De luni, RIDICAREA VIZELOR U.E. PENTRU MOLDOVENI va dubla prezența lor turistică dincoace de Prut!

De luni, RIDICAREA VIZELOR U.E. PENTRU MOLDOVENI va dubla prezența lor turistică dincoace de Prut!(1358)


Avalanşă de veşti (turistice) bune, de la Chişinău!

Astfel, se speră că 2014 va fi anul... Republicii Moldova, pentru turismul românesc!

Eliminarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni care circulă în ţările membre ale Uninii Europene va dubla, cel mai probabil, numărul turiştilor de peste Prut, veniţi în România!

Agenţiile româneşti mizează pe conceptul - ofertă: „BEST DEALS şi ALL INCLUSIVE!”, pentru sezonul 2014.

De exemplu: una dintre agenţiile moldoveneşti va efectua transport ZILNIC, cu autocarul, între Chişinău şi litoralul românesc, în perioada 1 mai – 1 octombrie!

 

Târgul de Turism de la Chişinău a fost primul de după anunţarea eliminării vizelor, pentru moldovenii care călătoresc în ţările UE!

 

După cum se ştie, începând cu 28 aprilie 2014 (aşadar: de luni!!!), cetăţenii Republicii Moldova nu vor mai avea nevoie de vize pentru „Spaţiul Schengen” şi pentru Uniunea Europeană!!

La Târgul de turism de la Chişinău – „Turism. Leisure. Hotels”, organizat între 9 şi 12 aprilie a.c., la „Moldexpo”, au participat touroperatori de prestigiu din România, dar şi grupuri hoteliere, alături de artişti îndrăgiţi, precum Ducu Bertzi. La eveniment a fost prezent şi Răzvan Filipescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT), care a promis o promovare turistică mult mai eficientă a României în Republica Moldova.

 

Este necesară CONSECVENŢĂ, în promovarea României, ca destinaţie turistică, pentru cetăţenii Republicii Moldova!

 

Standul României a avut 100 mp şi a trezit un interes deosebit, atât din partea touroperatorilor locali, cât şi a publicului.

„Venim la târgul de la Moldexpo de şase ani. În viziunea noastră, Chişinăul este... a doua capitală a românilor. Lăsând la o parte limba şi cultura comună, precum şi vecinătatea, turiştii şi oamenii de turism din Republica Moldova sunt în acest an mult mai interesaţi de ţara noastră, ţinând cont că nu mai au nevoie de vize. Multe agenţii locale ne-au declarat că turiştii merg mult mai puţin spre Ucraina şi se vor reorienta spre litoralul şi muntele românesc”, a declarat Adrian Voican, directorul general al uneia dintre agenţiile româneşti participante.

 

Vacanţe de... 49 euro, pentru şapte (7) nopţi pe litoral, CU TRANSPORT INCLUS!

 

În timpul târgului de turism de la Chişinău, unul dintre touroperatorii români prezenţi a organizat un cocktail turistic, pentru peste 100 de parteneri şi revânzători, din Republica Moldova, cu tema „România - de la All Inclusive la Best Deals!”.
Participanţii au câştigat vacanţe gratuite, la Jupiter, Sovata şi Sinaia.
Agenţiile de turism din Republica Moldova s-au arătat deosebit de interesate, atât de litoralul românesc, cât şi de alte zone turistice din România, cum ar fi: Delta Dunării, Valea Prahovei sau Transilvania. Produsul turistic lansat cu această ocazie, Şapte (7) nopţi pe litoralul românesc, CU TRANSPORT INCLUS (!), de la 49 euro (!), a entuziasmat audienţa, care, până acum, percepea România ca pe o destinaţie... scumpă!

 

„City-break” pentru români, la Chişinău

 

De asemenea, aceeaşi agenţie de turism a anunţat că va continua să promoveze „city-break” - uri în Chişinău, pentru turiştii români.
Şi Republica Moldova poate fi o destinaţie interesantă pentru români. Cramele Cricova sunt cele mai... mari crame subterane din lume (!), cu galerii lungi de peste... 80 de km (!!!), iar Cramele Mileştii - Mici deţin... cea mai mare colecţie de vinuri din lume (două milioane de sticle!!!), record certificat de către „Guiness Book”!
Preţurile sunt, categoric!, (mult) mai mici decât în România de exemplu, iar Chişinăul se poziţionează pe locul şapte (7) în lume, la... conexiunile „wireless”!

Şi unul dintre partenerii moldoveni ai touropratorilor români a organizat un seminar, în cadrul târgului de la Moldexpo - Chişinău, cu tema: “Vacanţa ta în România - Cea mai bună afacere pe All Inclusive şi Low Cost ”.

„Dacă anul trecut am reuşit să aducem, pe litoralul românesc, împreună cu partenerul român, câteva sute de turişti moldoveni, pentru sezonul de iarnă am avut 17 autocare, ceea ce a reprezentat peste 1.800 de turişti, care au ales staţiuni precum: Sinaia, Poiana Braşov şi Predeal.
Din păcate, am fost... singurul touroperator local care a promovat România, în contextul în care celelalte agenţii de turism din Republica Moldova au promovat terţe destinaţii, precum Turcia, Grecia, Bulgaria şi altele.

 

Odată cu ridicarea vizelor de intrare în ţările Uniunii europene, 2014 devine un an crucial pentru colaborarea turistică dintre Republica Moldova şi România!

 

Din nefericire, agenţiile de turism moldoveneşti nu cunosc încă bine România!...
Deşi nu aţi crede, poate, nici... turiştii moldoveni nu ştiu prea multe despre România!
Dacă România nu va face o promovare agresivă, în acest an, PRIMUL FĂRĂ VIZE PENTRU MOLDOVENI (!), în Republica Moldova, nu va profita de conjunctura actuală, pentru că sunt şi alte ţări care doresc turiştii de dincolo de Prut!...
Potenţialul este mare, iar scopul meu este de a aduce, împreună cu partenerul român, peste... 100.000 de turişti moldoveni în România (!), în următorii ani”, subliniază Alex Filipski, directorul general al Voyage Center Philipsky Tour, din Chişinău.

În 2013, România s-a poziţionat de-abia pe locul... cinci (5), în preferinţele turiştilor moldoveni, după: Turcia, Bulgaria, Grecia şi Ucraina!
După cum aminteam, una dintre marile probleme a fost constituită de condiţiile dificile de obţinere a vizei pentru România!
Este drept, România ocupă locul întâi în preferinţele moldovenilor pe partea de turism montan, unde media pachetului turistic este de 130 de euro de persoană, pentru patru (4) nopţi de cazare.

 

Preferinţele turiştilor moldoveni pentru România

 

Turiştii moldoveni pot fi atraşi să îşi petreacă vacanţele pe litoralul românesc dacă, în acest an, vor beneficia de oferte promoţionale, la preţuri foarte atractive.
Astfel, de exemplu, Voyage Center Philipsky Tour, de care am amintit, va organiza transport „charter” ZILNIC, cu autocarul, pe ruta Chişinău – Litoralul românesc, cu plecare de la 08.00 dimineaţa, în perioada 1 mai – 1 octombrie 2014.
Iată câteva exemple de oferte speciale. Un turist moldovean va plăti 30 de euro pentru cinci (5) nopţi de cazare, în perioadele de extrasezon, la un hotel de o (1) stea, respectiv 36 de euro la un hotel de două (2) stele.
De asemenea, hoteluri precum „Phoenicia” din Mamaia - Nord sau „Delta” (Jupiter) şi „California” (Jupiter - Cap Aurora) au creat oferte atractive pentru turiştii moldoveni, cu reduceri consistente.

Delta Dunării şi Transilvania sunt destinaţii mai puţin cunoscute şi promovate în Republica Moldova, de-a lungul timpului, dar care trezesc, în acest an, un interes deosebit.
De aceea, o agenţie românească a invitat agenţiile din Moldova la „infotrip” - ul său tradiţional, din perioada 26 mai - 1 iunie, pe litoral, incluzând şi două zile în Delta Dunării!

Pentru sezonul de iarnă, destinaţiile cheie ale moldovenilor sunt staţiunile Sinaia, Predeal, Poiana Braşov şi Slănic Moldova.
Turiştii din Republica Moldova au manifestat un interes ridicat, în sezonul de iarnă precedent, pentru conceptul de „Înscrieri Timpurii” („Early Booking”), care presupune reduceri de până la 40% (!), pentru Revelion şi sărbătorile de iarnă, precum şi zile gratuite de vacanţă!
Din păcate, în afară de promoţiile pentru Turcia şi Grecia (!), turiştii moldoveni nu sunt familiarizaţi mult cu ofertele de „înscrieri timpurii”...

 

Moldovenii preferă, majoritar, turismul de odihnă, recreere şi agrement, dar în România vin şi în perioadele sărbătorilor religioase ortodoxe, pe stil ( / rit) vechi!

 

În 2013, prin intermediul agenţiilor de turism şi al turoperatorilor din Republica Moldova, au plecat în străinătate 157,6 mii de turişti şi excursionişti, cu 7,3% mai mult comparativ cu 2012.
Majoritatea cetăţenilor moldoveni au plecat în scopuri de odihnă, recreere şi agrement (97,9%).
În acest context, România a fost vizitată de circa 15.000 de turişti moldoveni, majoritatea absolută alegând staţiunile montane, în timpul sezonului de iarnă şi în special al sărbătorilor religioase (ortodoxe) pe rit vechi!...

Este de amintit că la „infotrip” -ul organizat la începutul sezonului estival 2013, în luna mai, pe litoralul românesc al Mării Negre, una dintre agenţiile româneşti cunoscute a avut ca invitaţi peste 50 de agenţi de turism din Republica Moldova, care au vândut PENTRU PRIMA OARĂ litoralul românesc!
Şi în acest an, aceeaşi agenţie va organiza, în perioada 26 mai - 1 iunie, un „infotrip”, care va reuni agenţii de turism din Republica Moldova, şi care va include TOT litoralul românesc, dar şi DELTA DUNĂRII.


FOTO: Târgul de Turism de la „MOLDEXPO” -- Chişinău (Sursa: radiochisinau.md).
 

Taguri: Moldova, RepublicaMoldova, Chisinau, TargdeTurism, Moldexpo, Vize, U.E., UE, litoral, romanesc, Mamaia, Jupiter, CapAurora, RayvanFilipescu, ANT, Sinaia, Slanic, UniuneaEuropeana, AllInclusive,jooble.org