Deputatul Mihai Lupu vrea ca toate creșele și grădinițele să fie supravegheate cu camere de luat vederi

Deputatul Mihai Lupu vrea ca toate creșele și grădinițele să fie supravegheate cu camere de luat vederi(1178)


Deputatul constănțean Mihai Lupu, PNL, a susținut o declarație politică în Parlamentul României referitoare la siguranța copiilor în școli și în grădinițe. Acesta a propus ca în toate creşele şi grădiniţele să funcţioneze camere de supraveghere pe tot parcursul activităţii didactice, iar imaginile să poată fi accesate de părinţi în orice moment în care aceştia doresc să se asigure de siguranţa copiilor lor. Iată întreaga sa declarație:


Cel care le dă lecţii copiilor, învaţă mai mult decât ei, spune un vechi proverb german, vorbă bătrânească pe care, după atâţia ani în mijlocul celor mici, ar fi trebuit să o înveţe şi cadrele Centrului de dezvoltare şi educaţie "Micul Regat" din Constanţa. Îmi este greu să cred că printre dumneavoastră, stimaţi colegi, este cineva care să nu fi urmărit cu groază şi dezgust modul în care, pe imagini filmate de camerele de supraveghere, micuţii din această grădiniţă erau maltrataţi de acei oameni însărcinaţi să le poarte de grijă şi să îi educe.

Ca şi constănţean, ca şi deputat, ca şi părinte, sunt indignat de cele petrecute într-un centrul educaţional localizat, culmea, aproape de centrul unui oraş ce se vrea european. Nu cred că poate exista vreun motiv - întemeiat sau nu, pentru care nişte copilaşi – indiferent de vârsta lor, să fie supuşi unor astfel de tratamente cu violenţe şi jigniri.

Din păcate, mă tem că situaţia suprinsă pe camerele de supraveghere de la Centrul ”Micul Regat” nu este singulară în instituţiile din România, iar imaginile făcute publice pot reprezenta un semnal de alarmă pentru demararea unor proceduri de prevenire a repetării acestor rele tratamente aplicate copiilor în instituţiile preşcolare şi şcolare.

Cazul grădiniţei de la Constanţa este o dovadă că legislaţia românească nu acoperă încă toate nevoile unui sistem care să apere drepturile şi libertăţile celor mici, să le garanteze siguranţa şi libertatea de a creşte la adăpost de violenţă. Apreciez că este nevoie de o reglementare fermă care să prevadă ca în toate creşele şi grădiniţele să funcţioneze camere de supraveghere pe tot parcursul activităţii didactice, iar imaginile să poată fi accesate de părinţi în orice moment în care aceştia doresc să se asigure de siguranţa copiilor lor. Consider că nu este deloc costisitor un astfel de sistem comparativ cu beneficiile pe termen scurt, mediu şi lung pe care le va aduce comunităţii şi societăţii. Pentru a fi mai explicit, menţionez că m-am documentat şi există firme care instalează camere video ce emit imaginile online, în timp real, la preţuri de 1.000-2.000 de lei, tariful variind în funcţie de tehnica, tipul camerelor şi al instalaţiilor folosite.

Nu cred că un Consiliu Local responsabil ar refuza o astfel de investiţie în viitorul copiilor noştri, cum nici o grădiniţă privată nu va putea să spună că nu îşi permite un astfel de echipament care să probeze mediul corect şi transparent în care se desfăşoară activitatea în respectivele unităţi. Am încrederea că o astfel de măsură, de normă, va creşte nivelul de siguranţă al copiilor aflaţi în procesul de educare, iar imagini şi scene groaznice precum cele de la Centrul de dezvoltare şi educaţie "Micul Regat" din Constanţa nu vor mai exista.


jooble.org