A ajuns portul Constanța groapa de gunoi a Europei? Navele-pubelă sunt atrase ca un magnet

A ajuns portul Constanța groapa de gunoi a Europei? Navele-pubelă sunt atrase ca un magnet(1888)


Portul Constanța riscă să devină groapa de gunoi a Europei.  Pe 28 martie este așteptată să sosească aici nava germană MSC Flaminia, despre care scriam zilele trecute, încărcată cu substanțe periculoase. Vine la Umex, în Constanța, pentru reparații. Întrebarea de bun simț pe care o adresăm public aici este de ce nava nu putea fi reparată în Germania, o țară mult mai dezvoltată din punct de vedere maritim decât România? Sau de ce nu în Olanda, de asemenea o putere mondială în domeniul maritim. Este ciudat că autoritățile din Germania au permis un singur voiaj al navei, și acela până în România. De fapt, nici nu se știe sigur unde va acosta vasul. Din primele informații, se pare că va ajunge la dana Umex, după cum aminteam, unde va descărca ce a mai rămas din containere cu conținut toxic, care au luat foc anul trecut, în Oceanul Atlantic, după care va ajunge la Daewoo Mangalia Heavy Industries, șantierul naval din Mangalia, deținut de coreeni, pentru reparații la corpul navei.

Dar nava MSC Flaminia nu este singurul exemplu. Un alt vapor a intrat miercuri în portul Constanța. Acesta este încărcat cu 2.700 de tone de deșeuri, potrivit primelor informații vehiculate de presă. Grav nu este că transportă deșeuri, ci faptul că între declarațiile oficiale ale căpitanului și acte existau diferențe, care au fost sesizate de către reprezentanții Autorității Navale Române. Cazul a ajuns acum și în atenția Agenției de Mediu, a Gărzii Naționale de Mediu și a procurorilor.

ANR este suspusă unei presiuni enorme din partea armatorilor care văd Constanța ca pe o groapă de gunoi. Misiunea autorității de a împiedica acest lucru este complicată și greu de dus la îndeplinire, și poate pe acest lucru se bazează străinii. Andrian Mihei, recentul director general al companiei, spunea că specialiștii în domeniu sunt greu de găsit, pentru că salariile sunt mici. Deși media salarială în ANR este peste media salariului pe economie, experții în domeniu sunt greu de găsit pentru că preferă să plece în voiaj, pe sume de 4.000, 5.000 de euro sau chiar mai mult, imposibil de atins la ANR. Până în urmă cu câțiva ani, acestor specialiști li se permitea să-și ia concediu pentru a face câte un voiaj, cel puțin odată la doi ani, pentru a-și rotunji veniturile. Acum, acest lucru este interzis. Mihei vrea să schimbe acest lucru. Ar fi benefic și pentru ANR, pentru că ar avea angajați care sunt la curent cu ce se întâmplă pe o navă.

În ciuda celor de mai sus, conducerea ANR este hotărâtă să împiedice navele-pubelă. ”Am dat dispoziţii ­Serviciului de Siguranţă şi ­Securitate Nave să ­monitorizeze şi să adune cât mai multe informaţii, astfel încât să fie acolo un mediu cât mai sigur pentru oamenii noştri care se duc în control, dar şi pentru comunitate, pentru că nu o să introducem o navă care are ­probleme”, a declarat recent Andrian Mihei.

Vom reveni cu informații despre ambele nave.
jooble.org