RAJA: Proiectul CISWastewater a luat startul la Constanța

RAJA: Proiectul CISWastewater a luat startul la Constanța(911)


În perioada 09 – 11 aprilie 2014, la Constanța, la sediul central al SC RAJA SA, se desfășoară prima etapă a proiectului cu finanțare europeană “CISWastewater – Strategia de îmbunătățire continuă a performanței stațiilor de epurare a apelor reziduale în statele riverane Mării Negre”. Programul, în valoare de aproape jumătate de milioan de euro, se adresează operatorilor de profil și instituțiilor implicate în monitorizarea Mării Negre din România, Bulgaria, Grecia, Armenia, Georgia și Republica Moldovă. Proiectul ce se desfășoară pe o perioadă de 24 de luni, are ca obiectiv general crearea unui parteneriat puternic pentru realizarea unor îmbunătățiri semnificative în managementul stațiilor de epurare din statele riverane Mării Negre. Astfel, se urmărește cooperarea între regiunile din zona Mării Negre, creșterea eficienței sistemelor de epurare și creșterea capacității factorilor de decizie de la nivelul stațiilor de epurare pentru a răspunde mai rapid schimbărilor.


La întâlniri au participat reprezentanți ai Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Turbomotoare – COMOTI, SC RAJA SA, Centrului de Excelență Marea Neagră din Bulgaria, Centrului Regional European pentru Cooperare din Grecia, Institutului pentru Cercetări Sociale și Politice din Georgia, universităților de stat din Armenia și Republica Moldova.

În cadrul discuțiilor a fost analizată situația stațiilor de epurare din cele trei țări cu acces direct la Marea Neagră, urmărindu-se o strategie comună de îmbunătățire continuă, care să ajute stațiile de epurare la creșterea eficienței, prin scăderea costurilor.

Și de această dată, SC RAJA SA a devenit un model de bune practici, având în vedere operarea stațiilor de epurare Constanța Nord, Constanța Sud și Eforie Sud, care sunt cele mai moderne stații din regiune. Participanții la acest proiect au apreciat pozitiv, în urma vizitei efectuate, Stația de Epurare Constanța Nord și au subliniat necesitatea și importanța existenței și funcționării unor astfel de obiective în toate zonele riverane Mării Negre.
 
jooble.org