CONSTANȚA: prețurile apartamentelor, în creștere. Metrul pătrat a ajuns la 847 de euro(975)


PIAŢA IMOBILIARĂ în ultimele 6 luni: Care este singurul oraş din ţară unde preţurile apartamentelor au scăzut


Preţul mediu cerut de proprietarii de apartamente în principalele cinci oraşe din ţară, inclusiv Bucureşti, a crescut uşor de la începutul anului, într-un singur oraş din cele analizate fiind consemnată o scădere, în timp ce în celelalte avansul este de 1-3%.Deşi a consemnat şi scăderi, piaţa rezidenţială s-a înscris, per ansamblu, pe un trend crescător al preţurilor în primul semestru din 2014, relevă o analiză realizată de Imobiliare.ro. În perioada menţionată, suma medie solicitată la nivel naţional pentru apartamentele disponibile spre vânzare (noi şi vechi) s-a majorat cu 0,7%, de la 898 de euro pe metru pătrat util, la începutul lui ianuarie, până la 904 euro pe metru pătrat, la finele lunii iunie.

"De menţionat este totuşi că, în prima lună de vară, preţul mediu a consemnat un declin de 1,8% (faţă de valoarea de 921 de euro pe metru pătrat atinsă în luna mai). În prima jumătate din 2014, trendul general ascendent al preţurilor a fost resimţit mai acut în marile oraşe comparativ cu restul ţării; cu toate acestea, unul dintre centrele regionale analizate face excepţie de la regula scumpirilor", se arată într-un comunicat al portalului imobiliar.

În Bucureşti, apartamentele scoase la vânzare sunt în prezent cu 1% mai scumpe decât în urmă cu şase luni, acestea fiind scoase la vânzare, în medie, cu 1.073 de euro pe metru pătrat, faţă de 1.062 de euro pe metru pătrat, la începutul lui 2014.


În condiţiile în care preţurile locuinţelor nou-construite s-au menţinut la un nivel relativ constant în perioada menţionată (nivelul actual este de 1.183 de euro pe metru pătrat, faţă de 1.184 de euro pe metru pătrat, în ianuarie), se poate spune că avansul a fost dictat în mod exclusiv de proprietarii de apartamente vechi, aceştia majorând preţurile cu 0,9%, de la 982 la 991 de euro pe metru pătrat util.

Braşovul este singurul dintre cele cinci analizate în care apartamentele scoase la vânzare s-au ieftinit în prima parte din 2014. Media preţurilor a ajuns la 814 euro pe metru pătrat, cu 1,1% mai puţin decât la debutul lui ianuarie (823 de euro pe metru pătrat). De precizat, că şi în Braşov preţurile au atins un nivel superior celui de început de an, în aprilie (839 de euro pe metru pătrat), însă avansul a fost pierdut în luna următoare.

Tendinţa de scădere din ultimele şase luni a fost generată în mod exclusiv de segmentul locuinţelor noi, care au consemnat un recul de 5,9%, de la 868 la 817 euro pe metru pătrat util; în aceeaşi perioadă, preţul apartamentelor vechi s-a menţinut relativ constant, la 813 euro pe metru pătrat (faţă de 814 euro pe metru pătrat la început de an).

În ultimele şase luni, preţul mediu cerut pentru apartamentele din Cluj-Napoca s-a majorat cu 3%, de la 871 la 897 de euro pe metru pătrat util. Locuinţele din cadrul ansamblurilor rezidenţiale nou-construite s-au scumpit cu 2,3%, de la 797 la 815 euro pe metru pătrat, în vreme ce locuinţele vechi au consemnat un avans similar-cele din urmă costă în prezent 993 de euro pe metru pătrat, respectiv cu 2,4% mai mult decât în ianuarie (când se situau la o medie de 970 de euro pe metru pătrat).

Potrivit imobiliare.ro, în Constanţa, preţurile cerute de vânzători au crescut cu 1% în primul semestru, de la un nivel de 839 de euro pe metru pătrat, la începutul lunii ianuarie, până la 847 de euro pe metru pătrat, la finele lui iunie. În perioada menţionată, apartamentele noi au cunoscut un avans de 2,2%, de la 861 la 880 de euro pe metru pătrat util, iar cele vechi s-au scumpit într-o măsură mai mică, respectiv cu 0,6%, de la 832 la 837 de euro pe metru pătrat util.

În Timişoara, apartamentele disponibile spre vânzare s-au apreciat cu 2% în ultimele şase luni, de la un nivel de 793 de euro pe metru pătrat, până la o valoare de 809 euro pe metru pătrat. Unităţile locative nou-construite s-au scumpit cu 1,4%, până la 844 de euro pe metru pătrat (faţă de 832 de euro pe metru pătrat, la început de an). Locuinţele din blocurile vechi au cunoscut însă un avans mai accentuat, de 2,4%, de la 786 de euro pe metru pătrat, la 805 euro pe metru pătrat.

Sursa: Mediafx
jooble.org