AVERTIZARE HIDROLOGICĂ, pentru judeţul Constanţa, ca urmare a creşterii debitului Dunării: Cod Galben, până vineri dimineaţă, apoi... COD PORTOCALIU!

AVERTIZARE HIDROLOGICĂ, pentru judeţul Constanţa, ca urmare a creşterii debitului Dunării: Cod Galben, până vineri dimineaţă, apoi... COD PORTOCALIU!(1073)


Ca urmare a evoluției debitelor defluente din Sistemul Hidroenergetic și de Navigație (SHEN) Porțile de Fier, fiind estimată o cotă de 13.500 de metri cubi/secundă la intrarea în țară, pe sectorul Dunării din județul Constanța, reprezentând 160 de kilometri, a fost emisă următoarea avertizare hidrologică:

Instituire COD GALBEN:
În intervalul 21.05.2014, ora 06.00 – 23.05.2014 ora 06.00.

Instituirea COD PORTOCALIU:
Începând cu 23.05.2014. ora 06.00.

Având în vedere avertizările hidrologice, prefectul județului Constanța, Radu Volcinschi, împreună cu reprezentanții Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (ISU) Dobrogea și cei ai Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL), au efectuat în zilele de 19 și 20 mai 2014 o verificare în localitățile riverane Dunării, Ostrov, Oltina, Aliman, Rasova, Cernavodă, Seimeni, Topalu, Ghindărești, Hârșova, a digurilor de apărare de la Dunăre, cât și modul în care sunt pregătiți primarii în ceea ce privește mobilizarea Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență pentru a fi luate măsurile necesare în funcție de situațiile apărute.

În urma verificărilor s-a constatat faptul că primarii au pregătite utilaje și forță umană pentru a interveni imediat în cazul apariției unor probleme la digurile de apărare.

Totodată, ABADL este pregătită să furnizeze către primăriile vizate materialele necesare pentru apărare la inundații în vederea susținerii activităților operative, respectiv saci pentru umplerea cu pământ, fascine, folie de polietilenă, material geotextil, pari și cherestea.

La nivelul localității Rasova, s-au executat lucrări de supraînalțare a digului pe o lungime de 180 de metri, folosindu-se 1.000 de saci de nisip, zona fiind în continuare monitorizată de către reprezentanții Comitetului Local pentru Situații de Urgență și cei ai ABADL.

Începând cu 17.05.2014, când a fost emisă prima avertizare hidrologică pe Dunăre, Comitetele Locale pentru Situații de Urgență, cât și reprezentanții ABADL au început monitorizarea permanentă a nivelului Dunării și a rezistenței digurilor de apărare, pentru ca în cazul apariției unor situații deosebite populația să fie imediat avertizată.

La nivelul județului Constanța, sunt urmărite zonele sensibile în ceea ce privește digurile de apărare, zone unde în anii 2006 și 2010 au apărut probleme.

Zona CIOBANU – GÂRLICIU, acolo unde digul de apărare a cedat în anul 2010, breșa fiind remediată, Comitetele Locale pentru Situați de Urgență din cele două comune și reprezentanții ABADL monitorizează în permanență digul.

Zona HÂRȘOVA – VADU OII, digul este monitorizat în permanență de către Comitetul Local pentru Situații de Urgență și de reprezentanții ABADL.

Zona TOPALU, este în atenția autorităților având în vedere că pe o lungime de un kilometru este o zonă neîndiguită, care la un debit al Dunării la intrarea în țară de 13.500 de metri cubi/secundă, poate conduce la inundarea a două locuințe din zonă. La un debit al Dunării de peste 14.000 de metri cubi/secundă, alte 15 locuințe unde locuiesc aproximativ 40 de oameni ar putea fi inundate. Primarul comunei Topalu le-a atras atenția locuitorilor despre problemele care ar putea apărea în zona inundabilă, însă în decursul anilor toți cei înștiințați și avertizați au refuzat să se mute, chiar dacă li s-au pus la dispoziție alte terenuri ferite de pericole. În cazul în care va exista un pericol iminent, primarul prin Comitetul Local pentru Situații de Urgență, va lua măsura evacuării familiilor din zona inundabilă.

Zona OLTINA, acolo unde au existat probleme în anul 2006 în urma ruperii digului de apărare, breșa fiind remediată dă către ABADL, este sub monitorizarea Comitetului Local pentru Situații de Urgență și a angajaților ABADL.

Zona OSTROV, vorbim despre o porțiune neîndiguită pe o lungime de de 2,5 kilometri. În această zonă, la un debit de peste 13.500 de metri cubi/secundă, există riscul inundării a 20 de locuințe, anexe gospodărești și terenuri agricole. Primarul comunei Ostrov le-a adus deja la cunoștință locuitorilor de acolo problemele care ar putea apărea, însă aceștia refuză să se mute, chiar dacă administrația locală le-a pus la dispoziție terenuri în alte zone. Și aici, în cazul în care situația se agravează, va fi instituită măsura evacuării celor 50 de locuitori din zonă.

Zonele enumerate mai sus sunt cele asupra cărora se acordă o atenție sporită având în vedere problemele apărute și în anii anteriori. Precizăm că în toată această perioadă, este monitorizată toată zona îndiguită pe o lungime de 57,5 kilometri.

În aceste condiții, prefectul județului Constanța, Radu Volcinschi, a dispus convocarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență – Grupul de Suport Tehnic pentru Inundații și Accidente la Construcții Hidrotehnice, în data de 22.05.2014, ora 14.00 la sediul Instituției Prefectului – Județul Constanța, pentru analiza măsurilor suplimentare care trebuiesc dispuse în condițiile manifestării unei situații de urgență.


FOTO: cugetliber.ro
 

Taguri: Inundatii, debitDunare, JudetulConstanta, CodGalben, CodPortocaliu, Ostrov, Rasova, Oltina, PrectRaduVolcinschi, Volcinschi, InstitutiaPrefectuluiConstanta, PrefecturaConstanta, Ciobanu, Garliciu, VaduOii, PortiledeFier, ISU, SHEN, Harsova, ABADL,jooble.org