MAMAIA. Ultimele expoziţii şi licitaţii

MAMAIA. Ultimele expoziţii şi licitaţii "ARTMARK" din această vară, astăzi, la Hotelul "Vega": "Marine şi Marinărit" şi "Eleganţă & Vanitas"(1548)


ELEGANŢA și ARTA se aliază, (încă o dată!), pentru a încheia sezonul românesc de vară al licitațiilor de artă, prinr-o nouă acţiune a Casei „ARTMARK”, în: Bucureşti (expoziţie) – CONSTANŢA (expoziţie, la Muzeul de Artă) – MAMAIA (expoziţie şi licitaţie, la Hotelul „VEGA”; duminică – 26 iulie 2014, de la ora 20.30).

 


Ultimul eveniment „ARTMARK” al sezonului estival

 


„ARTMARK” oferă publicului o escapadă... culturală, de neuitat, duminică - 27 iulie, la ora 20:30, la Hotel „VEGA”, din MAMAIA, prin licitația de „Marine și Marinărit” și licitația „Eleganță & Vanitas”.

Piese de colecție devenite adevărate etaloane de eleganță, precum și opere de artă plastică de excepție, vor fi prezente în acest eveniment.

De la fascinația obiectelor de colecție inedite, la atracția irezistibilă pentru mirajul peisajului marin, surprinse de artiștii români importanți, licitația se anunță a fi un spectacol de neratat!

 


Nu doar piese „vintage”, ci şi... poveştile tăinuite de către acestea!

 


Expoziţia şi licitația „ELEGANŢĂ și VANITAS” aduc, în atenția publicului, nu doar o suită de piese „vintage”, bijuterii și ceasuri de colecție sau artă plastică și decorativă remarcabilă, ci mai ales... poveștile vibrante tăinute de acestea!

Altfel spus, iubitorii de FRUMOS vor putea colecționa... memoriile acestora, bucurându-se de „luxul” de a moșteni o filă din istorie!

Licitația alături de cea de „MARINE și MĂRINĂRIT” va avea loc într-un spațiu specific tematicii: pe... malul mării!

 


O licitație cu… “covor roșu”!

 

Expoziţia şi licitația “Eleganță și Vanitas”, aflate, deja, la a doua ediție, prezintă obiecte de colecție, semnate de designeri care au făcut istorie.

Pasionații de design vor avea ocazia de a-și începe sau de a-și completa colecția cu obiecte “vintage” rafinate (de la eșarfe cu imprimeuri geometrice, la poșete “Chanel” și “Louis Vuitton”, şi de la ceasuri “Patek Philippe” ori “Rolex”, la bijuterii extravagante.

“Eleganță și Vanitas” pune în scenă un spectacol al… SIMŢURILOR, de la tactil la vizual, de la… duritatea diamantelor la finețea eșarfelor din mătase naturală, de la… precizia ceasurilor la echivocul artei!!

Printre vedetele expoziției se află ceasul de mână “Tressa”, din aur, cu un mecanism cu 17 rubine (estimare: 4.500 - 6.500 euro), oferit cadou de către statul Mexic, prin ministrul de Interne Mario Moya Palencia, lui Nicolae Ceaușescu!

O altă piesă de colecție prezentă, în licitație, este și haina de blană de… vulpe albastră, ce a aparţinut Elenei Ceauşescu, făcând parte din garderoba de protocol a acesteia (preţ de pornire: 1.500 euro)!

Într-un context similar, al cadourilor opulente făcute șefilor de stat, se află și cupa din argint decorată cu simboluri propagandistice, oferită dictatorului Gheorghe Gheorghiu-Dej, cu ocazia aniversării a 50 de ani (preţ de pornire: 20.000 euro), în care portretul conducătorului în profil este plasat în interiorul unei coroane de lauri.

Piesa “de rezistență” a capitolului de… extravaganță este colierul, creat, în EXCLUSIVITATE (!), de către casa de bijuterii “Chrysothèque Zolotas”, pentru Marina Dimitropoulos, fosta soție a lui Konstantinos Karamanlis (Familia Karamanlis, şi acum “port-drapelul” dreptei politice din Grecia, prin fiul fostului mare premier şi preşedinte elen, nominalizat mai sus, are origini parţial… AROMÂNE, din Munţii Pindului!), prim-ministru şi, în două rânduri, președinte al Greciei, și o personalitate culturală marcantă, în Grecia,şi în Europa, inclusive România), având printre cele mai însemnate colecții de artă… românească!
În același timp, această mare figură a Greciei, Balcanilor, Europei şi lumii) a fost apropiată multor artişti şi personalităţi culturale, din… România şi de pe mapamond, printre care: Corneliu Baba, Horia Bernea, Andrei Pleșu, Dan Hăulică, Thomas Messer (directorul celebrului Muzeu de Artă “Guggenheim”, din New York)!
Colierul este lucrat manual, fiind inspirat din mitologia greacă, de tridentul lui Poseidon, celebru simbol al dominației și puterii absolute (estimare: 60.000 - 90.000 euro).

Rafinamentul și precizia pot fi admirate şi în stilul ceasului de mână, bărbatesc, din aur, “Vacheron Constantin” (estimare: 10.000 - 15.000 euro) sau a ceasului “Rolex”, de damă, din a doua jumătate a secolului XX (estimare: 1.500 - 2.500 euro).

Din selecția de bijuterii, cea mai impunătoare este brățara, din aur alb, decorată cu 15 diamante negre şi albe naturale (estimare: 4.500 - 6.500 euro).

Nota elegantă și independentă a femeii moderne se păstrează (şi) prin intermediul unor alte piese accesoriu - vestimentare de colecţie, precum eșarfa “Hermès - Carroserie", cu model futurist, sau al eșarfei "Les Sportives", în manieră “Art - Deco” (ambele cu prețul de pornire: 180 euro) sau al poșetelor și costumelor în stilul “vintage”.

 


Artă plastică dedicată… “ETERNULUI FEMININ”!

 


Eleganța feminină se reflectă şi în picturi precum: "Femeia anilor ‘30", a lui Carol Hübner (estimare: 2.000 - 3.000 euro), "Femeia în oglindă", semnată Constantin Piliuță (estimare: 2.000 - 4.000 euro), sau în stilul diafan al rochiei femeii din "La gherghef", a lui Pan Ioanid (estimare: 2.000 - 2.800 euro).


Expoziţia şi licitația de „Marine și Marinărit” oferă publicului ocazia de a se lăsa fermecat de aceleași senzații și imagini care inspirau creatorii de frumos de altădată.

Peisajul marin din pictura românească, și nu numai, este încărcat de pitoresc, culoare locală și de un imaginar puternic, oferind astfel suficiente motive care să trezească interesul pictorilor.

Gheorghe Petrașcu, Ion Theodorescu-Sion, Ion Pacea, Sabin Bălașa, Rudolf Negely, Constantin Isachie Popescu, Kimon Loghi, Dumitru Ghiață, Margareta Sterian, Erno Tibor sunt doar o parte din artiștii prezenți în expoziţie şi licitație, care i-au… “scris” Mării Negre și întregului peisaj maritim o epopee în culori.

La capitolul “Marine”, nu putem să ne refuzăm plăcerea de a remarca “Veneţia”, a uneia dintre pictoriţele romance preferate de noi, Margareta Sterian, cea atât de frumos şi sensibil evocată de constănţeanca noastră Cella Serghi, în superbele ei romane autobiografice “de atmosferă” (interbelică) “Miruna” şi “Pânza de păianjen” (foto 1).

 


Secţiunea “Vanitas”, a obiectelor de mare lux şi de… şi mai mare bun gust! (ŞI EA interzisă “maneliştilor” nou – îmbogăţiţi!...)

 


Secțiunea “Vanitas”, dedicată simplelor “plăceri”, este reprezentată printr-o selecție riguroasă de băuturi fine, precum lotul compus din: Șampania “Krug Vintage” - 1998 și “Dom Perignon” (preţ de pornire: 380 euro) sau colecția de 36 de vinuri franțuzești (preţ de pornire: 2.600 euro), prin cutia de trabucuri "Tabacalera", oferită cadou lui Ceauşescu, de către președintele - dictator filipinez Ferdinand Marcos, unul dintre marii prieteni ai despotului român (preţ de pornire: 200 euro) sau prin serviciul de “cafe tête-à-tête”, din argint rusesc, decorat cu motive florale (estimare: 800 - 1.200 euro).

 


Expoziţia a putut fi vizitată la Bucureşti (până pe 21 iulie a.c.), în Constanţa (până pe 24 iulie), iar acum este găzduită de către Hotelul “VEGA”, din staţiunea MAMAIA

 


Expoziția a putut fi vizitată, până pe 21 iulie 2014, la Palatul “Cesianu - Racoviță” (str. C.A. Rosetti, nr. 5), ulterior, în perioada 22 - 24 iulie, la Muzeul de Artă din CONSTANŢA, ca, mai apoi, în intervalul 25 - 27 iulie, expoziția să se mute la Hotelul “Vega” (cinci stele), din partea de Nord a staţiunii turistice Mamaia, unde, duminică - 27 iulie a.c., de la ora 20.30, vor avea loc Licitația de “Marine și Marinărit” și cea de “Eleganță & Vanitas”.


Pentru mai multe informaţii, se poate vizita “site”-ul: (www.artmark.ro).

Persoană de contact: Valeriu Sângeorzan (telefon fix: 021 2103016; telefon mobil: 0757 056109).

 


„COASTA / MAREA de ARGINT”: Escapade artistice, la Marea Neagră (România şi Bulgaria), organizate de Institutul „ARTMARK” de Management al Artei

 


Institutul „Artmark” de Management al Artei, organizează, a organizat, în „weekend”-ul 26 – 27 iulie, o nouă sesiune de cursuri, sub forma unei... escapade artistice, la Marea Neagră, în România şi Bulgaria).

Farmecul și pitorescul peisajelor îndeamnă pasionații de artă să se aventureze, pentru două zile, pe meleagurile de pe malul Mării Negre: Balcic (Balcik), Caliacra (Cap Kaliakra) și anticul Tomis greco - roman (Constanţa), pentru a descoperi, „pe viu”, una dintre cele mai cunoscute colonii artistice de la „Marea de Argint” – „Coasta de Argint”, dar și secretele... managementului artei!

 


Pe urmele artiștilor români, la Balcic, Caliacra şi… (anticul) Tomis!

 


Institutul “ARTMARK” de Management al Artei organizează, în weekendul 26 – 27 iulie, o nouă sesiune de cursuri, sub forma unei escapade artistice, la Marea Neagră, în România şi Bulgaria.

Farmecul și pitorescul peisajelor îndeamnă pasionații de artă să se aventureze pentru două zile pe meleagurile Balcicului, Caliacrei și fostului Tomis, pentru a descoperi pe viu una dintre cele mai cunoscute colonii artistice de la mare, dar și secretele managementului artei.

Astfel, pornind pe urmele artiștilor plastici români importanți, sub îndrumarea dr. DOINA PĂULEANU, directorul Muzeului de Artă din CONSTANŢA și expert în “Colonia de la Balcic” (numită şi… “Barbizon al României!), dar și a criticului de artă Pavel Şuşară, cursanții vor descoperi “Coasta de Argint”, din aceleași perspective care altădată o cucerea pe Majestatea Sa REGINA MARIA a ROMÂNIEI, ca şi pe întreaga pleiadă de pictori.

Prima zi de cursuri, sâmbătă - 26 iulie, a debutat cu o introducere în piața de artă și a continuat cu o excursie, către Capul Caluiacra (Kaliakra) și oraşul Balcic (Balcik), unde se va vizita și “Tenha Juvah” – micuţul, fin-elegant-superb şi super-stilizat (în viziunea Religiei Universale “Bahai’i”, a cărei… adeptă era!) Castel al REGINEI MARIA, cu unica grădină – de - vis, de pe malul mării!…

Astfel, iubitorii de artă se vor întoarce în istorie, în perioada de apogeu a Balcicului, ca să-și imagineze cum artiștii, înarmați cu şevaletul, cu pânzele, cu uleiurile sau pasteluri, intrau, cu îndrăzneală, în inima Balcicului și a Coastei de Vest a Mării Negre, pentru a surprinde magia Orientului balcanico – levantin.

Cea de-a doua zi de cursuri, duminică – 27 iulie, se va desfășura la Muzeul de Artă din Constanța, a doua instituție de acest gen din România (din punctual de vedere al numărului şi valorii lucrărilor de artă plastică cultă românească), după Muzeul de Artă din București!

Programul celei de-a doua zile de cursuri, pe lângă ghidajul din cadrul Muzeului de Artă, unde cursanții vor face o incursiune deosebită în lumile lui: Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Theodor Aman, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu, Ioan Andreescu, Dimitrie Paciurea, Gheorghe Anghel, Oscar Han, Ion Jalea ş. (m.) a., vor asista și la o serie de dezbateri, din culisele pieței de artă.

Programul cursurilor, deși este unul complex, prin interactivitea și actualitatea abordării temelor, facilitează accesul iubitorilor de artă la aspecte de… “nișă”, ce guvernează piața de artă din România: elemente esențiale de istoria artei, produse culturale românești, valoarea financiară a operei de artă, factorii care influenţează cota artistului (pe piața internă și internațională), modalităţi de valorificare şi valorizare a artei, în societatea contemporană, și multe altele.

Evenimentul face parte dintre obiectivele Institutului “Artmark” de Management al Artei, care susțin, la nivel național, pasiunea pentru arta românească, ca și interesul crescut al publicului român (dar… nu numai!) pentru acest gen de programe educaţionale complexe!

Absolvenţii cursurilor primesc un Atestat de Participare.

Programul complet pentru 2014, lectorii invitați, precum și detalii privitoare la înscrieri pot fi consultate pe site-ul IMA: (www.alegearta.ro).


IMAGINI: 1. MARGARETA STERIAN – “Veneţia”; 2. – 20. Alte opere de artă plastică şi obiecte scoase la licitaţie, în această seară, la Hotelul “Vega”, din staţiunea Mamaia (Sursa foto: artmark.ro)
 

Taguri: Artmark, HotelulVega, Mamaia, HotelulVegaMamaia, LicitatiaEleganta&Vanitas, LicitatiaMarineSiMarinarit, MargaretaSterian, GheorghePetrascu, LouisVuitton, Chanel, DomPerignon, KonstantinKaramanlis, FerdinandMarcos, NicolaeCeausescu, ElenaCeausescu, CellaSe,jooble.org