Centrul Cultural Turc Constanța organizează o expoziție la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie(1261)


Mâine, 19 mai a.c., ora 17:00, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța va avea loc vernisajul expoziției „Straie de Curte Otomane” create de artista ceramistă Yildiz Ibram. Evenimentul este organizat de Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța și Yunus Emre Enstitüsü Centrul Cultural Turc Constanța. Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 19 mai—1 iunie, conform programului muzeului.
Cine este Yildiz Ibram?
Născută la Cernavodă, artista a absolvit Școala Gimnazială în aceeași localitate. Înca din copilărie participa la tabere de olarit în zone din Transilvania unde a lucrat cu lutul roșu (terracotta). În anii de liceu a perseverat în arta olăritului învățând să creeze în stilul tradițional românesc ceramica de Horezu.
În anul 1995 a absolvit Facultatea de Drept a Universității București dupa care s-a mutat la Istanbul.
În anul 1996 și-a înființat propriul Atelier de Ceramică „Yildiz Seramik” în zona Beyoglu, Istanbul.
În perioada 1996-2008 a cercetat ceramica de Iznik și Kutahya (sec. XVI) lucrând cu cei mai cunoscuți maeștrii în decor, olărit și designul creării formei în lut, precum artistul emerit din Kütahya, Mehmet Yildirim. În aceeși ani a unit spațiul de producție al atelierului său cu cel de desfacere spre vânzare a lucrărilor din ceramică, înființând o nouă marcă „Nicaea Stone”.
Cu scopul de a contribui la promovarea ceramicii anatoliene împreună cu maestrul său în arta decorului tradițional turcesc artistul Saim Kolhan, au predat cursuri de ceramică la Primăria Beyoglu/ Semt Konaklari din Istanbul.
În iunie 2013 a absolvit masteratul la Academia de Arte Plastice „UnArte”, secția Ceramică-Sticla—Metal din București.
În august 2011 a fost certificată de către Ministerul Culturii și Turismului al Republicii Turcia ca artist în arte tradiționale turcești, specializare ceramică.
În 2009 a participat cu una din lucrările sale la vernisajul expoziției „Galben de Inoasa. Întâlniri după Brâncuși” organizat la Galeriile Municipale de Artă Târgu Jiu.
 
jooble.org