Năvodari – primăria blestemată

Năvodari – primăria blestemată(2755)


 

În Năvodari, primarii ajung după gratii. Unii dintre locuitori vorbesc despre asta ca despre un blestem, alții spun că ce-și face omul cu mâna lui...

Cazul edilului Nicolae Matei este de notorietate. Acesta a fost arestat în data de 15 noiembrie 2012, de către procurorii DNA. Aceștia l-au acuzat că, în perioada iunie-octombrie 2012, i-a solicitat chiar lui comisarului șef al IPJ de atunci, Valentin Burlacu, să-i ofere protecţie în anchetele penale care-l vizau şi să intervină în acestea, considerând că sunt ”abuzive, nejustificate şi motivate politic”. În schimb, Matei i-ar fi oferti două terenuri în Năvodari, iar tranzacția ar fi fost încheiată în 25 octombrie 2012. ”Darea acestor terenuri s-a făcut indirect, prin intermediari, prin simularea unor vânzări consemnate în două contracte semnate de aceşti intermediari. Conform contractelor, preţul acestor terenuri este de 59.000 de lei”, a precizat DNA. Procurorii și-au bazat cazul atât pe înregistrări ambientale, cât și pe un bilet scris de primar, prin care acesta i-ar fi cerut șefului IPJ numele și datele unui interpus, pentru a-i da terenurile. Avocatul lui Nicolae Matei, Petre Buneci, a declarat la momentul respectiv că toate acuzaţiile sunt probate prin nişte interceptări şi ”câteva post-it-uri” care nu au mare relevanţă în dosar. Acesta a subliniat că nu era posibil ca Nicolae Matei să încerce să îi ofere mită comisarului şef, atâta vreme cât între cei doi exista o duşmănie cunoscută la nivel public.

Matei, un om de afaceri de succes. Și PSD-ist

Nicolae Matei este membru PSD şi primar al oraşului Năvodari din 2008. Este iubit de populație, care l-a votat în număr mare la ultimele alegeri, în care l-a surclasat pe candidatul liberalilor, Iurin Pancencu. Este și un om de afaceri de succes. Stă într-o casă frumoasă, înconjurat de o grădină exotică. Este și unul dintre angajatorii importanți din zonă, prin ferma pe care o deține. În plus, susține și un trust de presă, format din Litoral TV, C FM și ziarul online Gazeta de Năvodari. A fost implicat și în afaceri dubioase. SC Dormarbib Grup, în care este asociat, ar fi fost implicat în mai multe tranzacţii imobiliare şi licitaţii cu dedicaţie. Câştigarea dreptului de proprietate asupra Taberei de copii de la Năvodari a fost una dintre cele mai profitabile afaceri realizată de primarul Nicolae Matei. Astfel, la iniţiativa acestuia 60 de hectare de teren, sute de cabane, spaţii de cazare, administrative şi comerciale, anexe, amfiteatrul şi cantine au intrat, în 28 iulie 2011, în patrimoniul SC Tabăra Năvodari SA. Acţionarii acestei societăţi sunt SC Dormarbib Group SRL, cu 60% din acţiuni şi Consiliul Local Năvodari, cu 40% din acţiuni. Potrivit hotărârii Consiliului Local nr. 152 din iulie 2011, Primaria Năvodari a venit cu aportul în natură, 60 de hectare teren, iar firma lui Gurgu Isidor s-a obligat ca în decurs de un an să contribuie la această asociere cu aportul de capital prin care să acopere echivalentul celor 60 de procente, aproximativ nouă milioane de lei. Guru Istodor este de facto cumnatul lui Matei, deși relația sa nu este legalizată oficial.

Împotriva partidului. Excentric

Nicolae Matei s-a opus din răsputeri construcției unei gropi de gunoi în localitate, un adevărat zgârâie-nori, spunea el. ”Mai bine îmi tai mâna decât să semnez autorizația”, a declarat acesta. Edilul i-a atacat dur și pe șefii partidului. De fapt, nu pe Radu Mazăre, ci numai pe vicepreședintele Nicușor Constantinescu. A făcut gestul de a-i publica pe Facebook numărul de telefon. Surse din PSD spun că nu era cel mai iubit primar. Dovadă că, la arestarea lui, PSD a emis un comunicat de presă ”cuminte”, la locul lui. Spre comparație, la audierea fostului secretar de stat Valentin Preda, PSD Constanța a reacționat dur, amintind de Germania nazistă și de Rusia lui Stalin.

Șanse minime de eliberare

Important este că Matei înfundă pușcăria din noiembrie 2012. Toate încercările sale de a ieși au fost sortite eșecului. Din acest punct de vedere, putem presupune că dosarul procurorilor este ”beton”. Amintim aici faptul că femeia care a plătit doi bărbați pentru a-i ucide soțul este cercetată în stare de libertate. Matei este închis. Blestemul Primăriei Năvodari, ar spune unii.

Miza: 50 de milioane de euro

Anul trecut, de Crăciun, Matei a trimis o scrisoare deschisă de după gratii în care spunea că adevărata miză a încarcerării sale este controlul oraşului Năvodari şi al unor proiecte europene de circa 50 de milioane de euro. "Pentru o presupusă faptă de dare de mită către fostul şef al poliţiei Constanţa, am fost ridicat de pe stradă ca ultimul tâlhar, programat pentru un anumit complet de judecată şi arestat preventiv, până în momentul de faţă fiind considerat pericol public la fel ca cei care sunt cercetaţi pentru omor şi fapte de violenţă. La mine prezumţia de nevinovăţie nu e valabilă", a spus Matei.

 

Iadul din închisoare

 

Primarul a spus că a fost ţinut în aceeaşi boxă şi legat de mâini cu acel criminal care a violat şi a omorât o prostituată în pădurea Floreasca. ”Când m-au adus de la Bucureşti la Constanţa, încătuşat, jumătate din drum am mers cu turela deschisă, deşi afară ningea şi era ger groaznic. Plimbat dintr-un arest în altul, am trecut prin situaţii inimaginabile, în celule la subsol, unde nu se închidea geamul, fiind nevoit să-mi pun propriul prosop să nu intre zăpadă în patul de fier şi fără lenjerie, având doar lucrurile cu care m-au luat de pe stradă, familiei fiindu-i permis să-mi aducă ceva abia după trei zile. În celulă, şobolanii altoiţi din canalizare, prin WC-ul turcesc intrau să caute mâncare iar de muşcăturile ploşniţelor nu poţi scăpa noaptea în somn. Deşi fiind sub tratament pentru pancreas, am fost anchetat şi pâna la ora trei în noapte de la zece dimineaţa. Că, de, dosarul meu trebuia să ajungă musai într-o anumită zi la Constanţa şi la un anumit judecător care aproape că m-a şi condamnat, antepronunţându-se, prin încheierile făcute chiar înainte de primul termen de judecată”, a precizat Matei.

Familia, în pericol

"Îmi atacă familia şi apropiaţii şi mi-au pus sechestru pe absolut toate bunurile personale şi ale celor două firme ale mele. Mi-au ridicat maşina din faţa copiilor care plângeau îngroziţi. Din luna mai sunt ţinut permanent, eu şi toţi apropiaţii, în controale şi ni se construiesc dosare penale. Închis după gratii, mă lupt cu balaurul cu şapte capete care mă atacă din toate părţile să mă elimine.Viaţa mea şi a familiei mele este în pericol iar ameninţările lor încă din anul 2010 sunt puse în practică, pentru că refuz să dau oraşul Năvodari, deranjez mult că susţin postul de televiziune Litoral TV şi postul de radio CFM şi am rezultate bune politice şi administrative. Dreptul meu şi al vostru la opinie nu ni-l poate lua nimeni, nici chiar cei doi judecători CSM Cristi Vasilică Dănileţ şi Alina Ghica care au influenţat instanţa de judecată ieşind în mass-media împotriva mea şi trimiţând controlul judiciar la judecătorii care, făcând opinie separată, vedeau normală cercetarea mea în stare de libertate”, a mai precizat Nicolae Matei.

Zăngănit de cătușe și pentru Calapod

Nici fostul primar din 2004 – 2008 nu doarme liniștit. Tudorel Calapod a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare de Tribunalul Constanţa pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, ca infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie, în formă continuată. De la ce i s-a tras? De la groapa de gunoi despre care vorbeam mai devreme. Tudorel Calapod a fost acuzat de primarul Nicolae Matei că a semnat ilegal certificatul de urbanism privind construirea depozitului de deşeuri în oraşul Năvodari. A făcut-o cu numai câteva zile înainte de a pierde funcția. Instanța a desființat și certificatul de urbanism nr. 718 din 20 12 2007, înregistrat la Primăria Năvodari sub nr 25623/20 12 2007, eliberat către SC Ecological Center SA Năvodari, referitor la construirea obiectivului ,,Centru de Gospodărire Deşeuri Industriale”, se arată pe site-ul Tribunalului Constanţa. Sentința dată de tribunal nu este încă definitivă. Avocații lui Calapod au atacat-o la Curtea de Apel Constanța.

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri