Băsescu: Fără securitate, din uraniul ars în reactoarele de la Cernavodă s-ar putea face bombe

Băsescu: Fără securitate, din uraniul ars în reactoarele de la Cernavodă s-ar putea face bombe(1047)


Preşedintele Traian Băsescu a declarat, astăzi, la Haga, unde a participat la Summit-ul securităţii nucleare, că, dacă România nu ar avea securitate, uraniul ars în reactoarele de la Cernavodă ar putea ajunge pe mâna teroriştilor şi s-ar putea fabrica bombe nucleare.

Şeful statului a arătat că niciun şef de delegaţie nu şi-a permis să meargă, în cadrul Summit-ului de la Haga, pe abordări tehnice, care prezentate public ar fi fost de neînţeles, şi a adăugat că a face partizană polulaţia în realizarea securităţii nucleare, prin informare, este un lucru extrem de important.


În plus, Băsescu a menţionat că omul de rând, nu doar în România, ci şi în SUA, şi în Japonia, şi în statele fostei Uniuni Sovietice, unde sunt instalaţii atât de departe de standardele necesare, sau alte ţări europene, nu realizează riscul unor accidente nucleare.

"Spre exemplu, uraniul de la noi, ars în reactoarele de la Cernavodă, pe urmă devine extrem de radioactiv. Eu am văzut, am stat lângă o bară de uraniu, care se bagă în reactor (...) După ce arde în reactor, uraniul acela devine extrem de toxic, radioactiv. Dacă nu am avea securitatea necesară, şi cantităţi de uraniu ars în reactoarele de la Cernavodă ar ajunge pe mâna teroriştilor, s-ar putea fabrica şi mici sau mai mari bombe nucleare. S-ar putea genera, ori prin radioactivitate sau prin utilizarea la un standard mai întalt, s-ar putea fabrica echipamente extrem de periculoase pentru oameni", a spus Traian Băsescu.

Şeful statului a adăugat că oamenii nu realizează riscurile, de aceea un stat ca Germania şi-a propus să reducă producţia nucleară, din cauza riscurilor ridicate pentru menţinerea securităţii nucleare.
"Ca şi în aviaţie, orice accident în zona nucleară generează adaptări ale instalaţiilor, sistemelor de securitate, pentru a se preveni incidente mai mici sau mai mari, până la dezastre", a spus Băsescu, precizând că, din acest punct de vedere, România este continuu într-un proces de consolidare a securităţii instalaţiilor.

Preşedintele a vorbit şi despre securitatea cibernetică a instalaţiilor nucleare şi a precizat că în cadrul Summit-ului s-a vorbit despre riscul major din acest punct de vedere.
"Imaginaţi-vă reactoare în funcţiune, cu sistem cibernetic virusat, care dă alte comenzi în reactor, ar fi un adevărat dezastru, să apară închiderea răcirii, nesupravegherea temperaturilor în reactor", a mai declarat preşedintele, afirmând că statele îşi concentrează atenţia pe prevenirea efectelor unui atac cibernetic la sistemele de comandă la reactoarele nucleare.

Sursa: Mediafax
jooble.org