MIRCEA BĂSESCU rămâne în arest preventiv! Decizia poate fi atacată...

MIRCEA BĂSESCU rămâne în arest preventiv! Decizia poate fi atacată...(1100)


Fratele preşedintelui României, Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână, trimişi în judecată în dosarul privind mita, pentru trafic de influenţă, primită de la familia interlopului, de etnie romă, Sandu Anghel („Bercea Mondial”), rămân în arest preventiv, a decis, astăzi, vineri – 25 iulie, Tribunalul Constanţa, care le-a respins cererile de înlocuire a măsurii arestării preventive, cu arestul la domiciliu.

Magistraţii Tribunalului Constanţa au respins ca nefondate cererile lui Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână, de înlocuire a măsurii arestării preventive, cu arestul la domiciliu.

Decizia NU ESTE DEFINITIVĂ şi, ca urmare, poate fi atacată la Instanţa superioară, Curtea de Apel Constanţa, în termen de 48 de ore de la comunicare.

Mircea Băsescu şi Marian Căpăţănă au fost aduşi, în această dimineaţă, la Tribunalul Constanţa, care a luat în discuţie, în aceeaşi şedinţă, solicitările acestora de înlocuire a măsurii arestării preventive, cu arestul la domiciliu.

Mircea Băsescu le-a spus magistraţilor că vrea să fie lăsat în arest la domiciliu, pentru a putea să studieze şi el dosarul şi pentru a se putea apăra.
"A spus (Mircea Băsescu - N.Red.) că doreşte să fie lăsat în libertate, să fie lăsat în arest la domiciliu pentru a putea să studieze şi el dosarul şi pentru a se putea apăra", declara, la ieşirea din Tribunalul Constanţa, Nelu Taşcă, unul dintre avocaţii lui Mircea Băsescu.

În data de 16 iulie a.c., Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au fost aduşi, împreună, din arestul Poliţiei Capitalei, cu o dubă, la Tribunalul Constanţa, care judecă dosarul în care fratele preşedintelui este acuzat, de către Direcţia Naţională Anticorupţie (D.N.A.), că ar fi luat 250.000 euro, pentru a-l ajuta pe “Bercea Mondial” să scape de închisoare, instanţa decizând şi în cazul cererii de revocare a arestării.

Astfel, magistraţii au respins ca nefondată solicitarea lui Mircea Băsescu, de înlocuire a măsurii arestării preventive, cu măsura controlului judiciar, aceeaşi decizie fiind luată şi în cazul lui Marian Căpăţână.

Hotărârea instanţei a fost contestată de Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână la Curtea de Apel Constanţa, care, două zile mai târziu, a respins contestaţiile depuse de cei doi, decizia fiind definitivă.

Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au fost trimişi în judecată în 14 iulie, în stare de arest, în dosarul în care fratele preşedintelui este acuzat că, prin intermediul lui Căpăţână, ar fi primit 250.000 de euro pentru a interveni la judecători, pentru ca aceştia să dispună o sentinţă favorabilă, în procesul lui “Bercea Mondial”.

Dosarul, în care Mircea Băsescu a fost trimis în judecată, pentru trafic de influenţă, iar Marian Adrian Căpăţână pentru complicitate la această infracţiune, a fost înregistrat la Secţia Penală a Tribunalului Constanţa.

Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au fost arestaţi în 20 iunie, după ce familia lui “Bercea Mondial”, prin avocatul Pavel Abraham (“MILIŢIAN LA ORIGINE”, DUPĂ PROPRIA DECLARAŢIE!...) a făcut publice înregistrări audio – video, făcute pe ascuns, de către fiul acestuia, ce ar proba traficul de influenţă de care este acuzat fratele şefului statului.

Potrivit procurorilor D.N.A., la începutul anului 2011, după ce faţă de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, fiul acestuia, Florin Anghel, i-ar fi remis lui Mircea Băsescu suma de 250.000 de euro, prin intermediul lui Marian Căpăţână, în schimbul promisiunii că fratele preşedintelui va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea dosarului în care “Bercea” era judecat pentru tentativă de omor, respectiv că şi-a înjunghiat un nepot, dar şi pentru alte cereri incidente în acea cauză.

"Inculpatul Băsescu Mircea a lăsat să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor şi poate obţine o situaţie favorabilă pentru tatăl denunţătorului: fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei", au arătat procurorii anticorupţie, în rechizitoriul trimis instanţei.

Ulterior, pentru că “Bercea Mondial” nu a fost pus în libertate, fiul său, Florin Anghel, i-ar fi dat lui Marian Căpăţână şi suma de 350.000 de euro, în acelaşi scop.

"Intervalul de timp în care denunţătorul a remis sumele de bani inculpatului Căpăţînă Marian Adrian este cuprins între datele de 20.02.2011 (data luării măsurii arestării preventive faţă de tatăl denunţătorului) şi 22.02.2012 (data pronunţării hotărârii de condamnare la instanţa de fond)", au precizat procurorii D.N.A. în rechizitoriu.

Anchetatorii susţin că din suma totală de 600.000 de euro, pe care Florin Anghel i-ar fi dat-o lui Marian Căpăţână, Mircea Băsescu ar fi primit 250.000 de euro.

Marian Căpăţână este acuzat că şi-a însuşit suma de 350.000 de euro, din totalul de 600.000 de euro, primiţi de la Florin Anghel, pentru că ar fi mijlocit remiterea banilor.

"După pronunţarea hotărârii de condamnare, din data de 22.02.2012, având în vedere durata pedepselor cu închisoarea aplicate, mult mai mari decât pedepsele promise de inculpatul Băsescu Mircea, denunţătorul şi membrii familiei sale au pretins restituirea banilor daţi inculpaţilor", au mai scris procurorii, în rechizitoriu.

În acest sens, până în 26 februarie 2012, Mircea Băsescu a restituit suma de 280.000 de dolari. Ulterior, au mai fost restituite alte sume de către Marian Căpăţână.

"Deşi cei doi inculpaţi au restituit o parte din banii primiţi, aceştia l-au asigurat în continuare pe denunţător că vor continua demersurile pentru care au primit banii, respectiv folosirea influenţei în vederea obţinerii unei hotărâri favorabile, inclusiv prin strămutarea dosarului de la Curtea de Apel Craiova", potrivit procurorilor.

Pe 28 februarie 2012, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (I.C.C.J.) a fost înregistrată cererea de strămutare a cauzei, de la Curtea de Apel Craiova, formulată de către “Bercea Mondial”.
La termenul din 21 martie 2012, s-a respins cererea de suspendare a judecării cauzei şi s-a acordat un nou termen, la 25 aprilie 2012.
La acest din urmă termen, s-a dispus respingerea cererii de strămutare.

În cauză, a fost instituit sechestrul asigurător, pe bunuri imobile aflate în proprietatea lui Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână.

Pe de altă parte, în urma unei plângeri făcute de către Mircea Băsescu, “ginerele” lui “Bercea Mondial” (de fapt, concubinul fiicei, Izaura Anghel), Marius Constantin, a fost trimis în judecată, pentru şantaj, cu circumstanţe agravante, în stare de recidivă, în timp ce fiica interlopului, Izaura Anghel, şi fratele ei minor, Grinică Ion Anghel, au fost deferiţi justiţiei, pentru şantaj, cu circumstanţe agravante.

În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi Florin Anghel, fiul cel mare al lui “Bercea Mondial”, pentru trei infracţiuni concurente de şantaj, dintre care una în stare de recidivă, în timp ce mama acestuia, Fănica Anghel, a fost deferită justiţiei pentru şantaj.

Tot Tribunalul Constanţa judecă şi acest dosar, în care fratele preşedintelui apare ca parte vătămată şi în care inculpaţi sunt cei cinci membri ai familiei lui Sandu Anghel, zis “Bercea Mondial”: soţia acestuia, Fănica Anghel, cei doi fii şi fiica, Florin, Grinică Ion, Izaura Anghel şi concubinul acesteia din urmă, Marius Constantin, acuzaţi de şantajarea lui Mircea Băsescu.


FOTO: 3. Mircea Băsescu, adus, în cătuşe, la Instanţă (Sursa: dcnews.ro); 1. - 2. Mircea Băsescu, fratele preşedintelui României, Traian Băsescu, şi interlopul ţigan, din judeţul Olt, Sandu Anghel, alias „Bercea Mondial” (Surse: mediafax.ro şi b365.ro)
 

Taguri: MirceaBasescu, MarianCapatana, MarianAdrianCapatana, DNA, D.N.A., DirectiaNationalaAnticoruptie, SanduAnghel, BerceaMondial, FanicaAnghel, IzauraAnghel, GrinicaIon, MariusConstantin, TribunalulConstanta, CurteaDeApelConstanta, CurteaDeApelCraiova, ICCJ, I,jooble.org