Ce vor țările arabe de la Constanța(909)


Instituția Prefectului - Județul Constanța a primit astăzi, 26.03.2014 vizita delegației ambasadorilor țărilor arabe, întâlnire la care au participat, alături de prefectul Radu Volcinschi, viceprimarul Constanței, Decebal Făgădău, și vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Cristian Darie. Delegația Ambasadorilor Arabi acreditaţi la Bucureşti a fost condusă de Excelența Sa AMBASADORUL AHMAD BADER AQEL - STATUL PALESTINA, în calitate de Decan al Ambasadorilor Arabi acreditaţi la Bucureşti.


Din delegația prezentă la Instituția Prefectului - Județul Constanța au mai făcut parte: E.S. Domnul Ambasador al Regatului Arabiei Saudite, Abdulrahman I. Al Rassi, E.S Domnul Ambasador al Irakului, Omer Ahmed Karim Berzinji, E.S. Domnul Ambasador al Sudanului, Mohamed Eltayeb Gasmalla Mudawi, E.S. Domnul Ambasador al Qatarului, Saad Mohamed Saad Al-Kobaisi.


În cadrul întâlnirii s-a discutat despre dezvoltarea relaţiilor bilaterale româno-arabe în privinţa investiţiilor în judeţul Constanţa, încurajarea turismului bilateral, dezvoltarea relaţiilor educaţionale şi culturale, dar și despre interesul acordat de partea arabă activităţilor şi colaborării cu RAJA. Prefectul Județului Constanța și-a exprimat bucuria primirii delegației de ambasadori din Statele Arabe, evidențiind potențialul pe care îl are Județul Constanța pentru a primi investitori în domenii precum: energia, agricultura și turismul. Portul Constanța, unul dintre cele mai mari din Europa, facilitează prin existența sa prezența unor investitori străini în județul nostru. ”Împreună cu autoritățile locale, suntem deschiși pentru discuții și putem fi chiar puntea de legătură între oamenii de afaceri români și cei din țările pe care le reprezentanți”, a declarat prefectul județului Constanța, Radu Volcinschi. Prefectul le-a făcut Excelențelor Sale o scurtă prezentare a județului Constanța, pentru a avea o primă imagine a ceea ce înseamnă județul nostru.


”Ca potențiale zone de investiții pentru oamenii de afaceri din țările dumneavoastră putem vorbi despre domeniul energiei. Avem Centrala Nucleară de la Cernavodă, cu două reactoare funcționale. Aici se poate discuta despre investiții în reactoarele 3 și 4. În domeniul agriculturii, se pot, de asemenea, stabili relații durabile din punct de vedere investițional, județul Constanța având 480.000 de hectare de teren agricol, dar și 70.000 de hectare de pășuni și viță-de-vie. În ceea ce privește turismul, și aici putem vorbi despre un potențial investițional ridicat, stațiunea Mamaia, dar și stațiunile din sudul litoralului oferind numeroase astfel de oportunități. După cum știți, Constanța este și cel mai mare port la Marea Neagră, ceea ce înseamnă că și aici putem vorbi despre un imens potențial investițional, fiind, de altfel, și un punct foarte important pentru traficul de mărfuri către Europa, fie pe Canalul Dunăre - Marea Neagră, fie pe calea ferată sau pe cea rutieră”, a spus prefectul Radu Volcinschi.


E.S. Ambasadorul Palestinei a mulțumit Prefectului Județului Constanța pentru călduroasa primire, menționând că vizita delegației pe care o conduce face parte din demersurile pe care Statele Arabe le-au inițiat în vederea îmbunătățirii relațiilor româno-arabe. Prin prezența ambasadorilor lor la Constanța, statele reprezentate la întâlnire doresc o dezvoltare a relațiilor economice și comerciale cu județul Constanța, precum și o cunoaștere mai aprofundată a oportunităților de investiții din județ. ”Avem toate premisele de a continua relațiile comerciale și investițiile în România. Trebuie să menționez că România a contribuit foarte mult în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii în Țările Arabe. Noi dorim ca aceste relații să fie și mai puternice. Dorim să avem cât mai multe contacte la nivel local. Dorim să știm în ce domenii se pot face investiții în județul Constanța. Am vizitat compania de apă RAJA și am rămas plăcut impresionați de investițiile și de nivelul la care se lucrează acolo, motiv pentru care cred că vom avea o colaborare foarte intensă cu această companie”, a spus Excelența Sa AMBASADORUL AHMAD BADER AQEL - STATUL PALESTINA.


Fiecare dintre ambasadorii prezenți a făcut o succintă prezentare a țării din care provine, punând accent pe posibilitățile de investiții pe care le pot realiza oamenii de afaceri din țările lor.


Vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Cristian Darie, și-a exprimat dorința ca o noua întâlnire să aibă loc la momentul demarării unor proiecte comune concrete, iar “gândurile bune care i-au călăuzit aici să îi călăuzească în continuare”.


Viceprimarul Constanței, Decebal Făgădău, a prezentat salutul Primarului Muncipiului Constanța, Radu Ștefan Mazăre, asigurând pe cei prezenți că, de acum înainte, relațiile româno-arabe vor deveni mai pragmatice, Primăria Muncipiului Constanța asigurând tot suportul pentru eventualii investitori.


Dorința participanților, la finalul întrevederii, a fost ca această întâlnire să se concretizeze în contacte reale între oamenii de afaceri, partea română urmând să informeze permanent asupra oportunităților de afaceri existente la nivelul județului Constanța.

 
jooble.org