"Expo APA” - "Forumul Regional al Apei Dunărea - Europa de Est": La Palatul Parlamentului, s-a dat startul ediţiei a 16-ea!(1761)


Între 16 - 18 Iunie a.c., Asociația Română a Apei (ARA) și Patronatul Apei organizează, la Palatul Parlamentului, un complex de manifestări, reunite în cadrul celei de-a 16-a ediții “Expo APA” - Forumul Regional al Apei Dunărea - Europa de Est.

An de an, evenimentul reușește să adune peste 1.500 de reprezentanți ai operatorilor de servicii publice de alimentare cu apă și canalizare, ca şi ai autorităților centrale și locale, institutelor de învățământ superior și de cercetare, organizațiilor internaționale de profil, celor mai mari companii producătoare de tehnologii și echipamente de profil.

 


Ieri a fost deschiderea oficială, cu discursuri care au subliniat faptul că autorităţile înţeleg importanţa social – economică a problematicii apei

 


Printre participanții de anul acesta care au fost prezenţi la conferinţa de deschidere oficială a evenimentului, desfăşurată ieri, luni – 16 iunie, ca şi la lucrările care au urmat acesteia, i-am remarcat pe: Eugen Orlando Teodorovici – ministrul Fondurilor Europene, Attila Korodi – ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Doina Pană – ministru - delegat pentru Ape Păduri şi Piscicultură, Valeriu Zgonea – Președintele Camerei Deputaților, Doru Ciocan – Președintele Autorității Naționale de Reglementare a Serviciilor Comunale (ANRSC), Johannes Hendrik Mattheus van Bonzel – E.S. ambasadorul Olandei, Ger Bergkamp – Director Executiv Asociația Internațională a Apei (IWA), Ivan Ivanov – Președintele Asociației Apei din Bulgaria, Constantin Becciev – Președintele Asociației Apă-Canal din Moldova, Phillip Giantris – Director Executiv Asociația Apei din Albania, Gyula Csak – Director Asociația Apei din Ungaria și Maslak Victor – Președintele Asociației Apei din Ucraina.

Aproape fiecare dintre cei de mai sus au rostit câte un discurs, care a urmat cuvântului de deschidere rostit de către Felix Stroe, preşedintele Asociaţiei Române a Apei , director – general al celui mai mare operator regional de apă din România, SC RAJA SA Constanţa.

Din partea lui Valeriu Zgonea – Președintele Camerei Deputaților, a fost transmis un mesaj, citit de către un consilier al său.

 


Un complex de manifestări, cu rezultate cât se poate de concrete, an de an

 


În cadrul complexului de manifestări Forumul Regional al Apei Dunărea-Europa de Est sunt programate o serie de manifestări și reuniuni, pe diverse teme de actualitate cum ar fi: Conferința Tehnico-Științifică “Performanța în serviciile apă - canal”; Programul Operațional Sectorial de Mediu, Ciclul 2014 – 2020; Reforma în sectorul apei, în plan intern și extern – seminar susținut de reprezentanții ANRSC; Seminarul Tinerilor Profesioniști – Young Water Professionals Romanian Chapter și diverse mese rotunde cu specialiștii din domeniu pe tematici specifice sectorului.

La aceste reuniuni participă, ca în fiecare an, profesioniști din domeniul apei, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, dar și oameni de afaceri din România și străinătate, realizându-se premisele inițierii și dezvoltării schimbului de experiență necesar asigurării dezvoltării sectorului de apă.
Tot ca în fiecare an, și acum, în 2014, va avea loc și “Expoziția Internațională specializată de utilaje, echipamente și tehnologii de tratare a apei și apelor uzate”, expoziție care sub tilul generic “De 16 ani împreună” reușeşte să aducă laolaltă aproape 100 de expozanți, din rândul celor mai renumite firme producătoare de echipamente și tehnologii, din peste 20 de țări: Germania, Olanda, Franța, Italia, Rusia, Turcia, Polonia etc.

 


FELIX STROE: “Din păcate, multe unităţi administrative teritoriale se încăpăţânează, în scop electoral, să păstreze apa şi canalizarea în subordine proprie, deşi nu pot gestiona situaţia!”

 


Revenind la deschiderea oficială, de ieri, în cuvântul său, Felix Stroe, preşedintele ARA şi directorul – general al SC RAJA SA Constanţa (Regia Autonome Judeţeană de Apă Constanţa), a arătat că printre problemele dezbătute se află şi suprapunerea activităţilor mai multor unităţi administrativ-teritoriale, care au atribuţii în domeniul serviciilor de apă şi canalizare.

“Din păcate, există multe unităţi administrativ - teritoriale care păstrează servicii de canalizare şi apă, cred eu, cu scop electoral, care nu au capacitatea să facă investiţiile necesare pentru a ne alinia şi a respecta tratatul de aderare!
În Tratatul de Aderare al României la Uniunea Europeană sunt nişte conformităţi, obligaţii exprese, extrem de severe, pentru apă şi canalizare, şi se spune că până în 2015 şi 2018 noi trebuie să rezolvăm problema de apă şi canalizare, adică toate localităţile care au mai mult de 2000 de locuitori trebuie să asigure accesul tuturor locuitorilor la apă şi canalizare, dar şi la o staţie de epurare.
Toate aceste prevederi din Tratatul de Aderare la U.E. urmează procedura cunoscută şi România va plăti amenzi zilnice, consistente, pentru că azi nu vrem să înţelegem înţelesul naţional şi abordăm partizanal din interese mici, mărunte, politicianiste, această problemă. Trebuie făcut de urgenţă un inventar, trebuie chemaţi aceşti edili, primari de orăşele mici şi comune şi trebuie discutat foarte serios pentru că nu este absolut deloc firesc, normal, ca toată România să plătească ambiţiile mărunte ale unor indivizi care nu pricep ce e cu ei pe lumea asta.
În opinia mea, sunt două ministere care trebuie să reglementeze de urgenţă situaţia: Ministerul Dezvoltării Regionale şi Ministerul Mediului.
În judeţul Constanţa nu avem astfel de unităţi teritoriale, dar în aria de operare pe care o asigură în toate cele şapte judeţe în care operăm sunt destui!
Pentru fiecare operator de apă, ar trebui să fie un motiv de mândrie să invite cetăţenii să consume apa de la robinet.
În Constanţa se poate bea fără probleme apa care este furnizată la robinet. Dacă e un operator serios şi are un serviciu de calitate trebuie să invite cetăţenii s-o consume“, a declarat directorul – general al RAJA Constanta,Felix Stroe.

Preşedintele A.R.A. trage un mare semnal de alarmă: “România riscă amenzi substanţiale dacă nu modernizează imediat serviciile de apă şi canalizare. Avem roboţi care inspectează conducte, ultimele soluţii de tratare a apei, dar şi comunităţi unde apa este… adusă cu găleata!”

 


Preşedintele ARA şi miniştrii Mediului şi Fondurilor Europene au tras câteva semnale de alarmă!...

 


Slaba absorbţie a fondurilor europene şi problema primarilor care nu vor să modernizeze reţelele de alimentare cu apă sunt printre subiectele dezbătute la lucrările Forumului Regional al Apei Dunăre – Europa de Est, sub presiunea mecanismelor de accesare a banilor europeni.

România trebuie să-şi modifice legislaţia în domeniu, iar primarii trebuie să renunţe la ambiţiile politice, electorale, în favoarea proiectelor comunitare finanţate din bani europeni. Acestea a fost unul dintre principalele mesaje transmise de către operatorii de apă şi de reprezentanţii statului, chiar din prima zi a lucrărilor de la Bucureşti!

„Din păcate, banii europeni nu sunt utilizaţi aşa cum trebuie. Astăzi, din 41 de operatori de apă, pe P.O.S. - 2 avem doar 13 documentaţii în curs de a fi licitate, 15 întârziate, iar 17 se află la analize şi aprobare. Dacă merge perfect, probabil că în primăvara 2017 vom avea primele lucrări“, a spus Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene.

El a mai promis că anul acesta va fi finalizată reforma achiziţiilor publice, care va permite realizarea mult mai rapidă a lucrărilor finanţate din bani europeni: „Primul-ministrul m-a desemnat ca fiind coordonatorul unei echipe interministeriale, din care fac parte Ministerul Justiţiei, A.N.I., toţi cei implicaţi în această zonă, pentru ca în 2014 să terminăm absolut tot ceea ce înseamnă reformă în achiziţii publice, în primul rand reglementarea strictă a problemei endemice, la no, a veşnicelor contestaţii, care blochează proiectele, dar şi a crteriilor de selecţie şi a obligaţiilor contractanţilor“.

Aşa cum am arătat, Felix Stroe, preşedintele Asociaţiei Române a Apei, a ţinut să-I avertizeze pe primarii care nu vor să modernizeze serviciile publice de apă şi canalizare.
„Din păcate, numeroase unităţi administrative - teritoriale păstrează serviciile de apă şi canalizare, în scop electoral, în subordine proprie. Nu au capacitatea să facă investiţiile necesare pentru a ne alinia şi a respecta Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, unde sunt stipulate nişte conformităţi extrem de severe pentru apă şi canalizare. Se spune, în Tratatul de Aderare, că între 2015 şi 2018, pe etape, trebuie să rezolvăm problema de apă şi canalizare. Toate localităţile care au mai mult de 2.000 de locuitori trebuie să asigure accesul tuturor locuitorilor la apă şi canalizare şi la o staţie de epurare. Dacă aceste prevederi nu sunt realizate, urmează procedura cunoscută şi România va plăti amenzi substanţiale, pentru că nu vrem să înţelegem interesul naţional şi abordăm partizanal, prin interese mici, meschine, politicianiste, aceste probleme. Trebuie făcut de urgenţă un inventar, trebuie chemaţi aceşti primari de orăşele mici şi comune şi trebuie discutat foarte serios. Nu este normal ca toată România să plătească ambiţiile mărunte ale unor indivizi“, a declarat Felix Stroe.

Un mesaj similar a fost transmis şi de către Attila Korodi, ministrul roman al Mediului şi Schimbărilor Climatice. Acesta a spus că susţine accesarea pe scară largă a banilor europeni, de către operatorii regionali de apă, şi renunţarea la serviciile edilitare plătite din banii contribuabililor.
„Când vorbesc de un operator care lucrează în condiţii comerciale, acolo vorbesc de T.V.A., de redevenţa pentru infrastructura pe care o folosesc şi de 5% pentru marja de profit. Este o concurenţă artificială şi neloială, pentru că reglementările sunt total diferite şi calitatea cea mai bună se găseşte la companiile de apă, care au destui utilizatori echivalenţi cu plata în sistemul centralizat, care să ofere o suportabilitate a sistemului. Altfel, fiecare autoritate locală care are propria sa companie mică, anual trebuie să introducă bani de la bugetul local şi de la bugetul de stat“, a precizat ministrul Mediului. Acesta a promis că va sprijini orice proiect European: „De când am preluat conducerea ministerului, atragerea fondurilor europene este, pentru mine, prioritatea. Garantăm ca rambursările să fie făcute şi rata să crească. Parteneriatul cu A.R.A. ne permite să menţinem o legătură constantă cu cei care oferă şi garantează servicii de bună calitate“.

 


Investiţiile în tehnologii moderne se amortizează relativ repede, ducând la scăderea costului apei!

 


Ca în fiecare an, “ExpoAPA” a adus, în faţa operatorilor de apă, cele mai noi soluţii din domeniu, începând cu sisteme de inspecţie la distanţă a conductelor, materiale revoluţionare, şi terminând cu soluţii de tratare a apelor.

„Expoziţia aduce foarte multe noutăţi tehnologice. Din păcate, pentru noi, noutăţile tehnologice sunt şi scumpe, dar asigură, în final, servicii mai ieftine, de calitate incomparabilă şi o mentenanţă incomparabile. Însă, într-adevăr, pentru multe localităţi rămân simple vise, simple dorinţe. În ceea ce mă priveşte, voi fi mereu suporterul progresului tehnologic, care asigură apă la robinet, non-stop, care asigură durabilitate, ca să nu mai spargem în fiecare an carosabilul şi să creăm disconfort populaţiei“, a declarat Felix Stroe, preşedintele A.R.A. ;i directorul / general al SC RAJA SA Constanţa.

 

FOTO: observator.ro
 

Taguri: EXPOAPA, ForumulRegionalAlApeiDunareaEuropaDeEst, EugenTeodorovici, AttilaKorodi, DoinaPana, RAJA, SCRAJASA, RAJAConstanta, FelixStroe, Stroe, apa, canalizare, Constanta, ValeriuZgonea, AmbasadorulOlandei, PalatulParlamentului, Bucuresti, IvanIvanov,jooble.org