Litoralul românesc va înregistra o creștere de 15-20% în 2014

Litoralul românesc va înregistra o creștere de 15-20% în 2014(621)


Litoralul românesc va înregistra o creștere de 15-20% în 2014 comparativ cu anul precedent, turiștii optând cu predilecție pentru hotelurile de 3 stele, a declarat pentru AGERPRES Aurelian Marin, director general al agenției de turism Paradis Vacanțe de Vis.

,,Pe perioada de early booking s-a remarcat o creștere de 15% pentru litoralul românesc, iar prognozele de creștere la sfârșitul sezonului sunt de 15-20%. E posbil chiar și mai mult dacă sunt implementate voucherele de vacanță. Se remarcă în special o mult mai mare flexibilitate și adaptare a hotelierilor în funcție de sezonalitate, grad de ocupare, tendințe, vreme. Nu mai avem tarife încremenite tot sezonul, tarifele se mișcă în funcție de cum evoluează piața, ceea ce este normal', spune Aurelian Marin.

Mamaia, Venus și Eforie Nord sunt stațiunile cele mai cerute de turiști.

,,În continuare sudul suferă, gradul de ocupare nu este satisfăcător în multe situații. Sunt puține hoteluri care se pot lăuda că au grade de ocupare comparative cu nordul (Mamaia).

Principalele probleme sunt legate de slaba implicare a autorităților locale (cu mențiunea că acest fapt se datorează în special lipsei de finanțare, lipsei banilor). E greu de crezut că o primărie cum e Eforie sau Mangalia poate finanța tot ceea ce este necesar în stațiuni fără ajutor guvernamental.

Iar acesta nu se întâmplă. O altă problemă este aceea că tarifele mici alături de gradul de ocupare slab duc la o demotivare a hotelierilor în paralel cu o slabă capitalizare a afacerii lor, capitalizare care în aceste condiții nu le permite investiții mari. Pozitiv este faptul că avem majoritatea hotelurilor renovate integral', spune Aurelian Marin.

Printre investițiile de succes de pe litoralul românesc, în acest sezon se remarcă cele din Eforie Nord (Steaua de Mare și și extinderea hotelului Vera), precum și cele din Venus (Hotelul Favorit și Hotelul Ammon).

Cele mai cerute hoteluri sunt cele de 3 stele, urmate de cele de 2 stele și, pe locul trei, cele de 4 stele.
jooble.org