TURISMUL DE CROAZIERĂ ÎN ROMÂNIA, cu nave sosite în PORTUL CONSTANŢA: Beneficiar al... situaţiei din UCRAINA!

TURISMUL DE CROAZIERĂ ÎN ROMÂNIA, cu nave sosite în PORTUL CONSTANŢA: Beneficiar al... situaţiei din UCRAINA!(1311)


Anul 2014 se confruntă cu un sezon dinamic, de rezervări şi anulări, în cadrul turismului de croazieră, maritim şi fluvial, din România.

Per total, se înregistrează o creştere semnificativă, de aproximativ 20% (faţă de anul trecut), în rândul turiştilor sosiţi astfel pe teritoriul ţării!

Dacă în 2013 un număr de aproximativ 54.000 de pasageri au acostat în Portul Constanţa, în acest an, până la mijlocul lunii iulie, au sosit in jur de 64 500 de pasageri!

Creşterea se datorează eforturilor conjugate ale: C.N. Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanţa, Asociatiei de Promovare şi Dezvoltare a Turismului „Litoral – Delta Dunării” şi autorităţilor administrative locale, dar, trebuie să recunoaştem, şi... contextului politico – militar, nevaforabil turismului, din Ucraina şi Rusia (litoralul ucrainean şi rusesc al Mării Negre, inclusiv Peninsula Crimeea), care a determinat, de exemplu, ca toate cursele de croazieră să înlocuiască, în itinerariul lor, portul Odesa, cu portul Constanţa!

Astfel, multe dintre navele de croazieră care optează acum pentru portul Constanţa îşi prelungesc şederea pe teritoriul României, cu aproximativ o (1) noapte, unele ajungând chiar să îşi... dubleze şederea, faţă de anul precedent!

În topul numeric al pasagerilor care sosesc la bordul navelor de croazieră, maritime sau fluviale, se situează cetăţenii americani, urmaţi îndeaproape de către cetatenii francezi, italieni şi germani.

Pe parcursul zilei / zilelor în care nava acostează la Constanţa, turiţtii pot opta să meargă în excursii, precum tururi de Litoral, degustări de vinuri la Crama Murfatlar, croaziere de o zi în Delta Dunării, tururi arheologice (Tomis, Histria, Callatis, Adamclisi) şi la mănăstirile din Dobrogea, turul oraşului Constanţa, excursie la Bucureşti sau programe cu spectacole folclorice şi dejun tradiţional românesc.

Astfel, se estimează că cei 64.500 de turişti străini sosiţi pe teritoriul ţării chetuiesc, în total, peste... şase (6) milioane de euro (!), în zilele în care navele sunt acostate în Portul Constanţa!


Corina Martin, Preşedintele Asociatiei „Litoral – Delta Dunării” a declarat, referitor la acest segment de turism: ”Turismul de croazieră, cu nave de pasageri, în Portul Constanţa, reprezintă o nişă cu un potenţial real, spre care ne concentrăm atenţia, în continuare.
Portul Constanţa, oraşul Constanţa, dar şi România, au de câstigat, pentru că multe nave de croazieră nu mai fac escală în portul ucrainean Odesa.
În acest context, considerăm că trebuie să ne consolidăm strategia de promovare a destinaţiilor româneşti, având în vedere situaţia geopolitică şi regională actuală.”

IMAGINE: Pachebot de lux, la Terminalul de Pasageri, din Dana Zero a Portului Constanţa (Sursa foto: adevarul.ro)
 

Taguri: AsociatiaLitoral, NaveDeCroaziera, SituatiaDinUcraina, PortulOdesa, PortulConstanta, TerminalulDePasageriPortulConstanta, Litoral, Delta, Dunarii, Litoral-DeltaDunarii, CorinaMartin, Martin, Tomis, Callatis, Histria, Adamclisi, CramaMurfatlar, Murfatlar, M,jooble.org