Ziua Mondială a Teatrului: la Constanţa, spectacolele săptămânii, de la TSCT, îi sunt dedicate

Ziua Mondială a Teatrului: la Constanţa, spectacolele săptămânii, de la TSCT, îi sunt dedicate(1158)


27 martie este data oficială în care se sărbătoreşte ZIUA MONDIALĂ A TEATRULUI.

Ziua Mondială a Teatrului a fost creată de Institutul Internaţional de Teatru (TII), în cadrul Congresului Mondial de la Viena, în anul 1961, şi a fost sărbatorită, pentru prima oară, în 1962, la 27 martie, ziua în care se deschidea stagiunea «Teatrului Naţiunilor», de la Paris.

De atunci, pe 27 martie, în fiecare an, comunitatea teatrală internaţională, artişti şi public, deopotrivă, celebrează Ziua Mondială a Teatrului, ca un moment de afirmare a forţei de comunicare a artei scenice, ca mod de expresie a Umanităţii, dincolo de toate frontierele geografice sau culturale, lingvistice, religioase sau politice.

Teatrul este o sursă de divertisment şi inspiraţie, care are puterea de a uni diversele culturi şi popoare, din intreaga lume.
Dar este mai mult decât atât, pentru că poate educa şi informa. Teatrul ne poate face să zâmbim şi să plângem, dar ar trebui să ne facă să gândim sau să ne analizăm.
Teatrul este o muncă de echipă, deşi cei care se văd sunt actorii, există şi oameni extraordinari, cei care nu sunt vizibili (tehnicieni de scenă şi din ateliere), la fel de importanţi pentru că fac posibilă producţia teatrală.

Din multe puncte de vedere, fiecare zi ar trebui considerată… o zi a teatrului ! Şi aceasta: «fiindcă avem datoria de a purta mai departe tradiţia divertismentului, de a educa şi de a lumina publicul, fără de care noi, creatorii de teatru nu am exista», cum spunea actriţa britanică Judi Dench, în 2010, în mesajul său, cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului.

Teatrul de Stat Constanţa (TSCT) dedică spectacolele acestei săptămâni Zilei Mondiale a Teatrului şi, în spiritul acestei sărbători, invită publicul să-i fie alături, la toate spectacolele, pentru o sărbătoare, perpetuă, a impresionantului şi magicului univers teatral.
Teatrul de Stat Constanţa se alătură şi Campaniei Naţionale ‘’Artiştii pentru Artişti’’!

Pe scena dramatică constănţeană, atât sâmbătă - 29 martie (ora 19.00), cât şi duminică - 30 martie (de la aceeaşi oră: 19.00), publicul este invitat la recenta sa premieră, din februarie a.c., cu una dintre piesele reprezentative ale iluminismului francez «NUNTA LUI FIGARO», de Pierre - Augustin Caron de BEAUMARCHAIS.

 

 

MESAJUL INTERNAŢIONAL, din 2014, de Ziua Mondială a Teatrului – 27 martie: „Oriunde se află o societate umană, acolo se manifestă, irepresibilul,... Spirit al Spectacolului!”

 

Sub copaci, în sate minuscule sau pe scene dotate cu tehnologii avansate, din marile metropole ale lumii; în săli de clasă sau pe câmpuri şi în temple; în mahalale, pieţe ale oraşelor, centre comunitare sau subsoluri din centrele vechi ale oraşelor, în toate aceste locuri, aşadar, oamenii se adună, pentru a intra în comuniune cu efemerele lumi teatrale, pe care le creăm pentru a ne exprima complexitatea umană, diversitatea, vulnerabilitatea în carne şi oase, prin răsuflare şi voce.
Ne adunăm pentru a plânge şi a ne aminti; pentru a râde şi a contempla; pentru a învăţa şi a mărturisi. Şi a ne imagina. Pentru a ne minuna de dibăcia tehnică şi pentru a întruchipa zei. Pentru a ne recăpăta suflul colectiv, în faţa capacităţii noastre de a crea frumuseţe, compasiune, sau monstruozităţi. Venim pentru a căpăta noi energii şi puteri. Pentru a sărbători bogăţia şi diversitatea culturilor noastre şi pentru a şterge graniţele care ne despart.

Oriunde se află o societate umană, acolo se manifestă irepresibilul... Spirit al Spectacolului!
Născut în comunitate, el poartă măştile şi costumele diferitelor noastre tradiţii. El pune la treabă limbile, ritmurile şi gesturile noastre, creînd un spaţiu în mijlocul nostru.
Iar noi, artiştii care lucrăm cu acest vechi spirit, ne simţim datori să-l îndreptăm, prin inimile, ideile şi trupurile noastre, către dezvăluirea realităţilor noastre, în toată banalitatea lor, dar şi cu misterul lor strălucitor.

Însă, în această epocă în care milioane de oameni se luptă pentru a supravieţui, suferă din cauza unor regimuri tiranice sau a capitalismului rapace, fug din calea războaielor şi vitregiilor; în care serviciile secrete ne invadează viaţa noastră privată, iar cuvintele noastre sunt cenzurate de guverne care se amestecă nepoftite; în care pădurile sunt rase de pe faţa pământului, speciile exterminate, iar oceanele otrăvite: ce anume ne mai simţim noi datori să dezvăluim?...

În această lume de puteri inegale, în care diverse grupuri hegemonice încearcă să ne convingă că un popor, o rasă, un sex, o preferinţă sexuală, o religie, o ideologie, un anume cadru cultural sunt superioare tuturor celorlalte, mai putem oare susţine ideea că arta ar trebui să fie separată de constrângerile agendelor sociale?...

Ce ar trebui să facem noi, artiştii arenelor şi ai scenelor? Să ne conformăm cererilor, igienizate, ale pieţei? Sau să ne folosim de puterea pe care o avem: aceea de a crea un spaţiu în inima şi mintea societăţii, de a aduna oamenii în jurul nostru, de a aduce inspiraţie, încântare şi informaţie, şi de a crea o lume a speranţei şi a conlucrării cu inimile deschise?!...
 

Taguri: TeatruldeStat, Constanta, TSCT, ZiuaMondialaaTeatrului, Teatru, INT, TeatrulNatiunilor, Paris, NuntaluiFigaro, Beaumarchais, iluminism, francez,jooble.org