Ei sunt cei mai buni luptători de Kureș

Ei sunt cei mai buni luptători de Kureș(1729)


Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România a deschis, miercuri, sezonul de Kureş, tradiţionalele lupte tătăreşti.


Prima competiție a avut loc la Valu lui Traian. Câștigătorii sunt următorii:

Categoria 15 - 18 ani - I - Dumitru Leonard (Constanța), II - Suliman Elvis

Categoria 18 - 23 ani - I - Ali Elvis (Cobadin), II - Isleam Serhan

Open - I - Gelil Denis (Valu lui Traian), II - Curti Denis (Valu lui Traian)


Kureş-ul este un sport strămoşesc, vechi de mii de ani, având originea în Asia Centrală. Fiind un sport de masă, el este destinat amatorilor.

Kureşul, sportul tradiţional al tătarilor prin care luptătorii îşi pun în valoare însuşirile fizice şi psihice, este o demonstraţie de cinste, dreptate, curaj şi dibăcie. Regulile care stau la baza organizării kureş-ului sunt simple, lucru care a făcut, de altfel, ca această formă de întrecere să se perpetueze cu uşurinţă, ducând cu ea, în timp, una dintre numeroasele valori tradiţionale ale etniei tătare. Caracteristica de bază este întrecerea dreaptă, în caz contrar, luptătorul care apelează la şiretlicuri lezând sentimentul de cinste. Potrivit tradiţiei, la finalul competiţiei, învingătorul pleacă acasă cu un batal, iar recompensa acordată învinsului constă într-un „bayrak“ (un copac împodobit cu 7 sau 9 articole vestimentare).


Competiţiile de kureş au devenit o obişnuinţă pentru localităţile din România în care trăiesc etnici tătari, ele devenind, în timp, adevărate sărbători la care iau parte atât tătarii, cât şi românii.
jooble.org