NĂVODARI: PRIMARUL MATEI O ŢINE LANGA, cu taxa de pod peste Canal, deşi Prefectura a dat aviz NEGATIV, ca fiind NELEGALĂ! Oricum, această taxă ar fi letală economic şi catastrofală social, inclusiv pentru oraşul său...

NĂVODARI: PRIMARUL MATEI O ŢINE LANGA, cu taxa de pod peste Canal, deşi Prefectura a dat aviz NEGATIV, ca fiind NELEGALĂ! Oricum, această taxă ar fi letală economic şi catastrofală social, inclusiv pentru oraşul său...(3584)


Aşa cum am mai scris, după mintea primarului municipiului Năvodari, din judeţul Constanţa, pesedistul Nicolae Matei, toate vehiculele cu o masă mai mare de 20 de tone ar trebui să plătească, către Primăria Năvodari, începând de la 1 mai a.c., o taxă de trecere a Podului peste Canalul de Navigaţie Midia – Năvodari, derivaţie – parte a Canalului Dunăre – Marea Neagră.

Taxa este în valoare 20 de euro (100 de lei), pentru o cursă dus - întors, potrivit unui proiect de Hotărâre supus votului în Consiliul Local.

Nu are destule probleme cu Justiţia, primarul Matei? Asta-i mai trebuie: o nouă taxă, pentru nişte ipotetice reparaţii, cu o evaluare... inexistentă oficial, până acum, şi cu o netransparenţă totală, deocamdată, în legătură cu desfăşurarea lor?!...

 

Banii, afirmă iniţiatorul, primarul Nicolae Matei, vor fi folosiţi pentru întreţinerea şi reparaţia podulului.
Taxa ar urma să fie aplicată pe o perioadă de cel puţin trei ani, iar banii colectaţi ar fi folosiţi, spune edilul-şef, pentru reparaţia podului, acum deteriorat, şi pentru întreţinerea sa ulterioară.

Foarte intens şi direct afectate sunt firmele distribuitoare de carburanţi, care îşi trimit cisternele la încărcare la rafinăria (Rompetrol Rafinare) Petromidia.
O recunoaşte, de altfel, chiar primarul, susţinând că taxa este făcută pentru ca Rompetrol „să plătească”: “Cine foloseşte, să plătească. Că tot cisternele încărcate, de câte 50 - 60 de tone, au stricat podul. Dacă au bani, 50.000 de euro, să încarce o cisternă cu carburanţi, de ce s-ar mai uita firmele la 20 de euro taxă de pod”.

Potrivit lui Matei, traficul zilnic estimat este între 50 şi 100 de vehicule de peste 16 tone. Astfel, zilnic s-ar strânge, în varianta cea mai pesimistă, 1.000 de euro, pe zi, iar dacă trec 100 de astfel de vehicule: chiar dublu, adică 2.000 de euro pe zi.
În trei ani, cel puţin 1 milion de euro, dar se estimează măcar dublu!...

 

Matei refuză să dea date estimative precise despre sumele necesare reparaţiei Podului. Oare de ce?!...

 

Edilul din Năvodari nu a dorit să dezvăluie, niciodată, deşi a fost insistent întrebat de către reprezentanţii organelor de presă, puţine!, cu care nu are contract de pubilicitate!, care ar fi costurile, aproximative, estimate, cu reparaţia podului!
Primarul a spus, de fiecare dată, doar că este vorba de…„câteva milioane de euro”
Câte anume, două, nouă, o sută nouă…, a refuzat, cu obstinaţie, să precizeze, enervându-se, vizibil, ori de câte ori se insista cu această legitimă întrebare!
Nu este deloc greu de înţeles care este cauza “discreţiei” şi iritării sale!...

Ne facem datoria să reamintim, DELOC ÎNTÂMPLĂTOR!..., că, în acest moment, Nicolae Matei este condamnat, într-o primă Instanţă, la trei ani şi jumătate de puşcărie, CU EXECUTARE (!), pentru tentativă de dare de mită, aşteptând derularea judiciară a apelului pe care l-a promovat, împotriva acestei sentinţe!
Şi atunci, nu este logic să ne punem întrebările următoare: Nu are destule probleme cu Justiţia, primarul Matei? Asta-i mai trebuie: o nouă taxă, pentru nişte ipotetice reparaţii, cu o evaluare... inexistentă oficial, până acum, şi cu o netransparenţă totală, deocamdată, în legătură cu desfăşurarea lor?!...
Este o boală, la ăştia: ca şi Mazăre, primarul Constanţei, care-i cu un picior în puşcărie, pentru luare de mită, şi cu celălalt în… alte dosare penale (cu retrocedările), dar îi arde de revendicat Portul”, şi Matei, un Mazăre mai mititel, dintr-un oraş mai micuţ, nu vrea un Port, dar, deşi este condamnat deja şi-i ţâţâie fundul ca sentinţa să nu rămână definitivă, vrea, şi el, după posibilităţi, jupânirea unui… Pod!

 

Omori Petromidia, ucizi Năvodariul! Asta vrea primarul?...

 

În schimb, a ţinut, de fiecare dată, să sublinieze că Rompetrol trebuie să plătească, dacă vrea să mai folosească podul. „Ei ar vrea să plătească şi terenul Rafinăriei, trecut în intravilan, la preţ de… teren agricol! Nu vor să plătească nimic, de fapt, să nu plătească nici taxă de pod. Nu există o rută alternativă dinspre şi înspre Rafinărie”, arată primarul.

Iniţial, propunerea primarului, pentru Consiliul Local, prevedea o masă minimă de… 16 tone, pentru autovehiculele - ţintă, la care s-a renunţat, totuşi, pentru una mai mare, de 20 de tone!
Conform Hotărârii C.L. Năvodari, sunt exceptate de la plata taxei autovehiculele localnicilor şi cele ale firmelor cu sediul social în localitate, ca şi autovehiculele aparţinând regiilor locale şi firmelor în care acţionar unic este oraşul Năvodari.

Rompetrol Rafinare, prin rafinăria Petromidia, este cel mai mare agent economic din judeţul Constanţa şi al patrulea cel mai mare din ţară!

Este al doilea cel mai mare exportator al României, cu o valoare estimată a exporturilor de 1,7 miliarde de euro.

Petromidia este cea mai mare Rafinărie de petrol din ţară, cu o capacitate de circa 5 milioane de tone anual.
Are, în acest moment, aproximativ 3.600 de angajaţi, iar 80% dintre ei locuiesc chiar în oraşul Năvodari.

În plus, şi impactul asupra preţului combustibilului livrat de Rafinăria de la Midia ar fi important.
Şi… nedorit de către consumatori, mai ales după scumpirile recente, datorate măririi accizei la benzină şi motorină, de la 1 aprilie, cu şapte eurocenţi!


Nu numai “Rompetrol” ar fi afectată direct, CI ŞI ALŢI AGENŢI ECONOMICI (MINERI DE SUPRAFAŢĂ, TRANSPORTATORI ŞI CONSTRUCTORI), cum ar fi cei care produc şi transportă piatră de la carierele din zonă! DE FAPT, EI VOR FI CEI MAI LOVIŢI… LETAL CHIAR, din punct de vedere economic!

 

Dar nu numai preţul carburanţilor lichizi va fi afectat, ci, la fel, vor creşte, în mod direct (dar şi indirect), şi preţurile multor materiale, şi deci lucrări, de construcţii!
Aceasta deoarece pe pod este un tranzit intens de piatră (de la carierele din zonă), ca şi de nisip.

DE FAPT, CEI DEPENDENŢI DE TRANSPORTUL MATERIALELOR DE CONSTRUCŢIE, PIATRĂ ŞI NISIP, DE LA EXPLOATĂRILE NUMEROASE DIN ZONĂ, VOR FI CEL MAI MULT, DRAMATIC CHIAR, AFECTAŢI!

Automat, costurile lor de transport (indirect, prin impactul taxei asupra preţului carburanţilor lichizi, şi DIRECT, prin trecerea propriilor autovehicule pe pod!) vor creşte preţurile acestor materii prime, implicit şi pe al celor prefabricate, cum ar fi cele din beton!

Dacă benzinarii îşi pot renegocia, între ei, contractele de transport şi achiziţie, transferând costurile suplimentare asupra consumatorilor, firmele cu contracte de furnizare de materiale de construcţie, primare sau prefabricate, ori cu contracte de de construcţie şi reparaţii, vor fi serios afectate negativ, ele neputând să renegocieze preţurile de achiziţie şi de execuţie, cu beneficiarii, deşi acelea au fost calculate fără a se ştii despre intenţia instituirii acestei consistente noi taxe, pentru trecerea podului rutier!!!

Şi asta după ce că vor plăti şi benzina şi motorina mai scump, atât la transport, cât şi în activităţile de exploatare şi de producţie sau de construcţie!...

Practic, se va ajunge la stopări de furnizări şi de execuţii, la abandonul lucrărilor, la rezilieri de contracte, la falimente şi insolvenţe, la închideri de activităţi şi dizolvări de firme, la procese interminabile, la disponibilizări masive şi şomaj în masă, la dezastre economice şi sociale, în trei cuvinte!

CONCLZUZIA NU POATE FI DECÂT ACEEA CĂ, PE LÂNGĂ FAPTUL CĂ NOUA TAXĂ PE CARE VREA SĂ O INSTITUIE MATEI, PE PODUL DE LA NĂVODARI, ESTE ILEGALĂ (PREFECTURA NU ŞI-A DAT, DE ALTFEL, AVIZUL!), NETRANSPARENTĂ (NU EXISTĂ UN STUDIU CLAR DE FEZABILITATE, CU COSTURI ESTIMATE LEGAL, PENTRU ANUNŢATA REPARAŢIE A PODULUI) ŞI INCORECTĂ ŞI IMORALĂ (FAŢĂ DE AGENŢII ECONOMICI AFECTAŢI, DIRECT SAU INDIRECT, FĂRĂ A FI NOTIFICAŢI DIN TIMP, PENTRU A-ŞI RECALCULA ŞI RECALIBRA COSTURILE DE PRODUCŢIE ŞI TRANSPORT, DECI ŞI CONTRACTELE CU TERŢII BENEFICIARI!), PRECONIZATA TAXĂ DE POD ESTE ŞI… CRIMINALĂ, LETALĂ DIN PUNCT DE VEDERE ECONOMIC, ATÂT DIRECT, PENTRU ACTIVITĂŢILE ENUMERATE MAI SUS, CÂT ŞI INDIRECT, “PE ORIZONTALA” LANŢULUI ECONOMIC, CU IMPLICITELE EFECTE SOCIALE CATASTROFALE, INCLUSIV PENTRU LOCUITORII ORAŞULUI NĂVODARI (ŞI MULŢI DINTRE CEI DE LA FIRMELE DE EXPLOATARE A CARIERELOR, DE TRANSPORT SAU DE CONSTRUCŢII, DIN ZONĂ, FIIND NĂVODĂRENI!)!!!!!


PRECIZARE IMPORTANTĂ: La momentul publicării acestui material, pe “site” – ul OFICIAL al Primăriei Năvodari se… află postat, în continuare, proiectul de hotărâre a Consiliului Local, despre care am făcut vorbire!
Şi asta deşi, repetăm, Instituţia Prefectului – Judeţ Constanţa, reprezentantul Statului în teritoriu, i-a dat, din luna februarie!, aviz negativ, ca fiind NELEGAL!!!

Imagini:
1. Nicolae Matei este tânăr şi neliniştit: nici n-a scăpat de-o belea, că o caută şi pe-a doua, cu lumânarea… (Sursa foto: lideruldeopinie.ro);
2. Podul Rutier de la Năvodari (Sursa foto: economica.net)
 

Taguri: TaxadePod, TaxaPod, Navodari, Pod, Matei, NicolaeMatei, Rompetrol., RompetrolRafinare, Petromidia, InstituţiaPrefectului, Prefectura, prefect, PrimariaNavodari,
George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri