Voivodina, Serbia: o delegaţie tulceană s-a întâlnit cu reprezentanţii celor 28.000 de români din zonă

Voivodina, Serbia: o delegaţie tulceană s-a întâlnit cu reprezentanţii celor 28.000 de români din zonă(1265)


În perioada 25 - 27 martie, o delegaţie a Consiliului Judeţean Tulcea (CJT) a reprezentat România la Novi Sad (capitala Provinciei Autonome Vojvodina / Voi(e)vodina), în Serbia, la lucrările Comisiei de Cultură din cadrul Ansamblului Regiunilor Europene (ERA).

Din delegaţie au făcut parte consilierii judeţeni Mircea Stoian, Petre Marinescu şi George Bejan, ca şi Mircea Iordache, consilier în cadrul Biroului Comunicare, Relaţii Externe, Anticorupţie şi Promovarea Judeţului, la CJT.

Pe ordinea de zi, cel mai important lucru discutat a fost reducerea abandonului şcolar în Europa, delegaţia Consiliului Judeţean Tulcea prezentând cauzele abandonului şcolar, grupurile de risc şi măsurile de intervenţie propuse pentru a stopa acest fenomen în judeţul dobrogean.
În cadrul şedinţei, s-a stabilit ca Ansamblul Regiunilor Europene să depună un proiect cu finanţare europeană, în cadrul programului “Erasmus Plus” ("Erasmus+"), pentru a ajuta regiunile membre să lupte împotriva abandonului şcolar.
Consiliul Judeţean Tulcea şi-a manifestat interesul de a deveni partener în cadrul acestui proiect cu finanţare europeană.

 


În Vojvodina trăiesc 28 000 de etnici români!

 

La Novi Sad, delegaţia Consiliului Judeţean Tulcea s-a întalnit şi cu reprezentanţii Consiliului Românilor din Serbia (În Provincia Autonomă Vojvodina fiind cea mai numeroasă comunitate de etnici români, din Serbia, următoarea, din punct de vedere numeric, fiind cea de la Sud – Est de Voivodina, din Valea Timocului), informându-se, astfel, despre situaţia minorităţii române din această zonă.

Aproximativ 28.000 de români se află în regiunea menţionată (la ultimul recensământ, din 2011, cifrele oficiale arătau un număr de 25.410, stabiliţi în 42 de localităţi) românii fiind, oficial, a IV-a minoritate din întreaga Serbie actuală (dar, “de facto”: este a… treia, după ţigani şi unguri!, pentru că albanezii din cealaltă Provincie Autonomă a Serbiei, Kosovo, şi-au proclamat propriul stat, în 2007, dar sîrbii nu-l recunosc).

Au fost propuse schimburi culturale şi identificarea unor metode de colaborare, în vederea menţinerii vii a conştiiţei româneşti, pentru conaţionalii noştri din Serbia.
 

Taguri: Vojvodina, Voivodina, Voievodina, Serbia, Virset, NoviSad, ErasmusPlus, Erasmus+, VoivodinaRomani, ValeaTimocului, CJT, CJTulcea, Tulcea, AbandonScolar, abandon, scolar, Provincie, Autonomă, Varset, Serbia, sîrbi, sarbi, Kosovo, albanezi, unguri, tigani,jooble.org