Mircea  Băsescu, protectorul mafiei din Vama Constanţa episodul 2

Mircea Băsescu, protectorul mafiei din Vama Constanţa episodul 2(3073)


 

Mafia din vămile din România continuă să funcţioneze nestingherită, în ciuda declaraţiilor sforăitoare ale fostelor şi actualelor autorităţi. Din când în când, pentru a ne prosti, regizori de doi bani organizează câte un spectacol de sunet şi lumină, ca să ne arunce praf în ochi, iar noi să credem că autorităţile vor să eradicheze infracţiunile din vămi. V-am prezentat, în episodul anterior, mecanismul pus la punct de către mafia produselor petroliere, mecanism prin care păgubesc bugetul de stat cu sute de milioane de euro. În episodul de astăzi, vă vom da şi exemplu concret de o astfel de reţea, care are punctul central, unde altundeva dacă nu în cea mai mare vamă a ţării, la Constanţa.
 
Momente hilare în spectacolul din vămi
 
Circul organizat de autorităţi pentru a ne convinge că lupta cu marea corupţie este în floare a avut, pe lângă momente spectaculoase, cu elicoptere şi cârduri de maşini care alergau urlând din sirene şi cu girofarurile pornite şi momente hilare. Credem că merită să le pomenim. Ele nu sunt altceva decât încă o dovadă de păcălire a opiniei publice. Şi, mai credem noi, iar asta ni se pare cel mai grav, sunt o dovadă că aceea care ar trebui să facă lumină în infracţiunile din vămi cunosc foarte bine fenomenul şi încearcă să-l ascundă sub aceste mici scenete umoristice.
Una dintre ele s-a petrecut la jumătatea lunii august, în anul 2005. Era duminică şi la Vama Nădlac toată lumea se simţea bine. Turiştii care treceau dădeau şpaga al cărui cuantum îl cunoşteau cu toţii şi totul era frumos. Până a venit un control „inopinant” şi i-a prins. Mai corect spus, l-a prins pentru că era vorba de unul singur. Unul dar bun. Este vorba despre câinele de serviciu al PCTF Nădlac, în cuşca cătuia s-au găsit teancuri de euro, forinţi şi lei. La întrebările anchetatorilor, câinele, încăpăţânat ca un catâr, a refuzat să răspundă. Doar a mârâit de două ori. În rest, vameşii erau curaţi luminaţi, de parcă atunci veniseră toţi de la sfânta împărtăşanie. Doar era duminică, nu? Direcţia Generală a Vămilor, nu a mai comunicat cum a fost sancţionat câinele.
Cel de-al doilea episod s-a consumat la o vamă de la graniţa cu Serbia, unde a fost stopat un important trafic cu ţigări de contrabandă. O infractoare extrem de periculoasă, în vârstă de aproximativ 60 de ani, o veritabilă variantă românească a celebrei infractoare Bonnie, partenera nu mai puţin celebrului bandit Clyde, a încercat să păcălească vigilenţa vameşilor şi să facă trafic de ţigări. În zadar însă. Vameşii nu sunt aşa de uşor de păcălit, mai ales când sunt vigilenţi. Femeia avea asupra ei o aparent banală cratiţă cu sarmale, dar care în realitate era cu totul altceva. Vameşul cel vigilent, folosindu-şi toată inteligenţa şi puterea de concentrare, controlând pe dinafară cratiţa şi-a dat seama că vasul era mai cald spre partea de sus şi mai rece la fund. Şi-a dat seama imediat că din punct de vedere fizic, aşa ceva nu este posibil. Sarmalele se răcesc întotdeuna de sus către fundul cratiţei. A înţeles imediat că aici se ascunde musai o infracţiune. Iar flerul său s-a dovedit a fi funcţionat ireproşabil. Deasupra, la partea caldă adică, erau, într-adevăr, două straturi de sarmale, dar menirea lor nu era de a fi mâncate ci de ascunde ce era dedesupt. Nu mai puţin de două cartuşe de ţigări. Două cartuşe de ţigări pe care teribila infractoate încerca să le introducă ilegal în ţară. Desigur că împotriva lui Bonnie de România s-au luat cele mai drastice măsuri legale. Inclusiv s-a trecut la confiscarea sarmalelor.
Nu-i aşa că vor să ne ia de proşti? Probabil că în timp ce o controla pe biata femeie, pe deasupra vameşului trecea, gata să-i ia chipiul din cap, vre-un avion burduşit cu ţigări. Pe acesta însă, nu avea cum să-l controleze, să vadă dacă nu este cumva mai cald către elice şi mai rece către coadă.
 
Eradicarea evaziunii cu produse energetice – o simplă corecţie a legii
 
„Produse energetice” este numele generic care se dă tuturor substanţelor care sunt folosite pentru producerea energiei. Toate sunt accizate şi de aceea sunt o tentaţie mare pentru evazionişti şi traficanţi. În special produsele şi derivatele petroliere, care aduc sume mari de bani prin manevre simple şi aparent legale. Spunem „aparent legale”, pentru că legea are o mică hibă, pe care evazioniştii o folosesc din plin. Plata accizei se face de către beneficiar, numit tehnic „destinatar final” şi nu atunci când pleacă produsele petroliere de la furnizor, numit tehnic „antrepozitar iniţial”. Mecanismul ar trebui să fie simplu. Marfa pleacă iar cel care o livrează nu are nici o obligaţie de a plăti accize la stat, pentru că acestea vor fi plătite, conform legii, de către cel care primeşte marfa. Numai că pe acest drum firesc, se interpune o altă firmă, numită tehnic „antrepozitar intermediar”. Aici se gripează mecanismul cel care pare simplu. Firma intermediară, teoretic cel puţin, ar trebui să plătească accizele. Numai că în 2-3 luni, trimite marfa spre o altă firmă şi astfel plata accizelor cade în sarcina acesteia din urmă. După care antrepozitul intermediar fie se desfiinţează, fie îşi schimbă numele sau structura acţionariatului şi urma beneficiarului se pierde. De foarte multe ori, produsele trec pe la „antrepozitarul intermediar” doar pe hârtie. Şi astfel evazioniştii vând produsele energetice la preţul pieţei, adică preţ care cuprinde în el şi accizele. Doar că aceste accize, în loc să intre la bugetul de stat, intră în buzunarele evazioniştilor.
Toate acestea s-ar putea rezolva foarte simplu, dintr-un condei, fără descinderi, controale, spectacole cu elicoptere şi altele asemenea. Prin simpla modificare a legii. Care ar trebui să prevadă ca accizele să fie plătite de către cel care livrează marfa, şi nu de cel care o primeşte şi a cărui urmă este uşor de pierdut. Astfel, firmele intermediare, prin care se face efectiv frauda, nu şi-ar mai avea rostul. Dar, după cum se vede, chichiţa este lăsată în lege, pentru că ea permite strângerea de bani negri, de foarte mulţi bani negri.
 
O reţea întinsă în toată ţara, cu originea la Constanţa
 
Capul ghemului foarte întorotcheat pe drumul căruia statul pierde zeci de milioane de euro se numeşte „S.C. Oscar Downstream SRL”. Firma are sediul social în judeţul Ilfov. Dar aici nu are nimic altceva decât nişte birouri. Un tentatcul al ei se întinde până la Craiova, unde firma are depozite pentru produsele energetice. Cel de-al doilea, se întinde la Constanţa. Firma „SC Oscar Downstream SRL” are statutul de antrepozit fiscal. Adică este o firmă care, conform legii, îndeplineşte criteriile stabilite de aceasta pentru a primi autorizaţie de la Vamă pentru a importa produse energetice. Primul pas în mecanismul evaziunii se face la Vama Constanţa. Prin acest punct, firma ilfoveană importă produse energetice. Produse pe care, o parte le transportă la depozitul propriu de la Craiova, iar o parte le lasă în custodie la antrepozitul fiscal Oil Terminal SA Constanţa. De aici încolo începe sarabanda intermediarilor. Firma ilfoveană livrează produse energetice la nu mai puţin de 5 firme intermediare, în regim suspensiv de plată a accizelor. Asta înseamnă că nu trebuie ca ea să plătească accizele, ci beneficiarii. Cine sunt aceşti cinci beneficiari: „SC Excella Grup SRL” cu sediul în Constanţa; „SC Valkar SRL” cu sediul în comuna Nicolae Bălcescu, judeţul Constanţa, „SC Slov Oil Line SRL”, cu sediul în Arad; „SC Eco Oil Recicling SRL” cu sediul în judeţul Argeş şi „SC Eco Ledo Net SRL” cu sediul în Năvodari, judeţul Constanţa. Acestea vindeau mai departe produsele, tot în regim suspensiv de plată a accizelor către terţe firme, ale căror nume s-a pierdut. Sunt firmele care ar fi trebuit, conform legii, să plătească accizele. Numai două dintre ele au fost identificate până acum: „SC Union Trans Global SRL”, cu sediul în Bucureşti şi „SC Trust Energetic Industry SRL”, cu sediul tot în Bucureşti. Cele două firme nu au în comun numai localitatea în care îşi au sediile, ci şi faptul că niciuna dintre ele nu mai funcţionează. Au fost închise. Asta ne poate duce cu gândul la faptul că ele nu erau cu adevărat nişte beneficiari, ci a doua verigă de firme intermediare între care se pierd accizele.
Cităm din nou din documentele oficiale pe care le deţinem: „Activitatea de comercializare de produse energetice de către „SC Oscar Downstream SRL”, prin intermediul antrepozitelor intermediare, a fost întotdeauna de foarte scurtă durată (câteva luni) astfel încât să nu poată fi urmărită sau controlată de către autoritatea fiscală (în ceea ce priveşte intrările şi ieşirile de produse accizabile.”
Şi pentru ca să vă arătăm că nu vorbim nedocumentaţi, să lucrăm în continuare tot cu materialul clientului. Să le luăm la rând pe toate 5 firmele, exemple de viaţă scurtă, dar eficientă. „SC Eco Ledo Net SRL”, cu sediul în Constanţa a funcţionat numai o lună de zile, de la 13.09.2007 până la 15.10.2007. „SC Eco Oil Recicling SRL” cu sediul în Argeş a funcţionat numai trei luni de zile, de la 23.01.2008 până la 17.04.2008. „SC Slov Oil Line SRL” cu sediul în Arad, a funcţionat aproximativ trei luni de zile, de la 13.05.2008, până la 6.08.2008. „SC Valkar SRL” a funcţonat tot trei luni de zile, de la 19.08.2008 până la 29.11.2008. „SC Excella Real Grup SRL”, cu sediul în Constanţa a funcţionat şi ea numai trei luni de zile, în intervalul 19.12.2008 – 1.04.2009. În ordinea pe care am arătat-o, SC Oscar Downstream SRL” a trmis către aceşti intermediari cu viaţă scurtă produse energetice în regim suspensiv, adică scutite de plata accizelor, după cum urmează: 6.215 tone către prima societate, 8.920 tone către ce-a de-a doua, 12.806,9 către ce-a de-a treia, 44.371 tone către cel de-al patrulea intermediar şi 42.832 tone către cel de-al cincilea antrepozitar intermediar. După cum se poate observa, cantităţile nu sunt mari, dar ele au fost expediate în perioade succesive, de unde ar rezulta că s-a urmărit asigurarea unei continuităţi în acest sistem.
În episodul următor vă vom dezvălui cine sunt patronii acestor firme, cum au fraudat ei statul dar şi cine de la Vamă se face vinovat de eliberarea unor autorizaţii mincinoase prin care aceste firme au devenit antrepozitari fiscali fără să îndeplinească nici pe departe condiţiile prevăzute de lege.
Taguri: basescu, vama, constantajooble.org