în comun de Garda de Mediu, ISU şi APIA

MĂSURI DURE pentru STOPAREA ARDERILOR DE MIRIŞTI, luate în comun de Garda de Mediu, ISU şi APIA(1138)


Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează fermierii cu privire la obligaţia de a respecta Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu (GAEC 5 şi GAEC 8), conform cărora NU este permisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale, pe terenul arabil, şi nici a vegetaţiei uscate, pe pajiştile permanente.


Referitor la GAEC 5: se precizează că NU este permisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale, pe terenul arabil, obiectivul acestei condiţii fiind menţinerea materiei organice în sol, prin aplicarea măsurilor de gestionare minimă a miriştilor.

Agricultorii care utilizează teren arabil (inclusiv pajişti temporare) nu trebuie să ardă miriştile şi / sau resturile vegetale, rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă ş.a.), inclusiv miriştile sau iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare.

Agricultorilor care nu respectă condiţia GAEC 5 li se vor aplica reduceri la suma totală de plată, conform modului de aplicare a sancţiunilor, pentru nerespectarea GAEC, indiferent de suprafaţa arsă.


Referitor la GAEC 8: se precizează că NU este permisă arderea vegetaţiei uscate, pe pajiştile permanente, obiectivul acestei condiţii fiind menţinerea unui nivel minim de întreţinere a solului, prin protejarea pajiştilor permanente.

Agricultorii care utilizează pajişti permanente nu trebuie să ardă vegetaţia, inclusiv iarba rămasă după cositul pajiştilor.

Agricultorilor care nu respectă această condiţie li se vor aplica reduceri la suma totală de plată, conform modului de aplicare a reducerilor şi excluderilor pentru nerespectarea GAEC, indiferent de suprafaţa arsă.


Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a încheiat, cu Garda Naţională de Mediu (GNM) şi cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), Protocolul de colaborare nr. 148 / 3655 / 77288, din 06.06.2014, privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare, de către fermieri, a bunelor condiţii agricole şi de mediu, referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale, pe terenul arabil (GAEC 5) şi la arderea pajiştilor permanente (GAEC 8).

Se urmăreşte, prin acţiuni comune, reducerea cazurilor de ardere a miriştilor şi a vegetaţiei, prin sancţionarea celor care încalcă aceste dispoziţii, de către toate cele trei instituţii semnatare ale protocolului.

Ca urmare a numărului mare de incendieri, din anii precedenţi, ca măsură de prevenire şi combatere a fenomenului, APIA a luat decizia ca nerespectarea GAEC 5 şi GAEC 8 să fie încadrată la „gravitate mare”, şi să-i fie atribuită sancţiunea maximă în acest sens, prevazută de Regulamentul (CE) nr. 73 / 2009, de „Stabilire a unor norme comune pentru sistemele de ajutor direct pentru agricultori, în cadrul politicii agricole comune şi de instituire a anumitor sisteme de ajutor pentru agricultor”.

 

Foto: opiniatimisoarei.ro
 

Taguri: ISU, ISGU, GardaDeMediu, GNM, GardaNationalaDeMediu, GAEC5, GAEC, G.A.E.C., GAEC8, ArderiDeMiristi, APIA,jooble.org