Militari americani, în vizită la Prefectura Constanța(885)


În conformitate cu Planul de Relaţii Internţionale al Ministerului Apărării Naţionale pentru anul 2014, Instituția Prefectului – Județul Constanța a primit astăzi 15.04.2014, vizita de protocol a oficialilor militari ai navei americane, USS Donald Cook (DDG-75), care face o escală de 4 zile în Portul Constanţa.


Prefectul judeţului Constanţa, Radu Volcinschi, le-a urat bun venit în oraşul Constanţa, asigurându-i de tot sprijinul pentru activităţile desfăşurate în cadrul Forţelor Navale şi de sentimentele sale de stimă şi de considerţie, fiind convins de faptul că prezenţa navei în Marea Neagră, constituie un mesaj de unitate şi de buna colaborare între Forţele Navale Americane şi cele Române şi de faptul că aceasta contribuie la asigurarea unui climat de linişte şi securitate în întreaga zonă.


Comandantul navei USS Donald Cook (DDG-75), căpitan –comandorul Scott A Jones, a mulţumit pentru ospitaliatea cu care au fost primţi, afirmând încă o dată, că securitatea şi stabilitatea pe flancul de Est al Europei este foarte importantă pentru aceştia. În continuare, a mulţumit României pentru contribuţia acesteia la stabilitatea în lume şi în special, în Afganistan. Pe de altă parte, acesta a vorbit de un alt motiv important al prezenţei in zonă, şi anume libertatea traficului navelor Marinei Comerciale.
Nava USS Donald Cook (DDG-75) este un distrugător purtător de rachete ghidate din clasa Arleigh Burke. USS Donald Cook (DDG-75) este o navă simbol, care prin serviciul său aduce aminte de colonelul Donald Cook, ofiţer al Armatei Statelor Unite care a murit în lagărele din Vietnam. În toată perioada prizonieratului colonelul Donald Cook şi-a încurajat militarii din subordine. USS Donald Cook a fost una dintre primele nave de război americane care a venit în ajutorul USS Cole după ce a fost deteriorat de către atentatori sinucigași la 12 octombrie 2000. În 2003, nava a utilizat rachetele Tomahawk în timpul Operațiunii Iraqi Freedom. La 16 februarie 2012, secretarul Marinei Americane, Ray Mabus, a anunțat că Donald Cook, va fi una dintre cele patru nave dislocate în Rota, Spania. La 12 noiembrie 2009, Agenția Missile Defense a anuntat că Donald Cook, este modernizat în scopul de a funcționa ca parte a sistemului de apărare antirachetă Aegis. La data de 08 aprilie 2014 , oficialii militari americani au confirmat dislocarea USS Donald Cook în Marea Neagră , ca parte din cel mai recent efort militar american pentru a demonstra sprijinul pentru aliații din Europa de Est în cazul în care Rusia va concentra trupe de-a lungul frontierei cu Ucraina.
 
jooble.org