Să fim drepţi: PNL are un mare merit pentru păstrarea la Stat, până acum, a Portului Constanţa

Să fim drepţi: PNL are un mare merit pentru păstrarea la Stat, până acum, a Portului Constanţa(2539)


Pentru că, în aceste zile, s-a încins discuţia (şi disputa) legată (de-acum: explicit) anunţata intenţie a premierului Victor Ponta (confirmată şi de trepăduşul politic de la Transporturi, ministrul de mucava Şova), şi, poate, pentru că ar putea fi necesară, pentru unii dintre cititorii noştri, o probaţiune a obiectivităţii noastre referitoare la Partidul Naţional Liberal , pe care îl tot criticăm, de când s-a înhăitat (el, “partid istoric”, tradiţional şi programatic de centru – dreapta) cu socialiştii (de sorginte comunistă şi super-avere capitalistă, într-un cuvânt: bravi dezvoltatori ai “burgheziei roşii”, cum o numea chiar Lenin!), “facem dreptate”, subliniind şi unul dintre meritele liberalilor (cam puţine, ce-i drept…), din ultimii ani.

Căci orice s-ar putea afirma despre PNL, analizându-i evoluţia politică, de prin 2006 încoace (adică din momentul în care “s-a luat” cu PSD – ul), numai că nu s-ar fi opus, fără echivocuri şi bâlbe vinovat – împăciuitoriste, la acapararea Portului Constanţa, de către “echipa Mazăre”, nu poţi să spui (dacă ai un mimimum de bunăcredinţă).

Adevărul este că liberalii s-au opus tot timpul, şi încă foarte hotărât, “pe faţă”!, la acest proiect al lui Mazăre, Constantinescu & Gaşca.
Şi au făcut-o atât pe vremea Guvernului Tăriceanu (liberal, dar susţinut parlamentar de către PSD, pentru a completa cele numai… 18 procente peneliste, din Parlamentul României, după ruperea “Alianţei DA”, prin plecarea PDL – ului), cât şi în perioada de Opoziţie la Guvernele Boc (şi, vai, cum era să uităm…, la “Regimul Băsescu”, desigur), când au fost aliaţi, formal – oficial (în USL) ori doar “de facto” (înainte de USL) cu pesediştii.
Dar cel mai lăudabil este că au făcut-o şi după ce au ajuns la Putere, în mai 2012! Cu atât mai mult cu cât au avut cuţitul Ministerului tutelar în speţă, cel al Transporturilor…

Oricât de mult merită flagelat, jurnalistic vorbind, un borfaş precum Relu Fenechiu (actual puşcăriaş, de altfel) sau oricât ne-am mira ce căta o “Alice” precum nevinovata Ramona Mănescu (contemporana şi omoloaga, pe fond, a Ebei, din Parlamentul European, ori, mai nou, al “săracei domnişoare Petrescu”, Victor Ponta dixit, de la Finanţe) printre portuarii din “Ţara Minunilor” de la terminalul de contrabandă de la Agigea, trebuie să le recunoaştem (şi să apreciem în consecinţă) rezistenţa, aproape eroică (din punct de vedere politic) la presiunile aliaţilor pesedişti, în privinţa Portului Constanţa.
Şi câte înjurături şi blesteme, ameninţări şi jigniri, au trebuit să înghită, de la “măzărişti” şi acoliţii lor, inclusiv din presa aservită, locală şi centrală…
Nu putem uita, de exemplu, cum a fost bălăcărită Ramona Mănescu, în noiembrie anul trecut, când, venită în vizită “tematică” la Constanţa, i-a asigurat pe operatorii portuari că Mazăre nu va pune gheara pe acest obiectiv strategic (nu numai din punct de vedere economic…) al României!

 

Să recunoaştem: Mazăre n-a reuşit să-l convingă pe "Nenea Puiu" (Haşotti) să fie de acord cu găbjirea Portului!...

 

Iar aici a venit timpul să apreciem şi susţinerea primită, de către miniştrii liberali ai Transporturilor, atât din partea conducerii centrale a PNL (desigur: Crin Antonescu, în primul rând!), dar şi suportul “vârfurilor” liberale din “prima linie”, teritorial vorbind, în raport cu obiectul litigiului şi cu pretendenţii: conducerea de partid de la Constanţa (filială care, de altfel, a şi “inventat-o” şi propulsat-o pe doamna Mănescu!), în frunte cu parlamentarii Puiu Haşotti şi Gheorghe Dragomir.
Pentru că tot veni vorba, chiar ne-am mirat (şi am admirat) că pesediştii constănţeni n-au reuşit “să-l întoarcă” pe “Ne(ne)a Puiu”, cum îl (re)alinta, ca un nepoţel, Mazăre, pe bătrânul vulpoi Haşotti, după ce s-a format USL – ul…

Pe linia poziţiei sale constante, PNL emite, periodic (chiar mai des, în ultimul timp, de când nu mai sunt în USL)!) comunicate de presă, în care argumentează, solid, opoziţia sa la noua ofensivă pesedistă, care are ca finalitate imensa gafă, economică şi politică, de a le da Portul lui Mazăre şi Constantinescu.
Pornind de la cele consemnate mai sus, considerăm că este cam nedreaptă ignorarea parţială, vizibilă în presă, locală şi centrală, tocmai a poziţiilor exprimate de către PNL, în legătură cu acţionariatul şi, implicit, managementul în Portul Constanţa… Ei, liberalii, chiar au, în această speţă, atât expertiza, cât şi dreptul moral de a-şi da cu părerea!


Compensăm noi aceast deficit de atenţie, de care se “bucură” intervenţiile publice ale PNL, pe tema Portului, publicând astfel de comunicate, precum cel de la începutul săptămânii, în care se arată ce imens pericol (cu consecinţe nu numai economice, interne, dar şi de politică externă şi de securitate naţională) este reprezentat de “winnetouizarea” (sau, dacă preferaţi: “soleymanizarea”) portului maritim principal al României (avertisment făcut public, în dese rânduri, şi de preşedintele Traian Băsescu, printre mulţi alţii…)!


Iată, încă o dată, conţinutul comunicatului al PNL:

 


“Consiliul de Administrație (al CN APMC SA – N. Red.) în care PSD Constanța și-a impus 6 din cei 7 membri anulează orice șansă de creștere a portului Constanța”

 

“Partidul Național Liberal atrage atenția asupra unor posibile reacții negative din partea partenerilor NATO, în special SUA, în cazul pierderii controlului statului român, prin Ministerul Transporturilor, asupra Portului Constanța (CN APMC SA – N. Red.). Acesta este văzut drept un obiectiv strategic şi de interes național pentru România, importanța sa fiind una multiplă: economică, energetică, militară, de conectivitate.

Astfel, cedarea controlului Portului Constanța de la Ministerul Transporturilor la Primărie reuşeşte, în mod pervers, să transforme un port la Marea Neagră într-un port la lacul Siutghiol.
Ţara noastră şi-a luat angajamente, în privința opțiunilor de dezvoltare şi management al portului, atât față de partenerii săi europeni, cât şi față de finanțatori (Comisia Europeană) şi partenerii NATO.

Participarea majoritară a Statului Român, cu 60% din acţiuni, aparţinând Ministerul Transporturilor, la acţionariatul şi, implicit, la decizia principală în managementul Portului Constanţa, garantează atât menținerea acestor angajamente, cât şi continuarea şi valorificarea opțiunilor strategice de dezvoltare şi extindere a Portului.

Acest control al statului roman, prin Ministerul Transporturilor, este singurul capabil să contracareze interesele meschine şi “parti-pris” - urile unuia sau altuia.”

Scurt, cuprinzător şi… (argumentat -) convingător!
 

Taguri: Ponta, Guvern, Fenechiu, RamonaManescu, ReluFenechiu, Transpoturi, strategic, NATO, Basescu, TraianBasescu, MinisterulTransporturilor, CNAPMCSA, APMC, APC, APM, PortulConstanta, Port, ComisiaEuropeana, ParlamentulEuropean, ComisiaEuropeana, Lenin, SUA, So,jooble.org