Cine i-a cerut șpagă lui Mazăre?

Cine i-a cerut șpagă lui Mazăre?(936)


Primarul Constanței, Radu Mazăre, a acuzat, ieri, într-o conferință de presă, faptul că funcționari ai unui minister i-au cerut șpagă pentru a aviza planul urbanistic zonal (PUZ) al stațiunii Mamaia.

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, susţine că i s-a cerut mită de la un minister, prin intermediari, pentru obţinerea unui aviz legat de PUZ-ul staţiunii Mamaia, refuzând să spună despre ce instituţie este vorba şi adăugând că, joi, se va întâlni cu Victor Ponta pentru o discuţie pe acest subiect.

”O să vă pun pe masă un scandal mare legat de Mamaia. Păi, nu se poate, stau de trei luni de zile şi aştept aviz de la un minister. Mai aşteptaţi două zile, că după aia vi le arăt şi o să rămâneţi trăsniţi când vedeţi ce hârtie am primit eu de acolo. Adică, pe de o parte, în fiecare zi la televizor se discută că e nevoie de locuri de muncă, că e nevoie de bani, că e nevoie de investiţii şi pe partea cealaltă vedeţi cum nişte funcţionari de la un minister ne chinuie de trei luni de zile şi nu pot să dau drumul nici măcar lucrărilor pe fonduri europene. Singurul loc din România unde există presiune investiţională şi de la privat şi pe bani europeni şi nişte angajaţi dintr-un minister ne chinuie de trei luni de zile şi nu pot să votez PUZ-ul”, a precizat Radu Mazăre, ieri, într-o conferință de presă.

Declarațiile sale sunt cu atât mai surprinzătoare cu cât toate ministerele sunt controlate de către PSD sau colegii de guvernare de la PNL. De fapt, primarul a precizat că se va duce, mâine, la premierul Victor Ponta pentru a-i prezenta situația și, mai ales, pentru a debloca problema PUZ-ului.

”Mai lăsaţi-mă trei zile că mă duc să discut chestiunea cu Ponta, că aşa e frumos. Mă duc să-i arăt primului-ministru cum primarul se chinuie de trei luni să ia un aviz în singura staţiune turistică din România care funcţionează. Şi îşi bat joc de mine şi de oamenii care stau cu bani şi de turiştii României nişte funcţionăraşi dintr-un minister. Nu mâine, poimâine, am întâlnire cu Ponta, pentru asta mă duc la Bucureşti. I-am promis lui Ponta că nu o să vă spun până nu port această discuţie cu el. Ca să nu vă spun că mi s-a cerut prin intermediari şi şpagă. Dacă mă întorc fără aviz, atunci vă arăt tot”, a declarat primarul Constanţei.
Acesta a precizat că cei care i-au cerut șpagă, prin interpuși, sunt ”niște funcționari extrem de tupeiști” ai unui minister, și a alungat orice vină de pe umerii premierului sau ai ministrului de resort.

Se bate cu birocrația

Nu este pentru prima dată când Radu Mazăre ridică problema PUZ-ului din Mamaia. Cu două săptămâni în urmă, într-o conferință de presă la șantierul de pe strada Traian, acesta se plângea de barierele birocratice pentru a obține toate avizele necesare pentru acest plan urbanistic zonal. ”A trece barierele birocratice în România este îngrozitor de greu chiar dacă eşti la guvern, chiar dacă eşti primar, există un imobilism îngrozitor. De exemplu, încă nu am reuşit să obţinem toate avizele necesare votării PUZ-ului Mamaia, unde am presiune investiţională. (...) Dacă nu pun mâna pe telefon să răcnesc la fiecare în parte vreau să vă spun că nu se poate face nicio investiţie în România”, a spus Mazăre.

Contre cu ministrul Turismului

Radu Mazăre este în dezacord și cu ministrul Turismului, Maria Grapini, PNL. Aceasta a declarat, la Mangalia, acum câteva zile, că doreşte stabilirea unor zone turistice de interes naţional în care planul urbanistic să fie avizat de către ministrul Turismului şi de către ministrul Dezvoltării, şi nu de consiliile locale, aşa cum se întâmplă în prezent. ”Noi creăm la nivel central cum trebuie să arate acele zone de interes naţional. Memorandumul este pregătit, este la domnul Dragnea, iar domnul ministru mi-a promis că-l analizează în două săptămâni. Va trebui modificată legea Administraţiei Locale, deci durează câteva luni, dar dacă avem voinţă politică şi dorim să facem acest lucru, îl facem, pentru că eu nu pot garanta că zonele de turism din România care sunt dotate natural vor putea să ajungă vreodată la nivel european. Şi vă dau exemplu Delta Dunării. Am colaborat cu asociaţia domnului Patzaichin, face nişte lucruri extraordinare, dar cu suferinţă în suflet a venit şi mi-a arătat că într-o zonă delimitată eco-turism în Deltă s-a trezit cineva să toarne betoane acolo", a declarat ea. Ministrul a menţionat că pentru realizarea unor zone turistice competitive trebuie luată această decizie. ”Atâta timp cât autorizaţiile sunt la nivel local nu pot să intervin, pentru că este hotărâre de Consiliu Local. De aceea, am spus că, dacă vrem să avem zone turistice competitive cu piaţa mondială şi europeană, trebuie să luăm o decizie politică curajoasă care va deranja pe unii, mai ales pe primari, că le iei cumva pâinea şi cuţitul, că în acele zone, 10 sau 12 sau câte vom decide că vor fi, avizarea planului urbanistic va fi făcută de ministerul de resort, adică Ministerul Turismului şi de Ministerul Dezvoltării", a explicat Maria Grapini. Ea a precizat că aşa se întâmplă şi în alte ţări europene, printre care Turcia, Franţa şi Austria.

Replica lui Mazăre

Radu Mazăre a precizat că Mamaia nu ar intra sub incidența prevederilor de mai sus, pentru că este o stațiune de interes național. “Mamaia este un cartier al oraşului Constanţa din toate punctele de vedere. Se plătesc impozite la fel ca în oraş, se emit autorizaţii de construcţie la fel c a în oraş, se fac investiţii la fel ca în oraş. Iar taxa de promovare a staţiunii Mamaia pe care o vom vota va fi aplicată pentru că Mamaia este un cartier în care vin turiştii şi promovez acest cartier. Ca să vină turiştii, este logic”, a spus Mazăre. Acesta a adăugat că, în consecință, va propune ca Mamaia să fie ştearsă de pe lista zonelor turistice de interes naţional, mai ales că de multe ori guvernanții mai mult au blocat proiectele locale decât le-au ajutat. „Am fost blocaţi de la Bucureşti în nenumărate rânduri în dezvoltarea staţiunii,funcţie de partidele care au fost la putere. Păi ce fac, acum am ajuns eu la putere şi fac acelaşi mecanism?”, a spus Mazăre.

Ce este un PUZ

PUZ este un proiect care are caracter de reglementare specifică detaliată a dezvoltării urbanistice a unei zone din localitate (acoperind toate funcţiunile: locuire, servicii, producţie, circulaţie, spaţii verzi, instituţii publice, etc.) şi asigură corelarea dezvoltării urbanistice complexe a zonei cu prevederile planului urbanistic general (PUG) al localităţii din care face parte, potrivit imopedia.ro. Prin PUZ se stabilesc obiectivele, acţiunile, priorităţile, reglementările de urbanism (permisiuni şi restricţii) necesar a fi aplicate in utilizarea terenurilor si conformarea construcţiilor din zona studiată (PUZ-ul reprezintă o fază premergătoare realizării investiţiilor, prevederile acestuia realizându-se etapizat in timp, funcţie de fondurile disponibile). Problemele abordate în cadrul Planului Urbanistic Zonal sunt: organizarea reţelei stradale; zonificarea funcţională a terenurilor; organizarea urbanistic-arhitecturală în funcţie de caracteristicile structurii urbane; indici şi indicatori urbanistici (regim de aliniere, regim de înălţime, POT, CUT, etc); dezvoltarea infrastructurii edilitare; statutul juridic şi circulaţia terenurilor; delimitarea şi protejarea fondului arhitectural-urbanistic de valoare deosebită, dacă acesta există in zona studiată; măsuri de delimitare până la eliminare a efectelor unor riscuri naturale şi antropice, dacă acestea există în zona studiată; menţionarea obiectivelor de utilitate publică; măsuri de protecţie a mediului, ca rezultat al programelor specifice; reglementări specifice detaliate (permisiuni şi restricţii) incluse în Regulamentul local de urbanism aferent PUG-ului.
jooble.org