Portul Constanța – Ghid de utilizare/comportament

Portul Constanța – Ghid de utilizare/comportament(2073)


Un text de Laurențiu Mironescu

Administrația Porturilor Maritime Constanța a fost înființată printr-o hotărâre de guvern și anume 517/1998. Actul a mai fost completat în 2009, prin altă hotărâre de guvern, 597. Atât primul act, cel de înființare, cât și cel de-al doilea, cel de completare, sunt niște documente coerente, să știți. Și documentele astea arată foarte clar că Administrația Porturilor derulează, conform legii, activități de interes public național, că îndeplinește rol de autoritate portuară și are ca scop punerea la dispoziția utilizatorilor infrastructura de transport naval aparţinând domeniului public al statului (…) în mod nediscriminatoriu, pe baza unor contracte de subconcesiune sau închiriere, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Din ceea ce văd eu în lege, lucrurile sunt foarte, foarte simple. Din ceea ce văd eu pe ecranele televizoarelor sau mai citesc prin presă, lucrurile sunt distorsionate de o manieră impardonabilă, chiar de oameni de la care aveam oarece pretenții. Analiști de tot felul, politici, militari, economico-financiari, psiho-somatici și moral-volitivi enunță în spațiul public tot felul de nerozii. Nu-mi dau seama de ce, atâta timp cât aceste enunțuri se doresc a fi luate în serios și măcar familiarizate cu industria transporturilor maritime și cea portuară pe care le feliază cu o convingere nu știu de unde izvorâtă.

Aveam un profesor la Anvers care avea o vorbă … ports are more than piers … a scris și-o carte exact cu acest titlu. Un mare sufletist profesorul ăsta al meu, dar cu acest titlu el n-a făcut altceva decât să enunțe o percepție și-un mod de viață … al tovarășilor belgieni care-și priveau și, probabil, încă privesc portul Anvers ca pe soluția de a-și păstra, peste ani și generații, un trai civilizat. Iar convingeri similare am văzut la întreaga zonă hanseatică … Amsterdam, Rotterdam, Bremen, Hamburg … popoare vechi, cu tradiție în comerț desfășurat pe mare … din tată în fiu marinari, constructori de nave, bărci, yacht-uri, furnizori de piese, reparații, orice legat de mare și de ce plutește în scopul afacerilor.

Modul lor de gândire e simplu … Ia uite câți atârnăm de vapoare și de restul … Vrem să meargă treaba? Vrem … Bun, păi foarte bine, cum facem să meargă? … Uite așa facem … clarificăm cadrul legislativ, de o manieră suplă și lipsită de echivoc … iar după ce-l clarificăm îi dăm continuitate, nu-l schimbăm odată cu guvernul sau cu primarul. Indiferent cine guvernează, principalul argument al unui manager este competența și nu rapiditatea cu care-și frânge coloana vertebrală când trece șef-su prin față … De ce mai avem nevoie? Păi, de oameni educați, care să gândească soluții logistice care să ne pună cu un centimetru în fața competiției pentru că principalul parametru de analiză, liantul care unește toți stakeholder-ii, indiferent cu cine votează și cu cine simpatizează ei în sinea lor, sunt BANII … BANII … Politica civilizată e contabilă, în definitiv. Faci bani și lumea o duce mai bine, ești bun, nu, ia hai la caca …

Venim 3000 mii de kilometri mai la est … de n-am mai veni … Enunțul ăsta al domnului Radu Bonduelle Mazăre cum că-și dorește acțiuni gratis de la portul Constanța pentru a încasa dividende și finanța costul giga caloriei în Constanța mi se pare de o prostie infinită și de un cinism așijderea … Anunțul ministrului transporturilor care decretează că gata, s-a hotărât, Administrația Porturilor va fi listată la bursă mi se pare foarte aproape de un act de trădare, realmente. Și ne mai ia și de proști, auzi, cică scoate acțiunile portului la bursă, pentru a transparentiza activitatea … Nu, serios … Asta-i o nouă definiție a ceea ce înseamnă piața de capital …Revenind … Porturile se privatizează numai la papuași, la națiunile pe care le cumperi cu un pumn de limonine … Porturile serioase, grație caracterului lor irepetabil și aproape incuantificabil de scump, rămân ale națiunilor lor, tovarăși. Pentru că ele sunt mai mult decât cheuri … sunt garanția modului nostru de viață. La modul cum ne-am comportat cu propria noastră țară, nu avem prea multe garanții rămase.

Am auzit de la diverși erudiți posesori de emisiuni economice la modă când, vorbindu-se de port și de Administrația lui, s-a pus ca explicație pentru toată această presiune dorința politică de a controla numirea directorului portului și de a se bucura de evziunea fiscală care se întâmplă în port.

Viața mea adultă e aproape congruentă cu portul Constanța. Am navigat zece ani, ultimii aproape doi comandant. Am rămas la uscat, inspector în Inspectoratul Navigației Civile jumătate de an, iar am plecat pe mare de unde m-am întors ca să fiu directorul portului Constanța aproape doi ani … de aproape zece ani sunt acționarul unor firme care fac câte ceva prin port, iar de un an sunt director la alta, tot prin port. Am o idee destul de fidelă la ce se poate face în acest port, mă gândesc. Trăind aici, auzi de una, auzi de alta. Eu știu ce am de reproșat managementului … iar când mă refer la management, mă refer la cel care ia decizii reale în port, adică la minister, nu la directorul general care are libertatea de a angaja maxim un sfert de secretară … dacă insistă.

Eu reproșez managementului neclaritatea cadrului legislativ alcătuit după profilul directorilor instituțiilor din port și nu funcție de mecanisme de atragere a traficului portuar, inconstanța legislativă, mingicărelile politice la numirile din middle management și nivelul operațional și, în general, faptul că ministerul nu gândește portul într-un ansamblu integrat multimodal … canal, Dunăre, viziune fiscală integrată pe tot segmentul de transport și așa mai departe. Mai sunt alte multe de reproșat, dar printre toate, indiferent cât de obiectiv profesional și subiectiv politic aș fi, evaziunea fiscală nu se găsește printre ele. În afara de vreo doi, trei arăbeți care s-ar mai încumenta să plece cu oarece marfă nemanifestată, de regulă cherestea, eu nici nu-mi imaginez cum s-ar putea face și de unde ar surveni cifrele auzite.

Portul Constanța își ia marea parte a veniturilor din taxele pe care navele le plătesc ca să intre și să opereze în port … taxă de bazin, de cheu, de dirijare, supraveghere, nici nu mai știu care sunt. Intră nava, se aplică un coeficient la lungime sau la tonajul brut și se obține ceea ce nava plătește … Serviciile portuare sunt foarte clare și simplu de urmărit. Intrarea unei nave în port e anunțată cu multe zile înainte, iar opis-ul celor care primesc date exacte despre sosire este lung. Agent, autorități, administrație, autoritatea navală, căpitănie, pilotaj, remorcaj, legători, immigration, doctori, vamă, o groază … Toți știu când nava intră. Toți știu cât nava stă. Toți știu când nava pleacă, cu ce și cu cât pleacă. Portul taxează nava, marfa e treaba altor instituții. Dacă pricepuții tot acuză că în port se întâmplă nu știu ce, foarte frumos, acuzați în direcția corectă, iar aia nu este ministerul transporturilor sau administrația portului.

Bonduelle mai face niște acuze lipsite de fair-play … cică milionarii din port se opun trecerii portului la primărie, cum ar fi prin alte părți, ca să-și păstreze tarifele reduse la chirii, să se umple de bani și să ia mașini de sute de mii de euro copiilor lor … dar ia uite ce fac eu, Radu Robin Hood Bonduelle Mazăre … iau de la ăștia și vă dau bani, milogilor, să aveți giga caloria mai mică. Mai multe minciuni puse într-o acuză care nu-i face cinste domnului primar. Să explicitez, un pic. În primul rând, tarifele nu sunt neschimbate de douăj’ de ani, cum spune dom’ primare. Personal, în ’99, le-am schimbat din lei în dolari crescându-le, în 2005 s-au schimbat în euro și iar au crescut, iar de atunci au mai tot fost niște creșteri substanțiale. În al doilea rând, tarifele nu sunt mici. O navă fluvială plătește la Rotterdam jumătate din cât plătește la Constanța … În al treilea rând, în alte părți porturile au aparținut orașelor, corect, dar globalizarea și goana continuă după diminuarea costurilor de operare și nevoile investiționale au determinat intervenții susținute ale statelor, cum ar fi guvernul Olandei care a intervenit, începând cu 2004, în acționariatul portului Rotterdam.

Dacă primăria ar oferi un mediu de business corect, consistență în interesul public, civilitate în relațiile de reprezentare a portului, cine credeți că s-ar opune ca portul să primească cadou un partener de nădejde? Nimeni, vă garantez … Samba continuă și apariția asta exotermă când verde, când roz, când roșie care este Mazăre, ba cu șapcă, ba nazist, bulibășeala pe care o tot face în oraș de ani și ani constituie un real pericol pentru bunul renume al oricărei întreprinderi economice, cu atât mai mult al uneia extrem de volatile care trăiește din bună intenție cum este transportul maritim. De aici reacția adversă a marilor operatori din port care nu prea mai sunt români, by the way …

În Constanța e simplu … minciuni pe bandă, pui și ulei la pachetari, superficialitate și țigănie în Mamaia, 65% la vot. Te miști printre români, minți românii, pe ei îi cumperi, pe ei îi amăgești, pe ei îi folosești. Portul are alt areal de interes, alți competitori, altă agendă. Aici trebuie să fii serios, pro-activ, să acționezi în interesul afacerii, al fluenței, trebuie să ai empatie și respect pentru utilizatorii portului. Toate aceste calități sunt plecate din Mazăre, dacă le-o fi avut vreodată.

Creșterea reprezentării primăriei în acționariatul Portului Constanța și listarea lui la bursă riscă să nenorocească unul dintre puținele asset-uri cu adevărat importante rămase României.
Mi-ar fi plăcut să aud că în guvern există determinarea de a readuce cele 40 % din acțiunile portului înstrăinate la primărie și fondul proprietatea înapoi. Privatizarea unei entități a statului care are o misiune publică importantă pentru economia țării și a regiunii nu va face altceva decât să gonească clienții pe termen mediu și lung. Privatizarea unei autorități a statului care are o misiune eminamente publică mi se pare un non-sens pe care nu ni-l mai permitem.

În concluzie … fiți atenți, că vă verific …

Portul Constanța e de interes național, da? Nu privat, nu local, nu județean. NAȚIONAL …
Administrația Portului Constanța este autoritatea portuară a României, da?
Veniturile Administrației Portului Constanța vin, în mare parte, de la nave și nu de la chiria terenurilor din zona portuară. Mărirea chiriilor nu ar mări profitul portului ci ar alunga utilizatorii portului … Deci giga caloria nu s-ar ieftini …
Chirii constante de 20 de ani și porturi vestice în subordinea primăriilor egal minciuni, da?
Privatizarea unei autorități a statului e rău, rău, nu se face, da?

La materialul următor încep cu un chestionar.
jooble.org