În această seară, REGAL CULTURAL, la Casa de Cultură din Constanţa: dramatizarea romanului autobiografic

În această seară, REGAL CULTURAL, la Casa de Cultură din Constanţa: dramatizarea romanului autobiografic "MAITREYI", de MIRCEA ELIADE, cu MAIA MORGENSTERN(1638)


În această seară, de marţi – 1 aprilie, de la ora 19.00, pe scena sălii mari a Casei de Cultură, din Constanţa, timp de două ore şi un sfert, spectatorii vor avea parte de un REGAL cultural, „marca” MIRCEA ELIADE (autor) şi MAIA MORGENSTERN (artist interpret)!

Compania de Teatru „D’AIA”, din Bucureşti, prezintă, dramatizarea (realizată de Chris Simion, care semnează şi regia) celebrului roman – destăinuire, autobiografic, „MAITREYI”, a lui MIRCEA ELIADE, cu MAIA MORGENSTERN în rolul principal, acela al personajului adăugat în dramatizarea romanului: Maitreyi... bătrână, la 60 de ani!

 

Iată cum îşi prezintă spectacolul realizatorii săi:

“Prima întâlnire cu Maitreyi: o ai în programa de bacalaureat, ca „lectură obligatorie”.
A doua intalnire: reciteşti, după 30 de ani, şi realizezi că este mai mult decât frumoasă, această poveste de dragoste, dintre Mircea Eliade şi Maitreyi Devi, adolescenta indiancă, în vârstă de 16 ani.
„Maitreyi” este o poveste care te determină să-ţi laşi sufletul să respire.

El a scris „Maitreyi” după ce a fost dat afară din casa familiei Narendra Sen.
Ea a scris „Dragostea nu moare”, ca răspuns, revoltată de apariţia romanul lui şi de toate fanteziile de amor, pe care le mărturiseşte, care o au ca personaj central.
Fiecare a transpus, subiectiv, ceea ce sufletul său a trăit la o intensitate paroxistică, dincolo de reguli, prejudecăţi, religie, cultură.

Spectacolul are la bază o dramatizare dublă, realizată dupa romanul „Maitreyi”, de Mircea Eliade, cu intervenţii din „Dragostea nu moare”, scrisă la bătrneţe (la 60 de ani!) de Maitreyi Devi.

Este pentru prima oară când aceste două puncte de vedere se întâlnesc, pe o scenă de teatru!...”

 

CHRIS SIMION, cel care a conceput şi regizat spectacolul, se destăinuie (şi se explică):
"Pentru mine, spectacolul MAITREYI reprezintă o experienţă personală, mai mult decât o experienţă scenica sau una literară. Prima întâlnire cu această poveste de dragostea fost în perioada adolescenţei, când era inclusă, ca “lectură obligatorie”, în programa de “bac”.
A doua întalnire a coincis cu… deplasarea mea în India!
Am recitit cartea şi abia atunci am înţeles că este mai mult decât o frumoasa poveste de dragoste, ce a marcat generaţii întregi…
Am propus un spectacol autentic, de la decor, costume, muzică, ritualuri, un spectacol în care sufletul să poată să fie atins de fragilitatea şi cultura unei lumi total diferite de lumea noastră. Şi cred că am reuşit, datorită unei distribuţii formidabile, care a crezut în proiect şi a reuşit să scoată la lumină tot ceea ce India, a lui Mircea Eliade şi a lui Maitreyi, conţine."

 

Actorii care dau naştere acestei poveşti scenice sunt:
MAIA MORGENSTERN – Maitreyi,  la 60 de ani;
AYLIN CADÎR – Maitreyi,  la 16 ani;
VLAD ZAMFIRESCU – Mircea Eliade;
DORU ANA – Narendra Sen, tatal lui Maitreyi;
ANCA SIGARTĂU – Srimati Devi, mama lui Maitreyi;
JASMINE ILIESCU – Chabu, sora lui Maitreyi, în vâstă de 8 ani;
CARLA MARIA TEAHA – Lilu, verisoara lui Maitreyi;
MARIUS CHIVU -- Mantu, veri;orul lui Maitreyi;
RADU MICU – Harold, prietenul lui Mircea Eliade;
TEODORA GAROFIL - CALAGIU / MĂDĂLINA DOROBANŢU – servitoarea.


Coregrafia: Carmen Pesantez.
Scenografia: Adina Mastalier.
Dramatizarea şi regia artistică: CHRIS SIMION.


Ora de începere: 19.00.
Durata: 2h 15min.
Preţul biletelor: 60 şi 80 de lei (în funcţie de locul în sală)
 

Taguri: Maitreyi, MirceaEliade, Eliade, M.Eliade, Maitreyi, Devi, NarendraSen, ChrisSimion, Simion, MaiaMorgenstern, Morgenstern, VladZamfirescu, DoruAna, AncaSigartau, CasadeCultura, Constanta, India, D'AIA, Bucuresti, CompaniaD'AIA, teatru, roman, dragoste, pove,jooble.org