Mărturii din infernul de la Auschwitz, cu Maia Morgenstern

Mărturii din infernul de la Auschwitz, cu Maia Morgenstern(1508)


”Există un moment în viaţa fiecăruia în care ştim că după aceea, nu va mai fi la fel. Pentru mine, ziua aceea a fost în vara anului 1997 când am aflat că mătuşa are o scrisoare de la mama mea, în care povesteşte călătoria ei şi a celor două surori prin Holocaust, călătorie care a debutat la 15 mai 1944 la Sighet şi care s-a încheiat la 1 mai 1945 într-un vagon de cale ferată părăsit de nemţii ce au depus armele în faţa tancurilor americane. Căsătorită cu un soldat american staţionat în Germania – prima căsătorie recunoscută oficial de armata americană – a emigrat în Statele Unite şi s-a stabilit în însorita Californie unde a dat naştere la doi gemeni – mie şi fratelui meu David – pe care i-a considerat simbol al victoriei asupra soluţiei finale naziste”.

Cuvintele de mai sus aparțin autorului piesei Janka, Oscar Speace, producător de televiziune, scriitor şi regizor american. Spectacolul îl puteți vedea luni, 13 mai, la Teatrul Elpis din Constanța (din zona peninsulară). Janka este Maia Morgenstern, actrița care mărturisește că s-a apucat cu frică de acest text. ”Mă întrebam cu frică, atunci când m-am apucat să lucrez la spectacol, ce mai poate aduce nou acest text. Oare nu va fi un spectacol convenţional? Oare nu s-a spus totul? Pe cine mai poate interesa? Ei bine, lucrul la acest spectacol a fost mai mult decât simple repetiţii. Această mărturie zguduitoare m-a făcut să mă regăsesc, să mă reconsider şi, cel mai important, să pot găsi răspunsuri celor care din păcate, îşi pot pune asemenea întrebări”.

Povestea Jankăi dezvăluie în detaliu ceea ce s-a întâmplat atunci când familia ei, care trăia la Sighet, a fost distrusă. În martie 1944, nemţii ocupau Sighetul şi procesul de exterminare a evreilor avea să înceapă. În luna mai, zece mii de evrei, cu bagajele în spate, soţi şi soţii separaţi de loviturile care veneau din toate părţile, copii care-şi pierdeau mamele, plângând, tineri şi bătrâni, înghesuiţi în vagoane de marfă, fără mâncare şi apă, fără aer, aveau să ajungă, după opt zile îngrozitoare de mers cu trenul, la Auschwitz. Calvarul Jankăi Festinger şi al familiei sale începea şi avea să dezvăluie miracolul prin care aceasta a reuşit să supravieţuiască, cu mintea întreagă, umilinţelor şi suferiţelor inimaginabile trăite. La 7 octombrie 1945, după eliberare, Janka Festinger scria o scrisoare de 60 de pagini, unchiului său din America, în care povestea despre cele întâmplate. În 1950, după moartea unchiului, scrisoarea ajunge la sora Jankăi şi aceasta o păstrează în siguranţă, zeci de ani. În 1998, Oscar K. Speace, unul dintre cei doi fii ai Jankăi, hotărăşte să scrie o piesă despre Holocaust, prilej cu care află de existenţa scrisorii. Atât Oscar, cât şi David Speace, fratele său geamăn, înţeleg că e de datoria lor să aducă în atenţia lumii, adevărul crud despre ceea ce s-a întâmplat cu mama lor şi cu atâţia alţii şi realizează un scurt documentar. Cele 60 de pagini ale scrisorii, vor fi publicate integral într-o carte semnată de David Speace.

Scenariul după care a fost realizat spectacolul radiofonic „Janka”, bazat pe această scrisoare, prezintă, pe lângă aspectele legate de viaţa în lagărele de exterminare, momente emoţionante din viaţa Jankăi: întâlnirea şi căsătoria cu Robert (Bob) Speace, naşterea şi evoluţia celor doi băieţi, David şi Oscar, traiul în America, boala care a pus stăpânire pe ea... Altfel spus - viaţa Jankăi Festinger trăită şi mărturisită, în patru ipostaze, aşa cum aceasta o apreciază în paginile scrisorii pe care a lăsat-o: „Am trăit patru vieţi... Viaţa mea în România de dinainte de Hitler...Viaţa mea datorită lui Hitler...Viaţa mea cu Bob, soţul meu...Viaţa mea după ce a murit Bob...”

Regie specatcolului este semnată de Toma Enache.

Piesa Janka ajunge în premieră la Constanța. Deși promovarea s-a făcut numai în mediul online, pentru spectacol mai sunt numai 13 bilete. Un bilet costă 50 de lei și se poate procura sunând la numărul 0755 042 003.
 
jooble.org