Coppa del Mondo.

Coppa del Mondo. "SCOR DE MAIDAN", în prima semifinală a C.M.: BRAZILIA a... SCĂPAT IEFTIN, cu doar 1 - 7 (0 - 5), în faţa GERMANIEI. Azi, la OLANDA - ARGENTINA: Hai, Europa!(1682)


DUPĂ O PARTIDĂ CARE VA RĂMÂNE ÎN ISTORIE (stabilindu-se multe RECORDURI şi înregistrându-se puzderie de PREMIERE, prin neobişnuitul scor, pentru o semifinală de C.M., şi încă disputată pe terenul echipei… umilite astfel!), am aflat PRIMA FINALISTĂ A “COPPA DEL MONDO” – BRAZILIA 2014!

Acesta este GERMANIA!

Ieri, marţi - 8 iulie, de la 23.00, ora României, la Belo Horizonte, pe Estadio “Mineirao”, echipa GERMANIEI a spulberat reprezentativa ţării – gazdă, BRAZILIA, cu incredibilul scor de… 7 – 1 (5 – 0)!!!!!!!!

Să fim bine înţeleşi: “incredibil” este doar scorul, prin proporţii, nu şi faptul că una dintre cele (DOAR) două echipe MARI care şi-au respectat cu adevărat blazonul, GERMANIA (cealaltă este OLANDA!) a învins una dintre cele mai slabe (valoric) “naţionale” ale BRAZILIEI, din întreaga sa istorie (dovadă că a fost egalată cea mai mare contraperformanţă braziliană, care data din 18 septembrie… 1920: 0 – 6 cu Uruguay, meci disputat în Copa America, la Vina del Mar, în Chile!).
Ba încă vorbim şi de o echipă braziliană care juca, ieri seară, şi fără aproape singurii doi jucători care se mai ridicaseră, cât de cât, la nivelul pretenţiilor acestei competiţii a elitelor: fundaşul şi căpitanul Thiago Silva (suspendat) şi vedeta din înaintarea lui F.C. Barcelona, bietul Neymar (accidentat grav, fisură de vertebră, în meciul precedent, din “sferturi”, 2 – 1 cu o echipă a Columbiei care a… dominat copios, de altfel!).
Dacă n-ar fi fost dezastruoşi aseară, poate că ar fi meritat remarcaţi, “per total”, cât de cât, pozitiv, şi David Luiz, de la “Chelsea” Londra, şi Marcello, de la “Real” Madrid…
În rest… dacă n-ar fi jucat “acasă”, cu arbitri care i-au ajutat încă din primul meci, cu Croaţia (3 – 1), nu ar fi fost deloc imposibil ca Brazilia, cu echipa asta mediocră, să… părăsească turneul încă din faza grupelor (ba chiar fără victorie, ori chiar fără… punct!)!
Oricum, este cea mai mare”tragedie” fotbalistică a reprezentativei “carioccas”, de la… precedenta organizare a “Cupei Mondiale”, în 1950, când a pierdut finala, pe “Maracana”, cu 1 – 2, în faţa Uruguayului!
Campioana mondială la fotbal a fost decisă mereu în urma unui singur meci final decisiv, cu excepția ediției din 1950 (prima postbelică), când câștigătoarea competiției s-a decis… dintr-o grupă finală de patru echipe (Uruguay, Brazilia, Suedia, și Spania).
Victoria surprinzătoare a Uruguayului, cu 2–1, în fața Braziliei, a fost meciul decisiv (și unul din ultimile două meciuri ale turneului), care a dat formaţia clasată pe primul loc în grupa finală, asigurându-i astfel titlul de campioană mondială.
Prin urmare, acest meci este considerat “de facto”, de către FIFA, ca fiind finala Campionatului Mondial de Fotbal – Ediţia 1950.

Brazilia nu mai pierduse un meci oficial acasă din… 1975, când Peru se impunea cu scorul de 3 - 1, culmea: tot la Belo Horizonte, în semifinalele competiţiei Copa America!
A fost cea de-a cincea victorie germană, în întâlnirile directe (brazilienii au învins de 12 ori, cinci meciuri terminându-se nedecis).

Nemţii au arătat că-s “tari”, nu glumă, la acest “Mondial”: n-au avut emoţii decât în “optimile” cu Algeria, şi oarece greutăţi în “sferturi”, cu Belgia; în rest, s-au… antrenat în grupă, inclusiv cu marea rivală apriorică, Portugalia, altă dezamăgire, din grupul… suferinţei de lux: Spania, Anglia, Italia chiar…

Nu ne mai rămâne decât să consemnăm marcatorii din acest…
ANTRENAMENT OFICIAL, CU PUBLIC (60.000 de spectatori), AL GERMANIEI (care putea, aseară, să bată şi cu… 15 -0, dar nemţii n-au vrut, în mod evident, să umilească mai mult biata Brazilie, de a cărei susţinere, în tribune, are nevoie, în finală, mai ales dacă vor întâlni… Argentina, care mizează pe câteva zeci de mii de suporteri veniţi din ţară!, drept pentru care, de pe la 5 – 0, au lăsat-o mai moale cu golurile, ba chiar le-au dat voie gazdelor să dea, şi ei, săracii, un amărât de “gol de onoare”, în ultimul minut de joc…): Thomas Muller (minutul 11), Miroslav Klose (min. 23), Toni Kroos (min. 24), Toni Kroos (min. 26), Sami Kedira (min. 29), Andre Scurrle (min. 69), Andre Schurrle (min. 79 – superb gol, care concurează pentru “top”-ul frumuseţii realizărilor acestui C.M.!), pentru Gemania, şi Oscar (min. 90), pentru Brazilia.

Aşadar, aceeaşi echipă, a “panzer”-elor teutone, la 1 – 0 pentru ei, au marcat patru (4) goluri în… numai 7 minute, dintre care trei (3) în… patru (4) minute (2 – 0 în minutul 23, 5 – 0 în minutul 29!)!
Unde mai pui că acelaşi jucător, Toni Kross, a marcat de două ori în doar… 69 de secunde!
Toate acestea sunt premiere nu numai pentru o semifinală, la un turneul final al C.M., ci şi pentru… toate cele 20 de turnee finale de până acum!

Dacă mai vrem să evidenţiem premiere, ele sunt cu grămada!
De exemplu, cea mai mare diferenţă de scor de după prima repriză a fost, până acum, de patru goluri, ruşinea păţind-o doar… Zairul (actuala Republica Democrată Congo) şi Haiti, în 1974, la primul “Weltmeisterschaft” german, în R.F.G.
Dar ele erau nişte prăpădenii de “outsidere”, calificate surprinzător, pentru prima şi ultima oară la Cupa Mondială, iar nu Brazilia, gazda competiţiei şi pornită ca favorită principală la debutul turneului!
Şi se întâmpla în grupe, nu în ditamai … semifinala!

Este a doua victorie, ca scor, a Germaniei la Cupa Mondială, după 8 -0 cu Arabia Saudită, în 2002!

GERMANIA va juca a opta (8-a) finală de Campionat Mondial din istorie (incluzând aici, bineînţeles, şi rezultatele R.F.G. / Republica Federală Germania!)!

A câştigat trofeul de trei (3) ori: în 1954 (în Elveţia, la Berna, 3 – 2 cu Ungaria), 1974 (acasă, în R.F.G., la Munchen, 2 – 1 cu Olanda) şi 1990 (în Italia, la Roma, 1 – 0 cu Argentina) şi a pierdut ultimul act în 1966 (în Anglia, la Londra, 2 – 4 cu Anglia), 1982 (în Spania, la Madrid, 1 - 3 cu Italia), 1986 (în Mexic, la Ciudad de Mexico, 2 – 3 cu Argentina) şi 2002 (în Japonia – Coreea de Sud, la Yokohama, 0 – 2 cu… BRAZILIA!).
Aşadar, nemţii şi-au luat (şi-ncă cu vârf şi îndesat!) revanşa asupra brazilienilor (antrenaţi atunci de către… acelaşi Luiz Felipe ScolarI!), pentru pierderea finalei de la Yokohama (cu 0 – 2, ambele goluri: Ronaldo), din 2002!

Cu golul de marţi seara, Miroslav Klose a devenit golgheterul “all-time” al turneelor finale ale Campionatului Mondial, cu 16 goluri.
Până ieri, Klose era la egalitate (15 reuşite) cu… brazilianul Ronaldo (R. Nazario de Lima), care, însă, n-a participat decât la două turnee finale de C. M. (Franţa – 1998 şi Japonia & Coreea de Sud – 2002), spre deosebire de veteranul (36 de ani) german, de origine poloneză, care este la al treilea astfel de turneu, consecutiv (Germania – 2006, Africa de Sud – 2010 şi Brazilia – 2014).

Au evoluat echipele:
BRAZILIA: 12. Julio Cesar — 23. Maicon, 4. David Luiz, 13. Dante, 6. Marcelo — 17. Luiz Gustavo, 5. Fernandinho (8. Paulinho, min. 46) — 20. Bernard, 11. Oscar, 7. Hulk (16. Ramires, min. 46) — 9. Fred (19. Willian, min. 69). Selecţioner: Luiz Felipe Scolari (Brazilia).
GERMANIA: 1. Manuel Neuer — 16. Philipp Lahm, 20. Jerome Boateng, 5. Mats Hummels (17. Per Mertesacker, min. 46), 4. Benedikt Hoewedes — 6. Sami Khedira (14. Julian Draxler, min. 76), 7. Bastian Schweinsteiger — 13. Thomas Mueller, 18. Toni Kroos, 8. Mesut Oezil — 11. Miroslav Klose (9. Andre Schuerrle, min. 58). Selecţioner: Jochim Loew (Germania).

Arbitrul mexican Marco Rodriguez a oficiat (BINE!) la centru prima sa semifinală de Campionat Mondial.
Destul de tânăr, mexicanul în vârstă de 40 de ani a mai condus la acest turneu final alte două întâlniri, Belgia – Algeria 2 - 1 şi Italia – Uruguay 0 - 1.
În ultima dispută a luat două decizii scandaloase.
Prima e legată de eliminarea gratuită a italianului Claudio Marchisio, iar a doua se referă la faptul că nu a observat… muşcătura (!) lui Luis Suarez, aplicată pe urmărul lui Chiellini!
Marco Rodriguez se află la a treia prezenţă la un Campionat Mondial, dar a mai și condus partide la cinci ediţii Gold Cup (2005, 2007, 2009, 2011 şi 2013), Copa America (2004), Campionatul Mondial Under-20 şi trei turnee mondiale Under-17 (2003, 2005, 2013).
Acum 7 ani, pe când avea doar 33 de ani, el a arbitrat finala Campionatului Mondial al cluburilor.

 

A doua semifinală a acestei ediţii a Campionatului Mondial de Fotbal se joacă ASTĂZI (miercuri – 9 iulie), de la 23.00 (ora României): OLANDA – ARGENTINA, la Sao Paulo, pe Arena “Corinthians”.

Dacă bate OLANDA, vom avea, sigur,… PRIMA ECHIPĂ EUROPEANĂ CARE CÂŞTIGĂ C. M. PE PĂMÂNT (sud- sau nord-) AMERICAN (invers s-a întâmplat, o singură dată: Brazilia a câştigat turneul final din Suedia, în 1958, învingând, în finală, cu 5 – 2, ţara gazdă, pe “Rasunda”, din Solna, Stokholm; era primul titlu mondial al brazilienilor şi a fost debutul unui puşti de 17 ani, pe nume Edson Arrantes do Nascimento, mai cunoscut, apoi, sub numele fotbalistic de… Pele!).


În cele 20 ediții (incluzând-o şi pe aceasta) ale Campionatului Mondial, 77 de țări au apărut cel puțin o dată în turneul final.

Dintre cele 19 ediţii anterioare acesteia care se încheie pe 13 iulie 2014, (DOAR!) 12 echipe (9 din Europa, 3 din America de Sud) au ajuns să joace în finală, dintre care opt (5 din Europa, 3 din America de Sud) au câștigat-o.
De fapt, doar Victoria Olandei, în finală, ar putea să mai modifice această statistică, ea fiind singura dintre semifinalistele actualei ediţii care, deşi a jucat trei finale, n-are niciun trofeu suprem!

Cu cinci (5) titluri la activ, Brazilia este cea mai de succes echipă la Campionatul Mondial și de asemenea este UNICA țară care a participat în FIECARE ediție a turneului final al CMF.

Italia are patru (4) titluri și Germania are (3) trei.
Celelalte campioane sunt: Uruguay și Argentina, cu câte două (2) titluri fiecare, și Anglia, Franța şi Spania, cu câte un (1) trofeu suprem.
Finaliste fără trofeul suprem (vicecampioane mondiale) au fost: Suedia, Ungaria, Cehoslovacia (câte o singură dată) şi… OLANDA (de trei ori: în 1974, în R.F.G., 1 – 2 cu… ţara gazdă!; în 1978, în ARGENTINA, 1 – 3… tot cu ţara gazdă!; 2010, în Africa de Sud, 0 – 1, cu Spania).

Dacă am vorbit de palmaresul OLANDEI, la C.M, să-l consemnăm şi pe cel al adversarei sale, din semifinala care bse dispută în acestă seară: ARGENTINA a câştigat de două ori competiţia (în 1978, acasă, pe “Estadio Monumental”, din Buenos Aires, 3 – 1 cu… OLANDA, şi în 1886, pe stadionul “Azteca”, din Ciudad de Mexico, 3 – 2 cu… GERMANIA) şi a pierdut o finală, în 1990, la ediţia din Italia, în faţa aceleiaşi… GERMANII!

Aşadar, aşa cum semifinala de ieri, Germania – Brazilia, a fost o revanşă a finalei din 2002, la fel, semifinala de azi, Argentina - Olanda, şi oricare dintre cele două variante de finală (Olanda – Germania sau Germania – Argentina) sunt reeditări ale unor confruntări trecute din finalele Cupei Mondiale, deci prilej de revanşă.

OLANDA, în special, are şansa (pe care o merită categoric, după cum evoluează în Brazilia), să ia şi ea un trofeu mondial suprem, în sfârşit!!!...


Finala “mică”:
12 iulie: la Brasilia, pe Estadio Nacional de Brazilia “Mane Garincha”, la ora 23.00.

FINALA “MARE”:
13 iulie: la Rio de Janeiro, pe celebra “Maracana”, la ora 22.00.


Media reuşitelor per meci, de la începutul acestui turneu final, împărţind 169 finalizări (nu se includ cele din “penalty”-urile de departajare!) la 61 de confruntări (mai sunt alte 3) rezultă: 2,77.


Deja, la doar câteva minute pentru meci, în Sao Paulo şi Rio de Janeiro, în cartierele sărace (“favellas”) începuseră revoltele sociale, anunţate, de altfel, încă înainte de începerea competiţiei, populaţia pauperă contestând normalitatea şi moralitatea cheltuirii unor sume uriaşe pentru organizarea acestui Campionat Mondial, în loc ca aceste resurse să fie dirijate spre necesităţi sociale imense şi stringente!
Mulţi observatori ai situaţiei avertizau că nu există decât o singură speranţă pentru ca aceste mişcări populare să nu izbucnescă violent:… câştigarea, de către Brazilia, a competiţiei pentru care s-au tocat atâtea miliarde de dolari, într-o ţară emergentă economic, este adevărat, dar în care sărăcia rămâne endemică!


FOTO: Meciul BRAZILIA – GERMANIA 1 – 7 (Sursa: digisport.ro)
 

Taguri: CoppaDelMondo, CupaMondiala, Brazilia2014, CampionatulMondialDeFotbal, CupaMondiala2014, CampionatulMondialDeFotbalBrazilia2014, Argentina-Olanda, Olanda-Argentina, Brazilia-Germania, Germania-Brazilia, MiroslavKlose, Ronaldo, FelipeScolari, Oscar, Thomas,jooble.org