PSD scoate Portul Constanța la vânzare!

PSD scoate Portul Constanța la vânzare!(1698)


PSD vrea să privatizeze Portul Constanța. La asta se va ajunge dacă propunerea ministrului Transportului, Dan Șova, va deveni realitate.

Ce a propus acesta de fapt? ”În acest moment, Ministerul Transporturilor are 60% în administraţia Portului Maritim Constanţa, Primăria Constanţa are 20% şi Fondul Proprietatea are 20%. Intenţia noastră este de a mai da acţiuni către Primăria Constanţei pentru a ajunge la un procent de 33%, din ceea ce rămâne să scoatem pe bursă 14%, în aşa fel încât să avem: Ministerul Transporturilor - 33%, Primăria Constanţa - 33%, 14% scos pe bursă şi 20% Fondul Proprietatea”, a explicat ministrul Transporturilor, Dan Şova, la Antena 3. Acesta a mai spus că prin scoaterea la bursă Portul Constanța devine companie publică.

Să facem un calcul: cele mai multe acțiuni, 34%, vor fi în proprietatea privaților (Fondul Proprietatea și acțiuni listate la bursă). Cine le va deține? Evident, nu se știe. FP nu era mulțumit cu acțiunile la CN Administrația Porturilor Maritime și le poate vinde oricui dorește. Cine e interesat va putea achiziționa și cele 14% de pe bursă. Statul, cu 33%, pierde practic controlul asupra CNAPMC și implicit a portului. Este un obiectiv de interes strategic, care astfel poate ajunge în mâinile oricui.

Un fost director al CNPAMC spune că acest lucru este extrem de periculos. Mai bine i-ar da portul lui Mazăre, decât să îl scoată la bursă, deci să îl privatizeze. Practic, atât operatorii, cât și sindicaliștii, prin vocea lui Mircea Burlacu, au declarat, în nenumărate rânduri, că CNAPMC nu se poate privatiza, pentru că reprezintă o autoritate a statului român. Această autoritate fixează tarife, dar are și atribuțiuni legate de securitate. Ce se va întâmpla, de exemplu, dacă un om de afaceri străini va cumpăra portul? Îl va dezvolta sau îl va băga în faliment? Avem, în istoria post-decembristă, destule cazuri în care afaceri de succes au fost îngropate de străini, ca să nu ne gândim, măcar, la un astfel de scenariu.

Ce s-a întâmpat cu dividendele?

PSD Constanța, care a cerut majoritatea acțiunilor CNAPMC, spune că le va folosi pentru constănțeni. Ideea a fost atacată astăzi de președintele PDL Constanța, Gigi Chiru. ”Până acum, Primăria Constanţa a obţinut o sumă destul de importantă din dividentele încasate ca acţionar al Port. Însă, iubitorul de caravane a omis să precizeze cum au fost folosiţi aceşti bani. Într-un răspuns al fostului ministru al Transportului, Ramona Mănescu, dat unei interpelări adresate de senatorul Christian Gigi Chiru, se precizează clar că „pentru anul 2012, primăria Constanţa a încasat dividendele ce îi revin ca acţionar al Portului Constanţa în luna mai 2013”. Aşadar, bugetul Constanţei a beneficiat de bani de pe urma celor 20 de procente pe care municipiul le deţine din port. „Banii au ajuns la Primărie, dar nu şi la constănţeni. Locuitorii Constanţei trec deja prin a treia iarnă în care nu au din ce să-şi plătească întreţinerea, al doilea an în care taxa de habitat depăşeşte impozitul, al 14 ani de chin, de umiliri, de sărăcie. Primăria a primit pentru 2011 6.570.224 lei şi pentru 2012 5.355.572 lei. În total 11.925.796 de lei. Cum au beneficiat constănţenii de această sumă?” îl întreabă senatorul Chiru pe primarul Constanţei.

Sindicaliștii se opun

Aproximativ 600 de reprezentanţi ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare Constanţa au protestat, miercuri, la Ministerul Transporturilor, faţă de trecerea Portului Constanţa la consiliul local, cerând preşedintelui Traian Băsescu o poziţie oficială faţă de această intenţie a Guvernului. Ei au spus că, dacă Portul Constanţa va fi transferat la consiliul local şi autoritatea portuară va fi listată la bursă, va fi oprită activitatea în port. Cei aproximativ 600 de sindicalişti, aduşi cu mai multe autocare, s-au adunat în parcul din faţa Ministerului Transporturilor cu pancarte pe care aveau scrise mesaje precum: "Portul Constanţa este al ţării, nu al poftelor voastre", "Privatuizarea autorităţii portuare - marele proiect al marilor proiecte", "Portul Constanţa nu este un car alegoric", "Portul Constanţa nu este club de noapte" şi "Portul Constanţa nu este harem". Totodată, ei au strigat "Unitate" şi Solidaritate", făcând zgomot la două butoaie, din trompete şi vuvuzele.
Preşedintele federaţiei, Mihai Burlacu, a spus, pentru Mediafax, că se doreşte convocarea în regim de urgenţă a unei întâlniri între cu premierul Victor Ponta şi ministrul Transporturilor Dan Şova, pentru a le prezenta acestora "argumentele juridice" ale sindicaliştilor pentru renunţarea la transferul Portului Constanţa la autoritatea locală. "Totodată, facem apel la Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi implicit la preşedintele Traian Băsescu să prezinte o poziţie oficială asupra intenţiei Guvernului de a lista la bursă autoritatea portuară şi de a trece portul la consiliul local", a mai spus Burlacu, insistând asupra faptului că Portul Constanţa reprezintă un punct strategic pentru România şi că alte porturi din Marea Neagră, precum Odesa, Burgas şi Varna, ar putea să devină mai interesante pentru operatorii economici care acum lucrează cu Portul Constanţa. De asemenea, el a atras atenţia şi asupra faptului că ceea ce se întâmplă în Crimeea ar trebui să fie argument suprem pentru ca Portul Constanţa să rămână sub autoritatea Guvernului.

La protest a venit şi preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, care a arătat, la rândul său, că Portul Constanţa este o poartă de intrare în UE, precum şi că activitatea acestuia contribuie la PIB cu 8 - 10 la sută pe an. Şi Costin a cerut o poziţie publică din partea preşedintelui Traian Băsescu şi a spus că, dacă nu va fi stopată trecerea Portului Constanţa în subordinea consiliului local, preşedintele să-şi asume ca România să fie expusă unor riscuri suplimentare şi să fie oprit lucrul în port, ceea ce ar însemna ca, numai într-o lună, să se piardă 1 la sută din PIB. Protestul s-a încheiat după o oră. La final, manifestanţii au lăsat în faţa Ministerului Transporturilor vaporaşe din hârtie, spunând că vor să arate soarta pe care o vor avea navele româneşti dacă Portul Constanţa va trece la consiliul local şi autoritatea portuară va fi listată la bursă.
jooble.org