Universul paralel al lui Băsescu(781)


Traian Băsescu și-a asumat rolul de cavaler al austerității. A tăiat salarii, a dat afară oameni, totul sub sloganul ”Să trăiți bine”. Ieri, a anunțat triumfător că România a ieșit din procedura de deficit excesiv. ”Ne bucură că suntem una din primele ţări care reuşesc să iasă din procedura de deficit excesiv, dintre cele circa 20 de ţări care se află în această procedură”, a susţinut președintele, joi, la finalul întrevederii cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, că România este între primele ţări care ies din procedura de deficit excesiv, iar românii pot fi mândri că nu sunt în situaţia de a întinde mâna pentru pensii şi salarii. Totodată, el a menţionat că românii pot fi mândri acum că oficialităţile nu trebuie ”să întindă mâna nicăieri” pentru a plăti pensiile şi salariile. ”A fost rezultatul unor măsuri dificile (ieşirea din procedura de deficit excesiv, n.r.), extrem de dificile, pe care eu şi Guvernul Boc ni le-am asumat în mai 2010, pe care le-au suportat românii, dar le spun românilor astăzi că pot fi mândri că România a revenit din punct de vedere al credibilităţii acolo unde îi este locul, adică printre statele care cheltuiesc rezonabil şi nu au nevoie să stea cu mâna întinsă nicăieri pentru a-şi plăti pensiile şi salariile”, a mai afirmat şeful statului.

Vorbele lui Băsescu seamănă foarte bine cu celebra zicală ”operația a reușit, pacientul e mort”. Cui dintre salariați îi pasă că am ieșit din procedura de deficit excesiv, dacă peste jumătate din români câștigă sub 1.500 de lei pe lună? Ar trebui pensionarii să mulțumească domnului Băsescu pentru faptul că statul asigură o pensie medie de puțin peste 700 de lei, nici măcar 200 de euro? Cu ce ne încălzește faptul că Grecia are unul dintre cele mai mari deficite din lume, dacă salariul lor mediu era, anul trecut, de 1.400 de euro pe lună? E criză în Spania? Acolo se câștigă în medie 1.676 euro pe lună, potrivit datelor Organizației Economice pentru Cooperare și Dezvoltare. În Ungaria, potrivit aceleiași surse, se câștigă peste 800 de euro pe lună.

Traian Băsescu are fie o problemă de comunicare, fie una de percepție a realității. Fie amândouă. Nu poți să anunți rezultate marcoeconomice pozitive când la nivel micro e dezastru, când oamenii se sufocă din cauza salariilor mici, a lipsei de perspective. Nu poți să-ți lauzi realizările când te afli de opt ani în fruntea statului și încă aflăm de salarii de zeci de mii de euro plătite, din bani publici, pentru diverși funcționari. Sau poate că Băsescu consideră că oamenii o duc bine, dar nu înțeleg acest lucru. Și Ceaușescu, în decembrie 1989, credea că românii trăiesc bine și se arătase darnic: oferea 100 de lei în plus la salariu. Și el trăia, de mult timp, într-un univers paralel, care nu avea nicio legătură cu realitatea.
 
jooble.org