Radu Mazăre: Traian Băsescu îşi apără milionarii din port

Radu Mazăre: Traian Băsescu îşi apără milionarii din port(1233)


Primarul Constanţei, Radu Mazăre, susţine că preşedintele Traian Băsescu nu doreşte ca municipalitatea să primească mai multe acţiuni la Portul Constanţa deoarece milionarii din port, apropiaţi de şeful statului, şi-ar pierde privilegiile.

"Eu v-am spus de la bun început că Băsescu îşi apără milionarii din port. El spunea că s-ar putea ca Mazăre, şi nu e Mazăre, e Consiliul Local şi Primăria, că Mazăre nu e veşnic, îi era teamă că o să se asocieze cu Fondul Proprietatea şi va deveni majoritar acolo împotriva statului. De fapt, cred că temerea lui este că Mazăre o să se asocieze cu americanii de la Fondul Proprietatea, că nişte americani administrează Fondul Proprietatea şi că vor obţine mai mult profit pentru Primărie şi pentru privat, nu cum este acum când milionarii care-l susţin pe Băsescu plătesc zero bani la stat”, a declarat, vineri, Radu Mazăre.

El a susţinut că este interesat de creşterea profitului portului, iar banii care revin municipalităţii să fie folosiţi pentru a subvenţiona încălzirea.

"Mazăre este interesat, într-adevăr ca şi cei de la Fondul Proprietatea, ca portul să scoată un profit mai mare şi banii care vin la Primărie să crească subvenţia la căldură. Ăsta e interesul lui Mazăre, al lui Băsescu este ca milionarii din port să plătească cât mai puţin la stat, aşa cum au plătit în ultimii 20 de ani. (...) Frica lui Băsescu este că milionarii în euro, miliardarii din port, o să piardă privilegiile şi banii pe care i-au adunat timp de 20 de ani şi cu care l-au şi susţinut în campanie”, a menţionat Radu Mazăre.

Primarul a fost prezent, vineri, la Clubul Persoanelor cu Handicap din zona Tomis III, unde a premiat câştigătorii unei competiţii de darts şi a stat de vorbă cu participanţii la un concurs de rummy.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că "ultima aventură pe care se pregăteşte să o livreze premierul Ponta" este o hotărâre de Guvern de transfer al unui pachet de acţiuni ale Portului Constanţa către Primăria condusă de Radu Mazăre, calificând demersul drept o "o ilegalitate majoră".
Citeşte şi: Băsescu: Ponta vrea să transfere un pachet de acţiuni de la Portul Constanţa lui Mazăre, ilegalitate

El s-a referit la "transferul unui pachet de acţiuni către Primăria Constanţa, în aşa fel încât statul să piardă pachetul majoritar", în condiţiile în care în momentul de faţă statul deţine 60% din aceste acţiuni, Consiliul Local 20%, iar Fondul Proprietatea alte 20%.

"Prin proiectul unei Hotărâri de Guvern care este trimisă spre avizare, Victor Viorel vrea să transfere către clanul de la malul mării 13% din acţiunile statului, ceea ce înseamnă că domnul Mazăre va deţine 33% din acţiuni, Fondul Proprietatea 20%, iar statul român pierde pachetul majoritar ajungând la 47%. Acest lucru este interzis de legislaţia în vigoare", a comentat şeful statului.

El a spus că Portul Constanţa este declarat de mai multe acte nomative ca fiind infrastructură strategică, iar în legislaţia care reglementează activitatea regiilor se specifică faptul că nu există transfer gratuit de acţiuni şi nu se poate pierde pachetul majoritar de 51%.

"Nu pot să fac apel la premier, pentru că în marasmul decizonal în care se află în legătură cu interesul statului român, cu certitudine în mintea lui vor prevala interesele şi ameninţările lui Radu Mazăre", a spus Băsescu.

Preşedintele a anunţat că face apel la toţi cei care trebuie să avizeze această hotărâre. "Nu luaţi ca pe o ameninţare, îi atenţionez că foarte probabil vor trebui să răspundă în faţa legii, riscul este foarte mare", a mai declarat Băsescu, precizând că Fondul Proprietatea poate oricând să vândă cele 20 de procente sau să facă o alianţă cu Radu Mazăre şi să pună statul român în dificultate, atunci când are de derulat operaţiuni de securitatea naţională prin Portul Constanţa.

El a mai spus că face un avertisment public la adresa celor care vot fi împinşi să semneze şi să dea avize, fie că e vorba de Ministerul Justiţiei, de Ministerul Transporturilor sau Mnisterul Economiei şi a adăugat că se va face jocul semnării de către secretarii de stat, miniştrii fiind plecaţi sau neavând timp să semneze.

"Ilegalitatea este majoră şi sfatul meu către cei care vor fi împunşi să semneze şi să avizeze această hotărâre este să nu o semneze. Eventual să îl lase pe Victor Viorel să o semneze singur", a spus, în încheiere, preşedintele Băsescu.

Sursa: Mediafax.ro
jooble.org