Fonduri Europene. Teodorovici are şi el, în sfârşit, cui să dea lecţii: Croaţiei, abia primită în UE...

Fonduri Europene. Teodorovici are şi el, în sfârşit, cui să dea lecţii: Croaţiei, abia primită în UE...(1321)


În perioada 27 martie – 30 martie a.c., o delegaţie croată condusă de Branko Grčić, viceprim-ministru şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Fondurilor Europene din Croaţia (ţară care este al 28 – lea membru al Uniunii Europene, de la 1 ianuarie 2014), efectuează o vizită de lucru în România, la invitaţia ministrului Fondurilor Europene, Eugen Orlando Teodorovici.

Discuţiile dintre cei doi oficiali au vizat dificultăţile întâmpinate de către România în absorbţia fondurilor europene, în perioada de programare 2007 – 2013, experienţa lecţiilor învăţate de partea română, precum şi îmbunătăţirea procesului de absorbţie, din mai 2012 până în prezent, conform afirmaţiilor guvernamentale. S-a discutat, totodată, şi despre procesul de pregătire a portofoliului de proiecte, finanţarea şi cofinanţarea proiectelor, folosirea instrumentelor financiare, dar şi despre sistemul de implementare şi acţiunile avute în vedere pentru perioada 2014 – 2020.

„România a făcut o serie de greşeli, în implementarea fondurilor structurale şi de coeziune, la începutul acestei perioade de programare, însă actualul Guvern a demonstrat că are capacitatea de a recupera întârzierile în absorbţia fondurilor UE. În prezent, rata de absorbţie curentă este de peste 34% comparativ cu aproximativ 8% în luna mai 2012. În ceea ce priveşte exerciţiul financiar multianual 2014-2020, România este unul dintre primele state membre UE care a început dialogul informal cu serviciile Comisiei Europene pentru a pregăti cât mai repede documentele de programare. România va transmite oficial Comisiei propunerea de Acord de Parteneriat 2014-2020 până la sfârşitul acestei luni” , a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

La rândul său, Branko Grčić, viceprim-ministru şi ministrul Dezvoltării Regionale și Fondurilor Europene din Croația, a subliniat faptul că scopul vizitei sale de lucru în România este schimbul reciproc de experiență, acumulată în absorbţia fondurilor UE, și datorită faptului că România a înregistrat un progres considerabil în atragerea fondurilor europene în actuala perioadă de programare.
Ministerul Dezvoltării Regionale și Fondurilor Europene din Croaţia lucrează intens la elaborarea unui proiect de Acord de Parteneriat pentru perioada 2014 - 2020, în care vor fi definite prioritățile cheie ale viitoarelor investiţii și perspectivele de dezvoltare ale țării.

Cu acest prilej, Ministerul Fondurilor Europene şi partenerii croaţi au organizat, astăzi, un seminar, în timpul căruia a fost prezentată experienţa României în atragerea fondurilor europene, dar şi informaţii referitoare la pregătirea perioadei de programare 2014 - 2020.
 

Taguri: BrankoGrcic, Branko, Grcic, Teodorovici, EugenTeodorovici, E.Teodorovici, FonduriEuropene, UE, 2007-2013, 2014-2020, Croatia,jooble.org