TULCEA: Aniversarea a 50 de ani de la înfiinţarea Liceului Agricol

TULCEA: Aniversarea a 50 de ani de la înfiinţarea Liceului Agricol "Nicolae Cornăţeanu"(1712)


Vineri – 24 mai, s-au desfăşurat festivităţile care au marcat aniversarea a 50 de ani de activitate, în cadrul Colegiului Agricol „Nicolae Cornățeanu“, din municipiul Tulcea.

La eveniment au participat, alături de organizatori, primarul municipiului Tulcea - Constantin Hogea (fost director al acestei unități școlare!), președintele Consiliului Județean Tulcea (CJT) - Horia Teodorescu, inspectorul general al judeţului - Dumitru Damian, inspectorul general adjunct - Corneliu Chistrugă, deputatul Vasile Gudu, consilieri locali, foști directori și foști profesori ai liceului.

Invitata de onoare a fost fiica lui Nicolae Cornățeanu, căreia toți invitații i-au mulțumit pentru prezență.

Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Tedorescu, le-a amintit celor prezenți vestea bună dată de cel care gestionează sistemul de educație la momentul actual.

„Prezent la Tulcea în cursul săptămânii trecute, ministrul Educației, Remus Pricopie, a declarat că există fonduri pentru cele trei campusuri școlare prevăzute în județul nostru, unul dintre ele fiind la Colegiul Agricol Nicolae Cornățeanu“, a precizat preşedintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu.

 


Nicolae Corlăţeanu (1899 – 1977): un om de ştiinţă eminent şi un longeviv ministru al Agriculturii, în perioada interbelică

 


Pentru România, tulceanul Nicolae Cornățeanu (1899 - 1977) este cel a iniţiat cercetările de economie rurală, agroalimentară şi agrară, într-o formă instituţionalizată.

Echipa condusă de el, creată în cadrul Secţiunii de Economie Rurală a Institutului de Cercetări Agronomice a României, a făcut primii paşi în domeniu, începând cu 1927.

A fost bursier al Ministerului Agriculturii, la Viena, bursier la Politehnica din Zürich, apoi la Uniunea Plugarilor Elvețieni din Brugg. În 1935 a obținut o bursă a Fundaţiei Rockefeller (1935).

A fost deputat în timpul guvernului condus de Nicolae Iorga și preşedinte al Societăţii Inginerilor Agronomi din România (1938).

Fost ministru al Agriculturii şi Domeniilor în Guvernul Patriarhului Miron Cristea, în Guvernul Armand Călinescu, în Guvernul generalului Gheorghe Argeșanu şi în Guvernul Constantin Argetoianu, Nicolae Cornățeanu a fost profesor doctor docent, membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice din România (1966).


FOTO: NICOLAE CORNĂŢEANU (Sursa: cooperativag.ro).
 

Taguri: NicolaeCornateanu, Cornateanu, LiceulAgricolTulcea, Tulcea, CJT, CJTulcea, ConsiliulJudeteanTulcea, HoriaTeodorescu, ConstantinHogea, Hogea, CorneliuChistruga, VasileGodu, DumitruDamian, ArmandCalinescu, GheorgheArgeseanu, PatriarhMironCristea, MironCrist,jooble.org