Expoziție în Constanța: SECURITATEA - INSTRUMENT AL DICTATURII(777)


Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa vă adresează invitaţia de a participa la vernisajul expoziţiei: SECURITATEA - INSTRUMENT AL DICTATURII.

Evenimentul va avea loc mâine, 14 mai 2014, ora 11.00, în Sala „Ovidiu” a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, din Piaţa Ovidiu nr. 12.


Expoziţia îşi propune să prezinte publicului într-o formă accesibilă şi sintetică istoria de peste patru decenii a Securităţii, în multiplele ei ipostaze instituţionale, sprijinind în acest mod o mai bună înţelegere a dimensiunii fenomenului totalitar. Spaţiul expoziţional este structurat pe două nivele de reprezentare a represiunii.
Primul nivel este cel în care documentele secrete ale Securităţii prezintă principalele metode şi tehnici de urmărire şi de reprimare (supravegherea şi arestarea persoanelor care se opuneau regimului comunist, anchetarea acestora şi tratamentul inuman la care au fost supuşi deţinuţii politici în penitenciarele româneşti); modalităţile de cenzură şi de confiscare a corespondenţei, ascultarea convorbirilor telefonice, filaje; dirijarea informatorilor, precum şi atribuţii ale unor direcţii şi servicii importante implicate în menţinerea regimului comunist. De asemenea, în cadrul expoziției sunt prezentate o serie de documente din arhiva C.N.S.A.S. cu privire la mișcarea de rezistenţă anticomunistă, construcția Canalului Dunărea-Marea Neagră, represiunea extremă în coloniile de muncă, formele de urmărire și de control a populației din regiunea Dobrogea.
O secvenţă importantă din spaţiul expoziţional este rezervată anului 1989 şi evenimentelor din Decembrie, ilustrată cu ajutorul unor imagini inedite.


Cel de al doilea nivel aparţine memoriei trăite, înfăţişând experienţa directă a unor oameni, care consultându-şi dosarul, au acceptat să-şi împărtăşească amintirile lor pe parcursul interviurilor realizate în cadrul Centrului de Istorie Orală – CNSAS. Aşadar, vizitatorii au posibilitatea să vizioneze în cadrul expoziţiei filmul documentar realizat de C.N.S.A.S. (finanţat de EACEA): „SUPRAVEGHEAT DE SECURITATE ÎN ANII ‘70-’80”, în regia lui Nicolae Mărgineanu.


Expoziţia poate fi vizitată în fiecare zi a săptămânii, între orele 9.00 -17.00, în perioada 14 mai - 15 iunie 2014, la Muzeul de Istorie Națională şi Arheologie Constanța, din Piaţa Ovidiu nr. 12.
Pentru ghidajul vizitatorilor, C.N.S.A.S. pune la dispoziție o mapă de prezentare a expoziţiei.
e-mail:istorieorala@cnsas.ro www.cnsas.ro
 
jooble.org