Mazăre: ”Mamaia nu e a constănțenilor!”. Atunci de ce se investesc banii constănțenilor în ea?

Mazăre: ”Mamaia nu e a constănțenilor!”. Atunci de ce se investesc banii constănțenilor în ea?(7055)


Sunt un constănțean care s-ar lipsi bucuros de Mamaia. Aș înlocui-o cu altceva, cu altfel de turism, așa cum am văzut că se face în țări care știu să facă turism. E adevărat, e chestie de gust: unora nu le plac cluburile, altora da, unii nu vor să vadă țâțe, funduri și maneliști scălămbăindu-se pe ritmuri grotești, în caravane estivale, alții vor și hăhăie mulțumiți, cu balele curgând de poftă la vederea trupurilor cvasinude.


Deși nu îmi plac aceste lucruri, înțeleg că ele atrag, plan unei oarecari mulțimi, mai mici sau mai mari, și am învățat să trăiesc aproape de ele.
Ce nu am învățat însă este să accept ca din banii mei, ai tăi, ai noștri să se investească masiv în această stațiune care nu ne reprezintă, care NU ESTE A NOASTRĂ. Căci, vă place sau nu, Mamaia nu este a noastră. O știați, poate, o simțeați, aproape sigur, iar adevărul a fost rostit cu putere, viguros, din gura primarului Constanței. ”Mamaia nu este a mea, nu este nici măcar a Constanţei, Mamaia este a României, adică a noastră, a tututor”, a spus Mazăre, la lansarea ciudatului imn al stațiunii.

Sună aproape cinic. Mamaia nu este a constănțenilor, este a românilor, dar s-a asfaltat din banii constănțenilor, nu ai românilor. Este a românilor, dar Primăria Constanța alocă, din banii constănțenilor, sume pentru întreținerea ei, pentru dezvoltare, pentru confinanțarea proiectelor europene, etc. Ne-a ferit Dumnezeu și nu plătim și pentru promovarea turistică a stațiunii, lucru care se face de către hotelieri. Sunt sigur că, în orice cartier al Constanței ne-am uita, s-ar găsi pe ce să se cheltuie acești bani.

Am auzit un argument: nu constănțenii investesc în stațiune, ci privații. Ca să fim clari, vă prezint câteva dintre investițiile pe care Primăria Constanța (deci noi toți) le-a realizat în Mamaia, așa cum reise de pe pagina sa de internet: elemente decorative în premieră, reabilitarea intersecțiilor, reglementarea parcărilor și a circulației auto, montarea de indicatoare rutiere noi, întreținerea spațiilor verzi, salvamar și siguranța cetățeanului, dotări urbane și iluminat public, baze de agrement, telegondola. Parcă intuise primarul că se cheltuie prea mulți bani, atunci când a introdus taxa de barieră.

Îmi veți spune că orașul nostru are numai de câștigat de pe urma turiștilor care vin. Vă contrazic și, celor care afirmă acest lucru, le-al spune să prezinte un buget de venituri și cheltuieli al stațiunii. E adevărat, în Mamaia se fac bani, dar îi fac puțini oameni și la negru. Uitați-vă la marile restaurante, de exemplu. Am mai scris și noi aici. Sabroso este pe pierdere la de înființare până acum, dacă tragem linie, deși are mii de turiști vara, la terasa din Mamaia.

Este numai un exemplu. Cineva de la defuncta Gardă Financiară spunea că dacă te uiți în bilanțurile contabile ale societăților cu afaceri în turism vei observa că majoritatea sunt pe pierderi sau au câștiguri infime. Și atunci, cui folosesc investițiile din turism? Nouă, constănțenilor? Uitați-vă în jur, în orașul acesta care se umple de beton, gri, aglomerat, trist, și apoi răspundeți. Și mai uitați-vă cine deține multe dintre activele de turism din Mamaia. Veți recunoaște oameni din actuala administrația sau mulți, mulți alții apropiați lor.

E adevărat, în Mamaia se creează câteva locuri de muncă, de sezon, plătite mizer, unde oamenii stau numai pentru bacșiș. Constănțenii și-ar dori, sunt sigur, altfel de locuri de muncă, mai bine plătite, pe o perioadă nedeterminată. Nu au însă de unde alege.

În afară de crearea unui model de distracție atractiv, pentru unii, lamentabil, pentru alții, v-ați întrebat vreodată ce a făcut Mamaia pentru constănțeni?

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri