Ziua Internaţională a Francofoniei, sărbătorită la Constanţa. Bonus: filmul „Les Intouchables”(1625)


Luna lui Mărţişor este mereu un prilej de bucurie pentru toţi cei care iubesc limba franceză şi sunt apropiaţi de spaţiul cultural al Hexagonului, care este, de fapt, unul universal. Sub genericul „Martie Francofon la Constanţa”, Alianţa Franceză din Constaţa, împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, cu Asociaţia Română a Profesorilor de Limba Franceză şi cu Casa Corpului Didactic, a realizat un program federator care să reunească toate manifestările pe care aceste instituţii le realizează în aceasă lună a francofoniei şi prin care ne raliem, cum este firesc pentru o ţară cu tradiţia României, desfăşurărilor de forţe din toată lumea.

Ca în fiecare an, există o temă internaţională pe care Francofonia o dezvoltă prin programele sale, temă ce este circumscrisă celor zece cuvinte franceze alese pentru a fi popularizate şi pentru a constitui puncte de plecare în demersurile didactice sau extradidactice. „Dis-moi dix mots semés au loin” reuneşte zece din multele cuvinte pe care franceza le-a împrumutat, ca atare, altor limbi de-a lungul secolelor: „atelier”, „bouquet”, „cachet”, „coup de foudre”, „équipe”, „protéger”, „savoir-faire”, „unique”, „vis-à-vis”, „voilà”.

Alianţa Franceză organizează împreună cu Liceul „George Călinescu” concursul „Le petit Renard”, destinat elevilor de gimnaziu şiliceu începând cu clasa a VII-a, iar anul acesta s-a venit, din partea organizatorilor, prof Mitrenga Marinela şi Bărăitaru Janetta, cu o noutate: aceea ca, pe lângă concursul obişnuit de limbă, să existe şi un concurs de benzi desenate. De asemenea, vineri, 22 martie, la ora 12.00, acelaşi liceu este gazda unei mese rotunde inedite, intitulate „Francais parcours de reussite”, în cadrul căreia se vor da glas unor mărturii ale tinerilor şi mai puţin tinerilor care s-au realizat prin intermediul limbii franceze din punct de vedere profesional şi, de ce nu, personal.

Joi, cu începere de la 17.30, în cadrul Săptămânii cinematografului francez, Alianţa Franceză, prin reprezentantul său, doamna director Aneta Puşcaşu, organizează o proiecţie de film, în prezenţa domnului consul onorific Doru Glăvan şi a altor invitaţi importanţi. Este vorba despre vizionarea mult premiatului „Les Intouchables”, filmul lui Olivier Nakache şi al lui Eric Toledano, din 2011, o adevărată capodoperădespre prietenie, despre sensul adevăratei umanităţi.

 

De asemenea, Alianţa Franceză este parteneră, alături de instituţiile numite anterior, şi în desfăşurarea altor activităţi: atelierul de bune practici pedagogice, destinat tuturor profesorilor de limba franceză, intitulat „Créer c’est partager”, expoziţia de desene, afişe şi fotografii din jurul celor zece cuvinte, ce se desfăşoară sub titlul „Les Champions du francais”, în sala de festivităţi a Colegiului „Carol I” până pe 24 martie, atelierul literar şi gurmand „Saveur de mots, délices de plats”, ce va avea loc miercuri, 20 martie, tot la Colegiul „Carol I”, constând într-o expoziţie de cărţi ale autorilor constăţeni, însoţită de degustarea unor specialităţi franceze pregătite de elevii acestul liceu. Iar pentru că nu sunt uitate nici laturile mai puţin formale ale francofoniei, tot miercuri, 20 martie, este prevăzută o serată francofonă, intitulată „Chapeau professeur et chapeau parents”, dedicată tuturor iubitorilor de muzică franceză.

Săptămâna Internaţională a Francofoniei este, astfel, un prilej excepţional pentru diseminarea bunelor practici din domeniul învăţământului, pentru punerea în valoarea a unui bagaj cultural, cel francofon, care face de multe ori diferenţa, dar şi pentru întâlniri de suflet şi pentru păstrarea legăturilor de-a lungul timpului.

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri