MINISTERUL MEDIULUI: A fost semnat contractul de finanţare a proiectului de 50 milioane de euro, pentru Constanţa şi Ilfov, al SC RAJA SA. Directorul Felix Stroe:

MINISTERUL MEDIULUI: A fost semnat contractul de finanţare a proiectului de 50 milioane de euro, pentru Constanţa şi Ilfov, al SC RAJA SA. Directorul Felix Stroe: "Pregătim proiecte de... 500 milioane euro!"(1538)


Ieri, miercuri – 4 mai, la sediul Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice (MMSC), a fost semnat contractul de finanţare a Proiectului Regional de Investiţii Constanţa - Ilfov, realizat prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu şi cofinanţat din Fondul de Coeziune.

SC RAJA SA Constanţa este pilonul acestui proiect, în calitate de iniţiator şi realizator (atât pe partea de execuţie, cât şi pe cea de exploatare), dar şi de… cofinanţator, din valoarea totală a investiţiei, de aproape 50 de milioane de euro, ea asigurând 13.683.115 euro, restul fiind contribuţia Uniunii Europene (38 de milioane euro), statului roman, prin bugetul centralizat (3, 9 milioane euro) şi autorităţile locale (360.000 de euro).

Ceremonia de semnare, urmată de o scurtă conferinţă de presă, s-a desfăşurat în prezenţa ministrului Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi (UDMR); a directorului - general al companiei RAJA SA, Felix Stroe; vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa şi, totodată, preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Regională Constanţa – Ilfov, Cristinel Dragomir (PSD), reprezentantul CJC în Adunarea Generală a Acţionarilor SC RAJA SA Constanţa; a preşedintelui Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache (PNL); primarului oraşului Buftea, Gheorghe Pistol; a primarului comunei Corbeanca, Valeriu Anton, dar şi a altor reprezentanţi ai structurilor guvernamentale implicate (de la Ministerul Fondurilor Europene), ca şi ai altor autorităţi locale şi descentralizate (din judeţul Ilfov), interesate de parteneriate contractuale viitoare cu SC RAJA SA Constanţa.

ATTILA KORODI, ministrul Mediului şi Schombărilor Climatice, a declarat că investiţia, care prevede extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată pentru Regiunea Ilfov - Constanţa, este una dintre cele mai importante din Programul Operaţional Sectorial (POS) de Mediu: „Prin acest proiect, vom asigura calitate la tarife suportabile, ceea ce este foarte important pentru noi, căci nu mai puţin de 114.000 de locuitori vor beneficia de îmbunătăţiri majore ale calităţii vieţii lor, atât prin confortul casnic, cât şi prin protejarea mediului natural, în care trăiesc.
Actualmente, doar 5% din locuitorii din Corbeanca şi 77% dintre cei din Buftea au acces la servicii de furnizare a apei potabile. La Corbeanca nu există deloc canalizare (!), iar la Buftea, doar 50% din oraş are canalizare, dar este vorba de o conductă veche şi îngustă, care se blochează frecvent, care se duce spre sistemul de canalizare din… Bucureşti, provocându-i şi acestuia numeroase disfuncţionsalităţi!”

Ministrul a ţinut să precizeze şi că, până la sfârşitul anului 2015 (când se încheie perioada de graţie acordată de Comisia Europeană), se are în obiectiv atragerea tuturor banilor europeni, rămaşi neabsorbiţi din bugetul de finanţări comunitare pentru perioada 2007 – 2013, destinat României, adică un fond nerambursabil de trei (3) miliarde de euro.
„Astfel, vom putea spune că am atras tot ce era destinat ca finanţare pentru România, pe programele de Mediu. Şi aşa, pe aceste programe, avem una dintre cele mai bune rate de absorbţie, comparativ cu alte sectoare: 33%, adică 1.465.000.000 de euro, absorbiţi în 2013!”

“Revenind la contractul semnat astăzi, doar 5% din locuitorii din Corbeanca au acces la servicii de apă, iar la Buftea, 77% din oamenii din Buftea au apă la robinet. La Corbeanca nu există canalizare, iar la Buftea doar 50% din oraş are canalizare, dar este vorba despre reţele vechi, din 1974, cu conducte fie din oţel, corodate şi obdurate, fie din azbociment, sparte şi parţial gâtuite“, a spus Attila Korodi.

„Salut iniţiativa RAJA, o companie constănţeană care a venit în ajutorul celor de la Ilfov, înţelegând necesitatea dezvoltării proiectelor de alimentare cu apă şi canalizare în toată România“, a spus, la finalul discursului său, ministrul Mediului.

„Corbeanca va avea un sistem complet de canalizare INTEGRAL VACUMATICĂ, o PREMIERĂ PENTRU ROMÂNIA (mai există doar două mici “proiecte – pilot”, la Bucureşti şi Timişoara, dar în Ilfov va fi primul sistem complet de canalizare de acest tip)!. Se vor extinde zeci de kilometri de reţele de apă, se vor construi staţii de tratare şi staţii de pompare şi o ultramodernă staţie de epurare, ceea ce înseamnă că vom trăi cu toţii într-un mediu mai sănătos şi vom avea condiţii de viaţă într-adevăr la nivel european“, a declarat directorul - general al SC RAJA SA, FELIX STROE.

Pentru a garanta funcţionarea corectă a lucrărilor şi finalizarea acestora până la data limită de recepţie, din contract (31 decembrie 2015), directorul Felix Stroe a declarat că va asigura în mod constant controlul “strâns” al lucrărilor: „Le promit locuitorilor din Corbeanca şi Băneasa că operatorul RAJA va lucra şi îi va determina şi pe constructori să lucreze în… trei schimburi, nu două (!!!) şi, astfel, în mod sigur vom finaliza proiectul până la sfârşitul anului viitor“.

La rândul său, ministrul Mediului a ţinut să intervină şi să asigure că Ministerul îşi va îndeplini, la rândul său, obligaţiile de decontare rapidă a Facturilor, pe toate proiectele aflate în derulare, acum sau în viitor, reuşindu-se scurtarea perioadei de procesare a acestor cereri de decontare a facturilor la doar 10 zile, ceea ce este o performanţă, faţă de anii trecuţi, când lunga perioadă de aşteptare (luni de zile!) a finanţărilor a dus la blocaje, întârzieri şi chiar… abandon de lucrări!
Dar, pe de altă parte, Korodi a spus că, în conformitate şi cu cele mai recente luări de poziţie şi avertismente ale celor de la Comisia Europeană, va funcţiona, fără… derogări (!) şi sistemul de… penalizări, în cazul nerespectării graficelor de execuţie!!

Revenind la proiectul din Ilfov, reamintim că acesta prevede ca investiţiile să se îndrepte, în privinţa alimentării cu apă, spre lucrări de realizare a 95 km de reţea, executare a 19 foraje pentru puţuri de adâncime medie, construcţie a două staţii de pompare cu funcţionare automată, a trei rezervoare cu o capacitate totală de înmagazinare a apei de 1.900 mc şi a trei staţii de tratare a apei potabile. De asemenea, este avută în vedere şi realizarea a 7.400 de branşamente noi, la reţeaua de apă potabilă.

La nivelul sistemului de canalizare, se vor executa următoarele lucrări: extinderea cu 109 km a reţelei existente, construcţia a 19 staţii de pompare a apei uzate cu funcţionare automată, a unei staţii de epurare a apelor uzate în oraşul Buftea, ce va deservi localităţile Buftea, Crevedia şi Corbeanca, dar şi realizarea a 7.400 de branşamente noi la reţeaua de canalizare menajeră.

Felx Stroe, directorul – general al SC RAJA SA Constanţa a mai dezvăluit câteva dintre proiectele, pe termen scurt şi mediu, ale companiei.
Astfel, pentru perioada de finanţare (europeană) 2014 – 2020, se lucrează, deja, la propuneri de proiecte (studii de fezabilitate), pentru care există necesităţi şi posibilităţi (adică beneficiari dornici de colaborare) în valoare totală de peste… 500.000.000 euro!

Felix Stroe, (şi) preşedinte al Asociaţiei Române a Apei, a ţinut să mai adauge şi că: “Dat fiind faptul că ne aflăm în “Săptămâna Mediului”, care se încheie, pe 6 iunie, cu Ziua Mondială Mediului, subliniez faptul că nu putem vorbi de civilizaţie “europeană”, urbană, dar şi… rurală, dacă nu vom avea un program accelerat de alimentare cu apă potabilă şi de canalizare şi epurare a apelor uzate. Iată, în judeţul Ilfov, unde vom lucra acum, sunt noi aglomerări rezidenţiale, de lux, care, în cel mai bun caz, au un procent de sub 50% (multe, de… 0%!!!) de acoperire a reţelei de canalizare!
În localităţi cu dezvoltări imobiliare de lux, precum Mogoşoaia, Voluntari, Chiajna, Bolintin, Snagov etc,, ca să nu mai vorbim de limitele Bucureştiului, Băneasa sau Pipera, de exemplu, încă mai predomină (sau… sunt “stăpîne” absolute!) fosele (aşa zise “septice”…), care poluează exact pânza freatică care este sursa primară a apei pe care o bem!
De aceea, SC RAJA SA Constanţa stă la dispoziţia tuturor autorităţilor locale care doresc să se racordeze la… secolul XXI, cel mai important pas fiind acela de a se racorda la apă şi canalizare!”
 

Taguri: FelixStroe, Stroe, RAJA, Constanta, Ilfov, Buftea, Corbeanca, SCRAJASA, RAJASA, Constanta-Ilfov, CJConstanta, CristinelDragomir, CJIlfov, MarianPetrache,jooble.org