FONDURI EUROPENE: La finalul anului viitor, POS CCE şi POS DRU pot avea o rată de absorbţie de... 100%!

FONDURI EUROPENE: La finalul anului viitor, POS CCE şi POS DRU pot avea o rată de absorbţie de... 100%!(1188)


Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a participat, astăzi, miercuri - 25 iunie, la reuniunea Comitetului de Monitorizare a Programului Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice (POS CCE), eveniment desfășurat la sediul MFE.

"Doresc să plecăm în această discuție de la ideea că trebui să ajungem la minimum 500 de milioane de euro, valoarea facturilor trimise către Comisia Europeană, până la final de an, pentru a evita pierderi de bani, așa cum s-a întâmplat în trecut, când, din incompetență, s-au pierdut aproximativ 20 milioane de euro, din cauza unui fost șef al Autorității de Management.
De asemenea, fac apel către beneficiari să folosească noul sistem de decontare, pentru că trebuie să înțelegem că momentul 2015, până la care trebuie finalizate contractele, este foarte aproape.
Cu cât semnăm mai repede, cu atât cresc şansele să finalizăm la timp implementarea acestora.
Este adevărat că banii sunt folosiţi din ce în ce mai eficient, dar doresc să mă asigur că vom continua să mergem pe acest drum”, a subliniat ministrul Eugen Orlando Teodorovici.

Acesta a reamintit că MFE, în calitate de coordonator al activității Autorităţii de Management (AM) POS CCE, a suplimentat bugetul apelului, pentru proiectele de investiții mari pentru IMM-uri, astfel încât să poată fi semnate, până la sfârşitul acestei luni, peste 90 de proiecte, de pe lista de rezervă, în valoare de peste 80 de milioane de euro, decizie luată ca urmare a angajamentului Guvernului, de a continua măsurile deja adoptate şi de a consolida rezultate macroeconomice.

“Trebuie să fim atenți să identificăm zonele cu risc, astfel încât să realocăm banii spre proiecte sigure.
România nu trebuie să piardă niciun ban.
POS CCE și POS DRU pot avea absorbție de 100%, la final de 2015!
Cât privește următorul cadru financiar, în prima parte a lunii iulie a.c. trimitem, oficial, Comisiei Europene, prima variantă a Programului Operațional Competitivitate (POS C).
Vreau să începem să lansăm cereri de proiecte, pentru acele finanţări care au impact real în economie; nu vreau să cheltuim banii doar de dragul de a-i cheltui.
Este necesar un efort național, pentru a da un semnal clar în piață, iar beneficiarii privați din România să își schimbe părerea, cu privire la maniera de lucru, abordată de către actualul guvern.
Doresc un sistem cât mai simplu, cu puţine reguli, dar... ferme!
Cine le încalcă, să plătească, indiferent că vorbim aici de beneficiari sau de membri ai administraţiei", a punctat ministrul Fondurilor Europene.

Eugen Teodorovici a mai subliniat că, aşa cum a solicitat şi Comisia Europeană (CE), fondurile europene nu trebuie să devină un subiect de dispută politică!...

La rândul său, prezent la eveniment, Marian Răduță, reprezentant al Comisiei Europene, a declarat că România se află într-un moment extrem de important, din perspectiva perioadei de programare 2014 – 2020, și că sunt notabile aspectele pozitive, înregistrate de la ultimul Comitet de Monitorizare (CM) a programului, în actuala perioadă de accesare a sumelor din bugetul comunitar trecut, 2007 – 2013.


FOTO: glasul-hd.ro
 

Taguri: FonduriEuropene, POSCCE, EugenTeodorovici, POSDRU, POSCCE, POSC, GuvernulRomaniei, ComitetulDeMonitorizare, EugenOrlandoTeodorpvici, Teodorovici, MinisterulFondurilorEuropene, MinistrulFondurilorEuropene, ComisiaEuropeana,



jooble.org